Kada je stigao u prodaju već pomalo davne 2013. godine, Gearbox-ova SF FPS igra Aliens: Colonial Marines bila je dočekana na nož od strane svetskih medija i igrača zbog lošeg tehničkog stanja, razočaravajuće kampanje, kaljanja ugleda popularne filmske franšize (u igri koju su developeri opisivali kao “oficijelni” nastavak događaja u filmu Osmi Putnik 2) i ponajviše, velikih razlika u odnosu na promotivni materijal koji je opisivao mnogo lepšu, dinamičniju i zanimljiviju igru. Jedna od najvećih boljki igre je bio očajni AI, koji je skoro svaki akcioni susret pretvarao u komediju gde su igrači mogli videti protivnike koji se sporo kreću, zamrzavaju, ulaze u čudne animacije i sl.

Sada, pet godina kasnije, najzad smo saznali zašto je AI ove igre ovako loš –  jedna od komandi u INI fajlu igre (koji je totalno dostupan menjanju od strane igrača) je u sebi imala pogrešno otkucanu komandu koja je isključila ključni deo ponašanja AI-a. Samo jedno pogrešno slovo je sprečilo protivnike u igri da pravilno detektuju poželjne zone oko igrača, što im je onemogućilo da donose odluke o svom kretanju i ponašanju (na primer, da pravilno identifikuju gde je igračeva “pozadina” iz koje bi se mogao pokrenuti novi talas napada) i izazivalo razne smetnje i bugove.

Detalje o tome kako da podesite vašu kopiju ige Aliens: Colonial Marines da pravilno aktivira svoj AI možete pronaći ovde, a u međuvremenu zabavite se sa jednom od komičnih scena koju je loš AI redovno prikazivao igračima sve ove godine.