Posle nekoliko godina pisanja o ovoj franšizi, verujemo da više nije obavezno pisati preterano veliki uvod. U nedostatku prave konkurencije, 2K Games je sa svojom NBA 2K franšizom, zacementirao svoje mesto na vrhu sportskih simulacija, kako kvalitetom, tako i kompleksnošću gameplay mehanike. Sa druge strane, ”monopol” koji drže nije samo u kvalitetu njihove igre, već i u mikrotransakcijama koje su svake godine više agresivnije nego prethodne, što već počinje jako da smeta igračima. Ova ”mala” stvar za neke, totalno ubija doživljaj igračima koje se trude u Online modovima kako vi se vinuli u visine sa svojim kustomiziranim igračima nalik njima.

Nego krenimo ispočetka. NBA 2K20 je, kao i uvek, skoro savršeno prezentovan, od kada startujete igru, do igranja utakmice i najsitnijeg detalja koje možete videti kako na tako i van terena. Iz godine u godinu, baš zbog manjka konkurencije, 2K Games se okrenuo business modelu koji drži EA Games sa FIFA franšizom – ubacivanja što manje novina zarad ”održavanja” kvaliteta, kako bi oni odgovorili na to. Za sada sve to ”pali” kod publike, jer kao što smo već rekli, ovo je jedina prava simulacija košarke sa jedinstvenom i autentičnom prezentacijom svega šta gledamo na TV-u. Akcenat se promenio sa gameplay mehanike, koja je, možemo slobodno reći, dostigla svoj vrhunac, i prebacila se na razvijanje ostalih modova koja igra nudi, što nije ni malo loša stvar. Održavajući kvalitet gameplaya godinama u nazad, tim stvarno ima vremena da se posveti nečemu većem, da pokuša da realizuje nove ideje koje bi mogle da zaintrigiraju kako nove tako i one sada već veterane NBA 2K igara.

Gameplay mehnika je doživela par promena koje uvode veću dinamiku u igri. Ni jedna promena ne utiče na brzinu igre, atraktivnost i fluidnost, već poboljšava gameplay približavajući ga snimcima sa prenosa NBA utakmica. Jedna od glavnih poboljšanja je novi sitem vođenja lopti koji dosta utiče u odnosu na igrača koga vodite. Animacija kao i reakcija igrača je fluidnija, a ovo poboljšanje možemo povezati sa sada već godišnjom tradicijom da se kontrola nad igračama u igri dodeli vama, da možete da uradite ono šta zamislite. To šta ”zamislite” naravno da utiče i od toga sa kojim igračem igrate, ali novi dribling sistem odlično približava tu asimilaciju igrača na terenu i vas sa kontrolerom u rukama.

Druga da kažemo, jako bitna promena je novi Badge sistem koji igračima daje posebne, da kažemo ”mogućnosti” na terenu u odnosu na protivnika. Pored osnovnog statsa, zvezde u timovima će imati odliku koja će karaktersati njihov gameplay, nebitno da li je to ubrzanje nakon uspešnog driblinga, mogućnost više rampi za redom ili generalno bolje adaptiranje izgubljenih lopti, to je nešto šta vas navodi da iskorišćavate određene igrače u specijalnim trenucima na terenu. Time se povećava taj strateško-taktički pristup igri koji je i više nego dobrodošao.

Sve ove gameplay promene doprinose toj autentičnosti u gameplayu i dosta se dobro uklapaju u klasičnom multiplayer modu. Svaka online pobeda ima taj poseban ”rewarding” osećaj jer ste je stekli ne ”silovanjem” jednog igrača, već timskom i taktičkom igrom, eksploatisanjem vaših najboljih, i blokiranjem protivničkih zvezda kako bi preuzeli inicijativu na terenu.

Veliki dodatak ove godine je ubacivnje WNBA lige, nešto slično onome što je FIFA uradila pre nekoliko godina ubacivši ženske reprezentativne ekipe. Svaki aspekt unapređenog gameplaya doprinosi autentičnosti i ženske košarke. Strpljiva, manje atraktivna, više taktička igra je ono šta odlikuje WNBA, a to je odlično prenešeno u NBA 2k20.

Drugi modovi su načinili svoj povratak i u ovom delu, a tu su i dalje MyLeague, MyTeam i MyCareer.

MyCareer obraćuje drugačiju priču ne veže se za prethodne kampanje iz starijih igara, što je odlična stvar. Gluma je, hvala bogu, popravljena, kao i priča koja ima više smisla. Sada su kao ispomoć došli i veliki holivudski glumci kao što je Idris Elba koji glumi jednog od menadžera timova. Najbolja stvar u ovom modu je selekcija tokom NBA drafta kao i testiranje vašeg igrača. Sam taj deo je možda i najzadovoljavajuća i najlepša novina jer pored mini-igara koje su pravo osveženje, dat nam je uvid kako ustvari selekcija igrača i njihovo testiranje makar približno izgledaju.

MyLeague je jedan od modova koji je doživeo najmanje promena, kao da se razvojni tim fokusira isključivo na modove koji prave najviše novca mikrotransakcijama, a ne na ono šta bi ustvari dalo najveću razliku i doprinelo najvećem uživanju gejmera. Sve je praktično prenešeno iz 2K19 bez ikakvih poboljšanja, što jeste problem za jednu igru ovog kalibra.

Sa druge strane, MyTeam je totalno uništen. Mod koji je nekada odvajao ovaj naslov od konkuretnog, je praktično demoliran mikrotransakcijama. Ceo mod ne samo da je prikazan kao glorifikovani kazino, nego apsolutno tako i funkcioniše. Sve se vrti i sve traži pravi novac ukoliko hoćete da poboljšate vaš tim, ili se spremite za neverovatan grind. Prosto nema načina da se opiše koliko je ovaj modu stvari ”money grab” bez ikakvog razloga. Čak ništa nije ni suptilno odrađeno što je stvarno prava šteta za jednu ovakvu igru.

Ostao nam je još MyPlayer koji je u osnovi isti kao proteklih godina. Poboljšanja iz gameplay mehanike drugih modova su naravno ubačeni i u ovom modu, što dovodi do drugačijeg gameplaya i mogućnosti igrača u igri. Ipak, i dalje je prisutan problem mikrotransakcija koji nije toliko očigledan kao u MyTeam modu. Sasvim je moguće razvijati svog lika posle dužeg igranja, ali kada se sretnete sa drugima u online okršajima, jasno možete videti ko je izdvojio 50tak eura kako bi skrojio svog lika kako želi i dominirao u takvim duelima. Tu mikrotransakcije daju neosnovanu prednost, jer često upravo ti igrači ne žele da taktikom i pametnom igorm pobede već isključivo silom igračem koji oni naprave za baš takav vid gameplaya. Svi modovi u kojima su uključene mikrotransakcije su mogle da budu drugačije realizovane, ali trenutna situacija u industriji je takva da svi eksploatišu tu stvar dok jednostavno ne postane zabranjena na svim tržištima, jer je očigledno vrsta kocke.

NBA 2K20 (Xbox One X)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci:

NBA 2K20 je mixed bag između sjajnih novina u gameplayu i užasnih mikrotranzakcija u polovini modova koji su u igri. Čak ni to nije bio problem da najviše poboljšanja, naravno pored core gameplaya, nisu posvećena i ubačena u modovima koji traže od igrača da doplate za ”pravo iskustvo” iako je ovo triple A naslov sa istom takvom cenom. Situacija je takva da je ovo jedina simulacija košarke, time su ovakvi ”ispadi” dozvoljeni, ali je prava šteta da ovako dobra prezentacija bude sputavana zbog mnogobrojnih mikrotransakcija i fokusa na pogrešne stvari.