Darksiders franšiza je od svog nastanka pokušala da podari fanovima Zelda igara nešto što do sada nisu mogli da zaigraju u ostalim ostvarenjima – kompetentnu metroidvania avanturu sa dobrim sistemom borbe, istraživanja i rešavanja zagonetki, smeštenu u „odraslom“ i detaljno realizovanom svetu. Dok je prvi Darksiders na odličan način predstavio pokušaj tada novo-oformljenog studija Vigil Games da isporuči takav tip igre, drugi deo je iznenada postao mnogo bitniji za njihove šefove iz THQ-a. Shvativši da im je ovo jedna od igara koja ih može spasiti od bankrota, uložili su u nju dosta para, proširili koncept igre na mnoga sporedna gameplay polja (open world, detaljni loot sistem), i shodno očekivanjima, isporučili veoma solidnu, ali i osrednje dočekanu igru koja nije postala megahit. Sada, više od pola decenije posle pada THQ-a i urušavanja tima Vigil Games, šačica developera iz tog tima je najzad prihvatila šansu novog vlasnika Darksiders IP-a (Nordic Games, sada poznati kao THQ Nordic) i za kratko vreme napravila treći deo ove franšize.

Da bi ostali dosledni ranijim delovima, tim iz Gunfire Games-a je prostupio radu na ovom projektu želeći da opet ostanu verni priči, svetu i likovima, ali sa novom formom gameplay-a i konceptom igre koji se razlikuje od proteklih delova.

 

Iako su se mnogi fanovi nadali da će najzad dobiti avanturu koja će početi tokom epske ending sekvence prve igre, Darksiders III (Steam, GOG, PS4, Xbox One) je ipak opet smešten u isti period koji su pokrile prve dve igre. Sile Raja, Pakla i Charred Council-a su optužile War-a (Rat-a), jednog od četiri jahača apokalipse, da je pre vremena slomio pečate mira, što je pokrenulo ogroman rat u kojem je prva žrtva bila planeta Zemlja. Tokom prve igre War je bio poslat nazad na uništenu Zemlju da proba da očisti svoj obraz i nađe odgovorne za početak rata, a u nastavku Death je sam otišao na ogromnu avanturu u nekoliko fantazijskih dimenzija da bi probao da spase duše uništenog čovečanstva. Sada u trećoj igri upadamo u čizme nestrpljive, agresivne i ambiciozne Fury, koja biva poslata na Zemlju (pre Rat-a) da zarobi personifikacije sedam smrtnih grehova koji su se oslobodili iz zatvora i krenuli da divljaju nad preostalim preživelim zemljanima.

Odmah po pokretanju igre, dizajn početnog nivoa i sposobnosti koje Fury sa sobom nosi vam stavljaju do znanja da ovo neće biti lagodna akciona avantura na koju smo navikli iz prethodnih delova ove franšize. Fury će se na samom startu morati izboriti sa prvim boss-om, kod kojeg ako poginete bićete odmah vraćeni na sam početak celog (i na svu sreću kratkog) nivoa! Ovo je u nama odmah probudilo sećanje na Souls igre, i to poređenje je postalo sve jače i jače kako su prvi sati igre odmicali.

Da, treća Darksiders igre je uprošćeni Souls klon koji sa svojim setom gameplay izbora daje igračima šansu da malo lagodnije napreduju svoje borbene mogućnosti. Ali moramo priznati, iako je sistem borbe u svom osnovnom konceptu jednostavno zamišljen, tokom igranja ćete itekako morati da se pazite jer svaki, pa čak najobičniji protivnici mogu da vas iznenade i oduzmu ogromnu količinu zdravlja. Ovo se ponajviše dešava zbog njihovih agresivnih napada, jedinog defanzivnog poteza Fury (dash u željenu stranu) koji ima jako malo Invincibility frame-ova (što je stat koji možete kasnije unaprediti tokom igranja igre) i nezgrapne kamere koja vam neće pokazati celo bojno polje (a protivnici van vidokruga će vas napadati jednako žustro kao i svi ostali).

Pored standardnih traversal opcija koje Fury ima (skok, neubedljiv dvostruki skok, dash, prolazak kroz uske prolaze), najviše vremena ćete provesti učeći mogućnosti borbenih poteza. Fury ima primarni napad sa svojim bičem (svi komboi su povezani na jedno dugme), sekundarni napad koji iskorišćava moći trenutno upaljene magije (vatra, elektricitet, led i „sila zemlje“) i dva magična boost-a koji dramatično pojačavaju vašu snagu napada. Centralne sposobnosti Fury se otključavaju trošenjem sakupljenog XP-a, a oružja se mogu unaprediti pronalaskom specijalnih itema (i njihova snaga i opcione magične mogućnosti, kao na primer, automatsko lečenje tokom borbe). Kako igra odmiče, svaka nova elementalna moć koju nađete neće otvoriti samo novi set borbenih mogućnosti, već će vam i omogućiti da otvorite nove zaključane zone koje sretnete na vašim putovanjima.

Kao Souls klon, ova igra je kompetentna ali ne uzdiže žarn na novi nivo kao što su to uspeli odlični NiOh i u neku ruku solidni The Surge (borbeni fokus na individualne delove tela protivnika). Sakupljanje XP-a, trošenje resurasa na kupovinu novih nivoa/itema, i potraga za vašim nestalim XP-om koji se i dalje može sakupiti blizu vašeg prošlog tela, čine ovu igru zanimljivom i punom tenzije, ali nažalost i malo frustrirajućom jer će vas kamera često staviti u situaciju u kojoj teško možete da se izborite sa običnim protivnicima.

Štaviše, bez ikakvog ustezanja možemo reći da je u Darksiders III nekad teže preći deonicu u kojoj vas iznenadi par običnih protivnika (koji su veoma agresivni i sa dosta zdravlja). Jedina defanzivna moć je paljenje Dash-a tik pre udara protivničkog napada, što će usporiti vreme i dati Fury šansu da odradi veoma jak protiv udarac. Nažalost, tajming za ovakav (opcioni) parry je kratak, a ako se ispred vas nalazi više od jednog protivnika, morate se jako paziti.

Igrači koji su prešli (sada već legendarni) Metal Gear Rising: Revengeance se mogu setiti jedne specijalne sobice, u kojoj se iznenada pojavila tri veoma teška protivnika. Darksiders III nas je podsetio na tu Revengeance situaciju, ali ne samo jednom tokom igranja kampanje, već na desetine puta!

Iako su svet i likovi audio/vizuelno odlično realizovani, Darksiders III je poprilično statična avantura. Fury je jednoličan lik koji se neće mnogo promeniti od početka do kraja igre (iako se to može reći i za druge jahače, Fury je i dosta manje zainteresovana za razgovor pa i manje možemo čuti njena mišljenja), a slično se može reći i za druge sporedne likove. Dizajn nivoa je iznad proseka, postoji dosta prečica u mnoge susedne zone i pred kraj igre ćete moći da se snađete u kretanju i bez korišćenja fast travel opcije (koja je ipak veoma korisna u mnogim situacijama).

Darksiders III je dobra igra, ali nije ispunila svoj pun potencijal i sve želje fanova koji su dugo čekali novu avanturu jahača apokalipse. Sa kampanjom koja traje oko 15 sati, kompetentnim ali i grubim borbenim sistemom, i pričom koja će biti zanimljiva samo fanovima ove franšize, ova avantura će ipak moći da zadovoljiti mnoge.

Darksiders III (PC)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci

Primarno fokusirana da zadovolji fanove Darksiders univerzuma koji su više od pola decenije čekali nastavak avantura Jahača Apokalipse, treća igra ove franšize je polu-uspešni Souls klon i polu-uspešna akciona avantura. Na svu sreću, skup svih njenih osobina čini igru koja je izazovna, zabavna, ali često i frustrirajuća.