Pro wrestling, kod nas poznat kao američko rvanje, definitivno nije najbolje shvaćen vid zabave na ovim prostorima ali u Americi, Meksiku i Japanu ima tradiciju dužu od 60 godina, koja je izrasla u ogromnu, multimilionsku industriju sa prihodima od gledanja spektakla uživo, TV prenosa, pay-per-view mesečnih turnira, DVD/BR izdanja, knjiga, odeće, časopisa pa i video igara. Na samom vrhu spomenute industrije već dugo se nalazi i laicima poznat World Wrestling Entertainment (WWE, tj. do 2002. godine WWF). Skoro od samog nastanka video igre za tematiku uzimaju wrestling, pa je tokom prethodnih decenija WWE naslova je bilo na skoro svim mogućim igračkim sistemima u najrazličitijim oblicima. Najveći uspeh postigao je sada bivši THQ sa svojim Smackdown serijalom koji je startovao na originalnom PlayStation-u i čije nove verzije odavno izlaze na godišnjem nivou za sve aktuelne igračke sisteme. Malo je poznat podatak da je WWE Smackdown vs RAW ’08 u svoje vreme ostvario veći tiraž od bilo koje druge aktuelne borilačke igre, uključujući tu nove Mortal Kombat-e, Tekken-e, Soul Calibur-e i sve ostalo što podpada pod definiciju žanra.

Total Nonstop Action wrestling (TNA) je mlada i manje poznata wrestling promocija iz Orlanda koja trenutno predstavlja slabu ali jedinu konkurenciju WWE-u. Poučeni uspehom rivala, svoj prvenac u svetu video igara najavljivali su i odlagali još od 2006. da bi TNA Impact – The Video Game uz dosta promocije i pompe napokon izašao tek u septembru 2008. Prvo što se primećuje je velika pažnja koja je posvećena detaljima u dizajnu – od glavnog menija pa do same borbe, TNA Impact odaje utisak veoma kvalitetnog ostvarenja koje makar po prezentaciji može da parira WWE-ovim naslovima. Ono što zatim upada u oči, posebno ukoliko ste odigrali makar jedan Smackdown vs RAW u zadnjih par godina, je jako mali broj modova i varijacija mečeva. Klasična karijera ne postoji pa nju menja story (o kome ćemo nešto više reći kasnije), a od mečeva postoje samo single, tag team i X division, što je veoma oskudno u odnosu na konkurenciju ali i očekivanja fanova.

TNA_Impact-PS3__Xbox_360__Wii__PS2Screenshots3696tagteam_shelly_sabin_booker_abyss_01Srž igre, odnosno sistem borbe je dosta jednostavan, znatno arkadniji od WWE-ovog “simulacijskog” pristupa koji se iskomplikovao godinama iz verzije u verziju, tako da je danas veoma neprijateljski nastrojen prema kompletnim početnicima. Ipak ne očekujte WWF Wrestlemania: The Arcade Game stil (Midway-ov hit iz 1995.) jer su svi potezi autentični i urađeni motion capture tehnologijom. Udarac rukom, nogom, zahvat, trk i univerzalno dugme za sve druge akcije su sve komande koje su vam potrebne, tako da je TNA Impact moguće igrati i bez ikakvih tutoriala i uhodavanja.

Izbor wrestlera je ok, što znači da su sve zvezde iz TNA postave 2008. godine tu, a među njima su bili Kurt Angle, Sting, Booker T i Kevin Nash – stari znanci svakome koje makar malo pratio wrestling u zadnjih 10 godina. Tu su naravno i TNA originali kao što su Samoa Joe, AJ Styles, Abyss i mnogi drugi kojima je ovo prvo pojavljivanje u video igri. Postoji i dosta skrivenih likova koje je moguće otključati tokom igre, a za next-gen verziju bilo je i DLC dodatnih boraca koji su se preuzimati sa PSN-a odnosno Xbox Live-a, naravno po popularnim micro-transaction cenama, običaj koji će WWE nastaviti u svojim igrama ali tek nešto kasnije. Izbor likova u TNA Impactu je svakako ok a jedini problem je što ćete sve prave wrestlere korisiti samo u single i VS mečevima – karijera u kojoj biste vodili svog omiljenog TNA lika kroz borbu do titule ili uobičajene wrestling priče ne postoji, već je zamenjena story modom koji predstavlja neku vrstu igre unutar igre u kojoj preuzimate kontrolu nad fiktivnim wrestlerom Suicide-om.

Suicide je nakon što je postao TNA šampion prebijen do neraspoznavanja i ostavljen u Meksiku, tako da priča počinje na operacionom stolu geto plastičnih hirurga koji vam rekonstruišu izgled. Iako pod potpunom amnezijom, Suicide se vraća u ring, ali po fiktivnim nezavisnim (indie) ligama u Meksiku i sličnim mestima. Boreći se sa takođe izmišljenim wrestlerima, radićete polako na povratku u TNA i svojoj osveti. Priča se najlakše može opisati kao totalno bespotrebni trash koji najviše asocira na loše wrestling filmove tipa Ready To Rumble (2000.) u kojima je američko rvanje predstavljeno kao stvarno.

TNA_Impact-PS3__Xbox_360__Wii__PS2Screenshots3698vs_aj_joe_02Sa grafičke strane, TNA Impact (2008) je skoro na nivou istogodišnjeg WWE Smackdown vs RAW-a, modeli i teksture su veoma dobri, animacija je kao što smo spomenuli odrađena motion capturing-om što uz veoma stabilan frame rate čini da ovaj naslov, makar sa vizuelnog aspekta, izgleda kao dostojan izazivač THQ-ovim igrama. Što se zvuka tiče već od glavnog menija čućete poznate TNA melodije koje protagonisti mečeva koriste za vreme svojih ulazaka, dok su ostali zvukovi autentični uz voice acting varirajućeg kvaliteta, a komentatori i nemaju previše različitih rečenica ali makar ne pričaju non-stop kao u WWE-u. Prijatno iznanađenje su i verzije za PS2 i Wii koje ne deluju kao da su odrađene za par minuta od strane amatera, već im je posvećeno malo više pažnje, tako da izgledaju veoma dobro shodno mogućnostima sistema.

TNA_Impact-PS3__Xbox_360__Wii__PS2Screenshots3699vs_aj_joe_01Sveukupno za prvu TNA igru i povratak Midway-a u wrestling žanr, TNA Impact i nije toliko loš naslov, ali smo ipak očekivali mnogo više posle toliko godina odlaganja. U svakom slučaju, dodatna konkurencija je baš kao i u svetu pro wrestlinga veoma dobra stvar, ali nažalost TNA igre nisu zaživele kao serijal, samo jedan polu-nastavak je objavljen 2010. godine za NDS i PSP pod imenom TNA Impact!: Cross the Line i predstavljao je malo dobuđenu verziju igre iz 2008. u koju je bio dodat samo Hulk Hogan koji se u to vreme priključio TNA promociji. Sve to nije pomoglo slaboj prodaji tako da je i u svetu video igara WWE danas ostao jedini izbor.