Da je kojim slučajem sredinom osamdesetih godina prošlog veka neko rekao vlasnicima debeljka da će njihov ljubimac biti izvor zabave i u dalekoj budućnosti, verovatno bi došlo do dosta čudnih pogleda. Da je ovo hipotetičko “proročanstvo” tačno, pokazuje i činjenica da je poslednjih godina C64 postao sistem koji ponovo okupira pažnju raznoraznih entuzijasta koji pokušavaju da iscede još po koji bajt iz vremenom pregažene mašine. Tačno je da neki fenomeni postoje izvan istorije, C64 je jedan od njih!

1991. godina je vlasnicima šesnaestobitnih sistema donela igru Dynablaster, koja se pokazala kao izuzetno popularan naslov. U pitanju je bila osvežena verzija naslova Bomberman sa single misijom kroz mnoštvo nivoa i opcijama za multiplayer okršaje. Obzirom da je C64 i te godine važio za kako tako uspešnu i popularnu platformu, verzija pomenute igre je bila najavljena i za tu platformu. No i pored toga, igra nikada zvanično nije ugledala svetlost dana. Posle puno godina, momci poznati na C64 sceni današnjice kao Samar productions, uzeli su stvar u svoje ruke i konačno ispravili nepravdu!

Četiri džojstika na C64!? Da i to je moguće preko posebnog interfejsa koji se ubada u takozvani userport na poleđini računara.
Četiri džojstika na C64!? Da, i to je moguće preko posebnog interfejsa koji se ubada u takozvani userport na poleđini računara.

Bomberland doduše nije čist Dynablaster port, radi se o dosta modifikovanoj verziji, koja se do duše čvrsto drži koncepta originala. Igra ima standardni uvod, u ulozi ste heroja koji mora da “razbuca” horde neprijatelja, uključujići i glavnog negativca, Lord Bombera, i tako spasi svet od zla. U pitanju je misija koja nosi sa sobom 36 nivoa, podeljenih na šest svetova. Već nakon prvih trenutaka u igri, ono što se da primetiti je nešto naglašenija težina u odnosu na Dynablaster. Dodaci koji jačaju/umnožavaju bombe su retki, tako da je igrač prinuđen da veći deo vremena provede sa manjkom oružja, te mora da preživi i uništi neprijatelje, rušeći što više “cigli” ne bi li pronašao neku dragocenost. Neprijatelje čine raznorazna stvorenja koja se u početku kreću nešto sporije u odnosu na heroja, međutim, mogu biti problematična zbog nepredvidivih putanja kretanja. Zadatak nivoa podrazumeva njihovo pravovremeno uništenje posle čega se aktivira polje koje igrača vodi u sledeći nivo. Kako nivoi odmiču, stvorenja su sve naprednija i brojnija. Neki se kreću brže, neki prolaze kroz zidove, neki jedu vaše bombe… Obzirom da su nivoi vremenski ograničeni, u nekim situacijma igrač može nepažnjom razoriti neka od polja koja generišu nove grupe neprijatelja. Iako u tom trenutku situacija postaje otežana, na ovaj način možete doći do mnogo većeg broja poena, ukoliko trijufujete u borbi sa vremenom. Nivoi se mogu odvijati na statičnom ekranu, a postoje i oni koji se skroluju, sa širim poljem za obračune. Dodaci skriveni u zidovima mogu biti u vidu dodatnih bombi, razornije moći posle aktivacije, veće brzine heroja, sposobnosti “šutiranja” bombi, prolaska kroz bombe… Standardni “boss” obračuni su deo završnice svakog od svetova.

Slično kao Super Bread box, igra je spakovana na ketridž i prodaje se kao “alva” u retro krugovima.
Slično kao Super Bread box, igra je spakovana na ketridž i “prodaje se kao alva” u retro krugovima.

Iako single misije u ovoj vrsti igara imaju svoju draž, svakako je deathmatch opcija nešto što čini smisao i lepotu ovog naslova. Baš kao i u originalu, u C64 verziji je dostupna opcija za čak pet igrača u isto vreme, puna zarazne akcije, a sve to bez nekih velikih kočenja u toku partija, obzirom na hardver koji sve to tera.

Rezime: Momcima iz Samar productions, kapa dole!

Grafika: 4.5 Okej, neke od programskih rutina sa bojama na pozadinama i okoline nisu baš na nivou jednog Mayhem in Monsterland, ali izgled sprajtova je jedan od najboljih na C64. Isto važi i za celoukupnu izvedbu igre. U izvesnoj meri, skoro je jednaka kao u Amiga 500 verziji! Efekat eksplozije bombe je fenomenalan!
Zvuk: 5.0 Većina melodija je preuzeta iz Dynablaster, međutim na C64 iste zvuče upečatljivije. Zvučni efekti se odlično se odlično uklapaju uz muzičke teme.
Kontrole: 5.0 Jednostavne i odzivne, kako na džojsticima, tako i na tastaturi.
Zabavnost: 5.0 Trebalo je mnogo godina da prođe da “debeli” dobije jedan vrhunski Bomberman naslov. Pravda je ponekad spora ali dostižna!