Posle više od decenije rada na manjim igrama, nemački studio za razvoj video giara Deck13 Interactive je 2014. godine pokušao da se probije među dosta jačom konkurencijom AA igara na PC-u i konzolama sa svojom prvom ozbiljnijom igrom Lords of the Fallen sa kojom su probali da emuliraju uspehe sada već legendarnih Souls igara iz studija FROM Software. Iako im ta igra nije bila dočekana veoma pozitivno od strane svetske javnosti, srž kvaliteta se mogao prepoznati, što im je umnogome pomoglo da za svega tri godine razviju totalno novu roguelike akcionu RPG igru The Surge iz 2017. godine. Sa ovom igrom su najzad uspeli da naprave paket koji je bio veoma zanimljiv od samog starta, a inovativni sistem nišanjenja specifičnih delova tela protivnika im je omogućio da se odvoje od sličnih igara iz Souls žanra. Dve godine kasnije, vreme je došlo i za prvi nastasvak.

The Surge 2 je nastavak odlične mračne akcione RPG igre iz 2017. godine u kojoj smo se prvi put upoznali sa nano-virusom koji se otrgao kontroli ogromne korporacije Creo, preuzeo kompjuterske sisteme mnogobrojnih radnika koji su nosili integrisana robotska EXO odela, i krenula da divljaju oko glavnog igrača koji je nekim slučajem bio otporan na uticaj ovog virusa. Dve godine kasnije, nastavak se seli van zidina ove korporacije u grad Jericho koji biva uništen padom nepoznate letelice i predstojećim divljanjem nano-virusa koje je uništilo policijske sile i na svetlo dana dovelo nekoliko tehnoloških sekti i kriminalnih organizacija koje se bore za prevlast među ruševinama. Glavni lik igre je jedan od putnika te misteriozne letelice, koji se budi iz kome par nedelja kasnije i susreće se sa uništenim gradom oko sebe.

 

U prvoj tutorijal zoni igre (u uništenoj policijskoj stanici gde sada vladaju zatvorenici) ćete se odmah susresti sa prvim promenama gameplay-a koji ova igra nudi. Umesto veoma sporog i taktičkog gamepaly-a, nastavak omogućava malo slobodniju igru, brže kretanje i više opcija pri igranju. Bržem tempu najviše pomaže osećaj da se sada vaši udarci ne završavaju velikim periodima pauze i oporavka, dajući vam sada šansu da se brže krećete po terenu. Na kraju tutorijal zone ćete morati da se blisko upoznate sa novim sistemom blokiranja napada protivnika. Novi „direkctioni“ blok predstavlja centralni i najvažniji potez koji morate savladati u Surge 2. Sa njim, igra će vam jasno prikazati sa koje strane stiže udarac protivnika, a vi morate držanjem bloka i pravca kretanja igrača (desna analogna pečurka) da blokirate tačno na tu stranu. Sa uspešnim tajmingom ćete dobiti veoma koristan parry udarac, a sa lošijim tajmingom ćete moći da blokirate udarac ako imate dovoljno stamine. Sa naučenim ovim potezom, izlazite iz stanice u razrušeni grad Jericho i krećete u potragu za misterioznom devojčicom koja je bila sa vama pre pada letelice, a usput ćete naći i dovoljno razloga za prihvatenje dodatnih questova preko kojih ćete posetiti mnoge lokacije ovog grada.

Jedna od najprijatnijih novina nastavka je novi sistem sa kojim je dizajniran grad i prisustvo mnogo većeg broja NPC karaktera sa kojim možete propričati, pokupiti od njih questove, kupiti dodatnu opremu za borbu, i saznati više o dešavanjima oko vas. Jericho je polu-otvorena zona za istraživanje, i pošto više niste vezani za fiksne nivoe iz prvog Surge-a koji su na kraju krili velikog bossa, sada imate slobode da se više prošetate, zavučete se u mnoge tajne lokacije i porečice, i sva svojim tempom istražujete tri velike zone Jericho-a. Unutar tih velikih zona se nalate i mnogobrojne mini-lokacije, koje mogu biti fokusirane na odmor i kupovinu opreme, ili teške borbene izazove, ili čak borbe sa više od 10 boss-ova.

Sve ovo predstavlja ogromnu razliku u odnosu na prvi Surge, i daje igri mnogo bolju atmosferu i osećaj slobode.

Pošto je Surge 2 akcioni RPG, vreme je da se bacimo na analizu sistema borbe i napredovanja. Okršaji sa protivnicima su sada brži i dinamičniji, što zbog tečnijih animacija udaraca, reaktivnijih protivnika, što zbog prisustva direkcionalnog bloka koji vam za sekund može otvoriti slobodan napad kad pogodite Parry blok. Dobrom osećaju borbe takođe doprinose oružja koja su u ovoj igri podeljena na 9 bazičnih kategorija (sve od borbe sa mehanizovanim rukavicama pa sve do teških čekića), sa nekoliko oružja unutar svake kategorije sa svojim specijalnim karakteristikama, brzinom korišćenja i specijalnim komboima.

Oprema na samom igraču se razdvaja u četiri kategorije –  armor, oružje, čipovi i dronovi. Budite samo svesni da za amore i čipove morate paziti na vaš Power Consumption stat koji raste sa svakim vašim nivoom. Taj stat određuje koliko opreme i koliko snažne opreme možete odjednom da nosite na sebi.

Četiri dela armora (glava, ruke, noge i grudi) se nalaze u pet mogućih vrsta (Scavenger, SPARK Aspirant, SPARK Defender, VULTR i AID NIghtfall), a ako sakupite polovičan ili ceo set, dobićete specijalne bonuse koji će vam pomoći u borbi. Sakupljanje delova opreme i upgrade je veoma lako i intuitivno. Ako vidite protivnika sa rukavicom koji do sada niste sakupili, lock-ujte mu ruku i odsecite je na kraju borbe. Time ćete dobiti blueprint koji se može craftovati pomoću XP (scrap) poena. Upgrade delova armora je slično lak – odsecite još tri rukavice iste snage (igra ima podršku za 10 nivoa opreme), i uz malo para možete podići tu rukavicu na veći nivo. Svaki upgrade crafting item koji sakupite je „generičan“, što znači ako sakupite 6 primeraka upgrade opreme za Mark V snagu šlema, sa time možete upgradeovati dva zasebna šlema IV snage u V snagu. Ovim jednostavnim sistemom vas igra pasivno tera da birate koji ćete deo tela protivnika naciljati u skoro svakoj borbi, mada svakako vam predlažemo da ako ste niski sa zdravljem uvek birate „nebranjeni“ (unarmored) deo tela protivnika.

Čipovi su veoma korisni pasivni i aktivni dodaci koji mogu umnogome da promene vašu taktiku borbe. Vaš junak otključava novi slot na svakih 10 nivoa, a svi čipovi se mogu zasebno unaprediti da postanu jači. Po startu igre ćete dobiti par besplatnih čipova koji vam daju mogućnost da vidite health stanje protivnika, pravce njihovih napada (veoma korisno za učenje direkcionalnog blokiranja) i naravno health čip koji koristi energetske bar-ove da se dopuni. Kasnije kada sakupite dodatne čipove, možete ukloniti ove početne i napraviti ofanzivno/defanzivni chip build po vašoj želji. U čip sekciji imate i korisni loadout selektor, sa kojim se možete brzo prebaciti iz jedne čip konfiguracije u drugu.

Za kraj, dronovi su tu da služe ne samo kao korisna ispomoć tokom borbi (za ofanzivne dronove morate sakupljati metkove od palih protivnika, ili dokupiti municiju kod vendora) već i da vam posluže u online interakcijama sa drugim igračima. Igra pre svega podržava sistem bacanja grafita na zemlji (jednostavne strelice i raznorazne ikonice koje označavaju protivnike, opasnost, resurse i sl) koje odmah možete da pohvalite ili osudite sa vašim ličnim rejtingom, a tu je i specijalni drone koji baca vaš banner unutar gameworld-a. Ovaj banner funcioniše neočekivano – pojaviće se u svetovima drugih igrača, ali cilj im je da ostanu sakriveni. Ako vaš banner ostane sakriven određeno vreme, dobićete malu novčanu nagradu. Igra ne podržava bilo kakav aktivan multiplayer ili co-op, sve se svodi ili na grafite i sakrivene bannere.

Možda najlošiji element igre je njena vizuelna prezentacija. Iako smo prvi Surge pohvalili zbog svoje zanimljive grafike, okruženja i atmosfere u svojim malim i detaljnim nivoima, nastavak je ipak mnogo veća igra sa dosta većom površinom igranja i dostupnim unikatnim zonama. Ovo je dovelo do pada kvaliteta objekata oko igrača, sa muljavim (ponekad maltene nepostojećim) teksturama, niskim brojem poligona i neretko nabacanih elemenata koji ne izgledaju najbolje. Protivnici su dobro dizajnirani ali bez puno varijacija na koje smo navikli u ovom žanru, ali sam layout zona za kretanje je i dalje privlačan, dajući igračima šansu da istražuju i nađu nove puteve i prečice do svojih ciljeva ili ranije posećenih zona.

Igru smo odigrali na PS4 Pro konzoli, gde su ponuđena dva rendering moda – veća rezolucija uz 30fps gameplay koji naravno ne preporučujemo za ovaj žanr igara, i 1080p 60fps mod koji ponekad zna da štucne u zonama sa puno protivnika (ali ne toliko da nam je ikad stvarno zasmetalo). U oba moda igra izgleda isprano i krzavo, tako da za najbolje ispeglanu grafiku ipak predlažemo jači gaming PC.

Na kraju, moramo priznati da je Surge 2 možda i malo bolja igra od keca. Fanovi originala će definitivno imati čime da se zabave jer je ovo najveća, najduža i najambicioznija igra koju je Deck13 Interactive napravio do sada, ali zub vremena i pritisak konkurencije su nas ipak naterali da je je kritičnije ocenimo. U vremenu kada čak i konkurencija od manjih timova (Gunfire Games sa svojim iznenadnim hitom Remnant: From Ashes) ima snage da donese nove inovacije u svet Souls igara, The Surge 2 predstavlja evoluciju u odnosu na original, ali nažalost uz slabiju završnu produkciju koju igru stavlja dosta iznad audio/vizuelnog utiska koje ostavljaju FROM Software hit naslovi.

Ako ste fan originala ili jednostavno želite da se zabavite uz veoma zanimljivo sklopljen akcioni RPG naslov, The Surge 2 predstavlja naslov koji vas neće razočarati, samo nemojte očekivati čuda od tima koji za sada i dalje nema dovoljan budžet, ljudstvo i vreme da naprave igru koja nema kompromisa.

The Surge 2 (PS4 Pro)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

The Surge 2 uspešno nadograđuje cetralnu formulu originala i daje igračima više razloga zašto bi se borili koristeći sistem ciljanja specifičnih delova protivnika. Iako je igra veća, ambicioznija i lakša od prvog dela, nastavak ipak zaostaje za konkurencijom u svom žanru.