Prvi deo legendarnog Double Dragon-a predstavljen je 1987. u verziji za automate, a kako je ovo izdanje doživelo fantastičan uspeh, igra je ubrzo konvertovana na sve tada aktuelne igračke platforme. NES verzija se od svih razlikovala po potpuno drugačijem izvođenju ali i grafičkom okruženju, i iako je imala svojih kvaliteta (poput uvođenja bazičnih RPG elemenata) nije uspela da se nosi sa originalom. Kako to obično biva, uspešna igra je dobila svoj prvi nastavak već sledeće godine, ali je verzija za automat bila samo puka kopija originala (nešto što bi se danas smatralo običnim expansion packom), i nije ni približno uspela da dosegne njegovu popularnost. Sa druge strane, Acclaim je od Technosa dobio dozvolu da igru preradi za NES po sopstvenom nahođenju a rezultat je jedna od najboljih borilačkih arkada u istoriji koja daleko nadmašuje sve ostale portove.

Double_Dragon_2

Neobično za naslov ovog tipa, postoji i sasvim solidna priča koja znatno poboljšava atmosferu u toku igranja. Naime, posle završetka nuklearnog rata, gradovima vladaju bande koje predvodi misteriozni Senka (Shadow) koji je odgovoran za ubistvo Marian, devojke glavnog junaka. Billy Lee ponovo kreće u akciju željan osvete i povratka normalnom životu, ali ovoga puta neće biti sam – društvo će mu praviti njegov mlađi brat Jimmy. Zajedno, ubrzo će shvatiti da nije baš sve onakvo kakvim se čini… Unapređenja koja donosi ova verzija su zaista krupna i prisutna su na svim poljima. Prvo, broj udaraca je veći nego i ranije, i pravo je čudo koliko su sve poteza programeri uspeli da smeste na samo 2 tastera. Pored osnovnih udaraca rukama i nogama tu su 2 tipa bacanja, ali i nekoliko zaista spektakularnih specijalnih napada koji čak i najjačim protivnicima nanose strahovito mnogo štete. Posledica svega je da se skok izvodi kombinacijom 2 tastera, što možete praviti probleme kod par poslednjih nivoa (čak i posle dužeg igranja) a i nekoliko udaraca koji su postojali u originalu su jednostavno izbačeni. Naravno, oružja i dalje ima u izobilju, a protivnike često možete baciti u provaliju, na šiljke, ili kao na trećem nivou, kroz vrata helikoptera.

Ono što možemo uzeti za realnu zamerku je krajnje čudna pojava da se tasteri za udarac rukom i nogom rotiraju u zavisnosti od toga da li ste okrenuti prema levo ili prema desno, ali to ne predstavlja naročit problem jer praksa pokazuje da nije potrebno mnogo vremena za navikanja, čak iako ste ceo život proveli igrajući Final Fight i slične igre. Ipak, nije jasno zbog čega su stvari iskomplikovane.

Na tehničkom planu, pomak je neverovatan, tako da igra izgleda mnogo bolje od prvog dela ali i od verzije za automat koja koristi daleko superiorniji hardver! Likovi su urađeni mnogo detaljnije i izgledaju daleko opasnije nego na automatima a i celo okruženje je obojeno mračnijim tonovima, što stvara sjajnu atmosferu za razliku od coin-up slikovnice. Dizajn samih nivoa je daleko ispred prethodnika i obuhvata najrazličitija okruženja ispunjena velikom količinom detalja, i na tom planu, na prste se mogu izbrojati NES ostvarenja koja mogu da se nose sa ovim što je kreirao Acclaim.

doubledragon2
Podseća li vas ovaj grmalj na nekoga?

Fond neprijatelja je znatno proširen i daleko ih je teže savladati nego ranije, a i broj nivoa je praktično dupliran, čime je i vreme potrebno za prelaženje znatno produženo. I pored toga, Doubla Dragona II je odlično izbalansiran, mada je simultano igranje u dvoje svakako prijatnije iskustvo od single playera. Moramo napomenuti da u Double Dragonu II nema obnavljanja energije u toku trajanja nivoa, niti zarađivanja dodatnih života (barem ne na regularan način). Tri moda prisutna u igri zapravo su 3 težine i razlikuju se po snazi protivnika ali i broju nivoa. Naravno, samo igranje na poslednjem nivou omogućava da pravilno završite igru. Zvučna podloga je takođe nekoliko svetlosnih godina ispred prethodnika. Umesto piskutavih tema, sada je prisutna sjajna muzička podloga koja je malo prigušena u korist ništa lošijih zvučnih efekata. Sve kompozicije su obojene mračnim tonovima, neke su izuzetno slušljive a generalno se sve savršeno uklapaju u celokupnu atmosferu.

Nema sumnje da je Double Dragon II The Revenge ne samo jedna od najboljih borilačkih igara u istoriji, nego i jedno od 10-tak najboljih ostvarenja za NES, što je možda još značajnije. Retke su igre koje ovoliko dobro uspevaju da integrišu sve elemente u jednu celinu i kojima zaista ne mogu da se navedu ozbiljnije zamerke.

Kako da dođete do dodatnih života
Double Dragon II je po mnogo čemu specifična igra što ste mogli da shvatite i kroz čitanje ovog teksta, a posebna priča tiče se zarađivanja dodatnih života, jer do njih možete doći samo na dva, poprilično interesantna načina i to: 1 Startujte igru u 2 Player B modu (u kome igrači mogu da udaraju jedni druge) a zatim premlatite svog saborca. Svaki život koji mu oduzmete biće pridodat na vaš konto, tako da ih umesto 4, već na startu možete imati čak 8! 2. Ponekad, pre borbe sa glavnim protivnikom u igri, dobićete na poklon 2 života. Do današnjeg dana ne zna se da li se ova pojava dešava na osnovu nekog pravila ili po potpuno slučajnom principu.

Grafika: 5.0 Velika unapređenja u odnosu na prethodnika. Dizajn nivoa i izgled svih objekata u igri nadmašuje sve ostale verzije igre, čak i one za snažnije platforme
Zvuk: 5.0 Perfektan, posebno slušljiva, a istovremeno i veoma atmosferična muzička podloga
Kontrole: 4.5 Nijedna igra za bilo koju osmobitnu platformu nema toliko kombinacija poteza. Jedini problem je shto se kontrole okrecu zavisno od strane na koju ste okrenuti
Zabavnost: 4.5 Vrlo zabavna, atraktivna ali relativno kratka igra. Vrlo neobično za jednu borilačku igru, poseduje solidnu priču i za divno čudo, mnogo je bolja od originalne arkadne verzije. Nikako ne propustiti!