Nekim franšizama jednostavno treba malo odmora kako bi mi igrači dobili naslov dostojan serijalu. Kako godine prolaze, često se pitamo, gde su ti naslovi, gde su pravi nastavci tih igara. U tim trenucima, često ako ne i uvek dobijemo neki spin-off serijala koji svi jako volimo, koji se ispostavi da je totalno ispod proseka. Jedan od takvih primera je Fire Emblem franšiza kao i Spin off od pre dve godine, Fire Emblem Warriros. Kada dobijemo takvu igru koja prkosi svim pravilima pa i verovanjima okorele zajednice fanova, pomislimo da li je ovo kraj jedne sjajne franšize. Ipak, kod Nintenda to apsolutno ništa ne znači, jer po njihovoj recepturi, kako vreme odmiče između određenih naslova, tako su oni spremniji da izbace svoj killer-app i ispune sve snove najokorelijih fanova. Fire Emblem Three Houses je igra koju smo toliko dugo čekali, koju smo toliko želeli da igramo mnogo pre nego što je ona izašla, toliko da su igrači počeli da sanjaju razne scenarije kako bi stvari mogle da se odvijaju sa ovom igrom. Na kraju dana, sva očekivanja su se isplatila, jer smo dobili jednu od najboljih Switch ekskluziva do danas.

Fire Emblem serijal je poznat po svojoj taktičkoj, strateškoj i poteznoj borbi, ali između svega toga po sjajnim pričama, kako glavnih junaka, tako i one koja je stub svega šta se dešava oko nje. Ni jedna igra u serijalu za koju znamo da predstavlja osnovu franšize, nije razočarala do sada. Ta ”jačina” svih glavnih naslova franšize je upravo to zbog čega je Fire Emblem postao ono što danas jeste, kultna igra za koju još uvek dobijamo sjajne nastavke i nadamo se da će se to nastaviti.

Igra počinje tako što uzimate ulogu plaćenika koji spašava tri studenata zasebnih škola u ne tako dalekom manastiru. Nakon što su banditi poraženi, oni bivaju vraćeni u Manastir koji ujedno sadrži i Oficirskoj Akademiji. Nakon što svi shvate šta ste ustvari uradili i kako ste spasili jedne od najboljih studenata škole i buduće naraštaje u odbrani zemlje Fodlana, ubrzo postajete Učitelj u Oficirskoj Akademiji. Kao što stoji u imenu igre, glavni akteri priče su članovi triju kuća koju birate ubrzo nakon početka igre. Zanimljivo je da se svaka priča koja stoji iza kuće koje izaberete, drastično razlikuje od druge. Ukoliko stvarno želite da ”završite igru” potrebno je da igrate ovu igru najmanje tri puta, kako bi dobili ili se približili ka kreiranju cele slike zemlje Fodlana. Kada kažemo “različite” mislimo apsolutno na sve. Kako međusobnih odnosa, tako i karaktera svih studenata koje srećete. Njihovog razlikovanja i načina saradnje kako u borbi tako i van nje. Čak i odnos sa nepriateljima pa i NPC-a koje srećete u igri. Priče su toliko različite da imate osećaj da igrate aposlutno istu igru, iliti totalno drugačije poglavlje.

Najsvetlija tačka ove igre je njena kompleksnost. Ma koliko odbojno bilo na početku za sve nove igrače, kada vam sve klikne, igra postaje neverovatno zanimljiva. Tera vas iz dana u dan (kako se kreće u igri) da pazite na vaše studente, gledate njihove potrebe, slušate njihove priče, kako bi se povezali sa njima, kako bi ih upoznali i saznali njihove mane i vrline. Mikromenadžment tog dela igre jste sveobuhvatno u svakom pogledu i na prvi pogled ume jako dosta da guši igrače, ali kada shvatite da time ne samo da učite o likovima, nego o apsolutno kompletnoj igri i da će vam to znanje pomoći kako budete odmicali u priči, sve dobija smisao. Ne neki smisao, bilo koji da bi vas poguralo malo više da igrate, već onaj nakon koga ćete početi da razmišljate o dešavanjima koja se dešavaju u igri čak i kada ne igrate. To su trenuci kada želite da se vratite igri, da jednostavno ne prestajete da igrate, jer vas, pre svega, zanima šta će se sledeće desiti sa vašim studentima.

Naravno, taj deo nije rezervisan samo za ”tračarenje” sa studentima, nego za apsolutno sve što doprinosi razvijanju priče, skillova studenata i njiovom napretku ka rešavanju nekog problema ili borbi protiv sledećih neprijatelja. Vaš odnos sa studentima doprinosi uspešnosti u bitkama koje kasnije vodite, a još bitnije, njihov međusobni odost, saradnja u školi pa i van nje, na bojnom polju ili u hodnicima, teži ka tome da vi budete bolji kada dođe trenutak za bobu protiv neprijatelja. Ma koliko neka stvar zvučala nebitna, verujte da je ipak bitna i da treba obraditi pažnju na nju. Vremenom ćete dobiti osećaj kao da svi likovi žive u vašoj Switch konzoli, da su jednostavno tu i čekaju vašu pažnju kako bi vam zauzvrat dali sate i sate skoro savršene zabave. Kao i u stvarnosti, svaki učitelj ima slobodan dan, a to je u ovoj igri nedelja, koju možete iskoristiti kako god vi budete poželeli, pa čak i ako odlučite da vaš lik ne radi aposlutno ništa. Već od ponedeljka i sa planiranjem rada sledeće nedejle počinje ili natavlja se napredak vaših učenika, pa i vas samih. Svaka aktivnost, ma koliko bila možda nebitna, ima svoju svrhu. Preko odnosa tog studenata sa drugim studentima, do njihove uspešnost u bitkama, fokusu i bržem napredovanju ili možda romantičnih veza sa drugim likovima u školi.

Studenti vaše kuće nisu jedini likovi koji mogu da se bore u vašoj družini. U svakom trenutku možete da regrutujete članove drugih škola, ukoliko naravno želite da prolazite kroz taj proces. Za razliku od onih koji su vam već ponuđeni, da ne kažemo dodeljeni, za ostale treba malo da se potrudite. Odnos između učenika vaše škole i druge možda neće biti idealan, ali otvara totalno nove mogućnosti igranja pa i napredovanja u igri. Raznolikost grupe koju vodite uvek može da bude mač sa dve oštrice, ali ukoliko pažljivo birate članova vaše grupice, kombinujete njihove napade i moći, sve može dovesti do mnogo boljeg rezultata pa i neočekivanih pobeda.

Sa druge strane, razvijanje ostalih likova, to jest, vaših učenika, zavisi apsolutno od vas. Svaki student će imati određene skillove koji će težiti ka određenoj klasi. Na vama je da li vi želite da ga oblikujete na tom već, naizgled zacrtanom putu koji je taj student imao, ili možda želite da probate nešto drugačije. Ukoliko bi se na primer, dosta posvetili, možete da ”preobratite” studenata iz jedne u drugu klasu, toliko da on bude čak uspešniji u datoj klasi nego likovi koji su ”predodređeni” za to. Praktično, vi sami možete da delegirate ko će šta raditi, ali to zahteva da se i vi dosta više posvetite tome. Ukoliko vam neka klasa ne ide uz određenog lika, to nije problem, samo naravno, ukoliko imate podosta vremena za trening i specijalizaciju ispočetka. Kako bi se ti studenti preobratili potrebno je da polože ”ispit” za klasu koju vi mislite da bi oni bolje obavljali. Tako da u slučaju neuspeha studenata, je neuspeh samo vaš, i ničiji više.

Koliko god da su dobro razrađeni likovi koje srećete u toku igre, pogotovo način i nivo na koji su razvijeni članovi vaše škole, imali smo utisak da je tu i ostao fokus razvojnog tima. Glavni neprijatelji, da kažemo bossovi u određenim delovima igre, jednostavno su prolazni. Pažnja nije previše bačena na njih, ali sa dobrim razlogom. Oni su na neki način prolazni. Tu su da bi služili svrsi i iako bi možda igra bila zanimljivija da ostavljaju neki dublji trag po priči i svemu ostalom, trenutak njihovog pojavljivanja, pa i poraza koji im nanesete je ipak zadovoljavajući. Poražavanjem svakog zasebnog bossa u tom specifičnom delu igre je praktično i zatvaranje jednog poglavlja vaše priče i trenutak kada krećete na nešto bolje, novije, teže, pa jako često i zanimljivije.

Fire Emblem: Three Houses (Nintendo Switch)
  • 9/10
    EmuGlx Score - 9/10
9/10

Finalni utisci

Fire Emblem Three Houses je jedna od najlepših i najboljih poteznih RPG igara koje smo dobili do sada, i to ne važi samo za jednu platformu, nego aposlutno za sve naslove ovog tipa koji su se pojavili na tržištu igara. Kombinacija sjajne priče, sa odlično razrađenim likovima, savršenom glasovnom glumom i inovacijama u gameplayu koje ne remete odvijanje priče, likova, mehanike, su samo par stvari koje čine ovu igru skoro savršenom. Fire Emblem Three Houses je savršen beg od stvarnosti i odlična zabava koja će trajati preko stotinu sati, samo je na vama da nađete vreme za nju.