Posle nekoliko decenija rada, FROM Software je preporodio svoju reputaciju kada su tokom PS3 ere počeli da objavljuju svoje popularne Souls igre. Posle pet “SoulsBorne” igara oni i dalje ciljaju da unesu nove elemente u svoje akcione igre, ali Sekiro: Shadows Die Twice se toliko razlikuje od njihovih prethodnih projekata da slobodno možemo reći da ovo više nije “Souls” igra. Evo najbitnijih razloga za to:

1. Sekiro nije RPG

Ova igra nema kreator karaktera, biranje klasa, mogućnosti unapređenja opreme, bilo kakve vrste multiplayera ili način da se napravi specifičan “build” koji će promovisati veoma različite načine igranja. Igrači će moći da ulože mnoge poene u sklill-ove, ali centralni gamplay still će ostati nepromenjen. Sve u svemu, ovo je igra o specifičnom nindži Sekiro-u, a ne o bezimenom ratniku kojeg smo vodili u raznim Souls igrama.

2. Brzina!

Sekiro je drastično brži nego bilo karakter u Souls izdanjima. Igrač sada najzad može da poskoči kad god to poželi, a tu su i opcije za brzo vertikalno kretanje. Poneke boss bitke će zahtevati da dobro naučite da se brzo krećete i skačete daleko iznad zemlje po krovovima i drveću.

3. Parry sistem

Glavni potez u borbenoj mehanici Sekiro-a je ni manje ni više nego parry. Dobra upotreba ovog poteza za kontriranje brzo ćee umoriti sve protivnike (što je predstavljeno skalom na vrhu ekrana) i otvoriti ih za vaš ubitačni napad – ali pazite, isto se može desiti i vama.

4. Ne očekujte da ćete naći širok spektar oružja

Sekrio će preferirati svoju katanu, a varijacije u gameplay-u ćete naći u sekundarnim oružjima koja su vezana na vašoj mehaničkoj ruci. Igra će imati širok spetar ovih mehaničkih dodataka.

5. Agresija!

Igra promoviše veoma agresivnan način igranja preko zanimljivog sistema za oživljavanje. Ako poginete igra se neće restartovati već ćete dobiti mogućnost da se oživite (poželjno taman kada se protivnici okrenu i otvore se za vaš iznenadni brz napad). Kada oživite morate ubiti bilo kog protivnika da bi ste povratili mogućnost da se ponovo probudite iz mrtvih.


Po svemu sudeći, Sekiro će biti veoma dobra akciona igra, ali posle prvih impresija sa ranom demo verzijom igre na Gamescom 2018 konvenciji, fanovi Souls igara će itekako morati da potroše malo vremena da se naviknu na totalno drugačiji sistem borbe. Igra i dalje promoviše osećaj jeze i nepoznanice dok je igrate, ali igrač se definitivno oseća jače i sposobnije što čini igranje opuštenijim.

Sekiro: Shadows Die Twice stiže u prodaju 22. marta 2019. godine na PC, PS4 i Xbox One sistemima