Sumo Digital je tim koji je u na početku svoje skoro 20 godina dugačke istorije uspeo da se probije sa širokim spektrom sportskih igara i portova raznih projekata za prenosne konzole, ali su  poslednjoj deceniji uspeli da u prodaju izbace i nekoliko originalnih igara (među kojima se svakako izdvajaju LittleBigPlanet 3 i nedavno izdati Sackboy: A Big Adventure) koje su uspele da im omoguće drastično proširenje broja zaposlenih i početak rada na novim unikatanim igrama iz raznih žanrove. Nedavno formiran studio Sumo Nothingam (ranije znan kao CCP Nothingam koji je napravio VR naslov Eve Valkyrie) je završio prvi značajan samostalno dizajniran projekat koji cilja da igračima ponudi novu vrstu zabave u mutiplayer okruženju, sa maltene „Metal Gear Solid“ nivoom taktičkog razmišljana u arenama koje promovišu timsku igru, šunjanje i sakrivanje od protivnika, i frenetičnu akciju pred kraj svakog meča.

Po svemu što smo videli u ovom naslovu, nekada mali razvojni tim Sumo Digital koji sada broji 5 internih timova (5 indie timova koji su im se pridružili) i preko 750 zaposlenih je postao spreman da razvije kakvu god igru požele.

 

Hood: Outlaws & Legends je akciona multiplayer igra koja promoviše stealth gameplay i taktičku saradnju između igrača koji u okruženju srednjovekovne Engleske pokušavaju da otmu novac od države i podele ga ne samo sa sobom, već i sa narodom. Veoma inspirisana herojskim pričama o pravednom odmetniku Robin Hood-u iz Šervuda, ova igra uspešno realizuje ovu inspiraciju u kvalitetnu online igru koja prosto odiše dobrom srednjovekovnom atmosferom. Ali dok je vizuelni dizajn prepun tradicionalno-dizajniranih elemenata, sam gameplay je unikatan i samim time veoma privlačan.

Multiplayer igre danas dolaze u mnogo formi – tu su standardno balansirani timovi sa identičnim mogućnostima karaktera u na primer COD igrama, battle royale igre gde ogroman broj igrača pokušava da nađe put do finalne pobede, asimetrične multiplayer igre gde protivnički timovi imaju različit broj igrača, i veoma popularni „hero shooteri“ gde svaki učesnik online meča vodi specifičnog karaktera koji ima svoje unikatne ofanzivno/defanzivne mogućnosti. Hood: Outlaws & Legends pozajmljuje formulu baš od hero shootera, dajući igračima šansu da biraju između jednog od četiri veoma različita lika, ali sam tok multiplayer meča promoviše sukobe sa NPC-ovima koji šetaju mapom kao i veliki fokus na stealth gameplay. Sve što igra nudi je odmah prikazano ugraču u kratkom Tutorijalu, koji ujedno predstavlja i jedini singleplayer mod u celoj igri.

Igra u sebi ima samo jedan mod meča u kojoj dva tima od četiri igrača moraju da se istraže mapu na kojoj autorativna NPC frakcija „State“ krije veliko blago. Cilj svakog meča je da se prvo pronađe opasni Šerif i da mu se sa kaiša tiho ukrade ključ. Zatim igrači moraju pronaći lokaciju gde je skriveno blago i sa velikom mukom polako preneti kovčeg iz trezora (koji je često smešten u samoj sredini mape) i odneti ga do tačke gde se on može izvući na bezbedno mesto. Dok se prvih par ciljeva svakog meča može realizovati u punom „stealth“ duhu igranja, kada kovčeg postane dostupan igračima, dva tima koja pokušavaju da ga ukradu ulaze u period otvorenog sukoba. Akcija tada postaje opšteprisutna a NPC karakteri (obični stražari sa mačevima ili samostrelima i naravno veoma opasni šerif) postaju deo akcije samo ako igrači dovedu svoj sukob blizu njihovih ruta patroliranja.

Sama pobeda u meču je moguća jedino preko sistema izvlačenja kovčega na bezbednu lokaciju preko dva čekrka, a veliku dozu neizvesnosti donosi činjenica da je pobednik samo onaj tim koji uspe da završi dizanje kovčega. Ovo znači da se najveće bitke u meču upravo vode oko ovih čekrka, da se finalna pobeda može odlučiti za svega par sekundi, i tim koji je mirno čekao ceo meč da njihovi protivnici ukradu ključ i donesu kovčeg do zone ekstrakcije može sa par dobrih poteza da preuzme pobedu i veliku većinu zarađenog novca.

Ovakav sistem gameplay-a i biranja pobednika može da lako zadovolji timove koji uspeju da ukradu zlato pred sam kraj meča, ali takođe može i da razočara igrače koji su izgubili svoj teško zarađen novac za trenutak.

Glavni likovi igre su četvoro narodnih junaka koji su inspirisani legendom o Robinu Hood-u – Ranger je direktno inspirisan legendarnim strelcem Robin Hood-om i on predstavlja svojevrsnog „snajpera“ koji je najveštiji u uklanjanju protivnika iz daljine (specijal mu je eksplozivna strela i može da baca stun bombe), Hunter assassinka je dizajnirana po liku Lady Marion i ona ima najbolje predispozicije za tiho uklanjanje NPC-ova i protivničkih igrača sa terena (specijal joj je nevidljivost i može da baca dimne bombe), Mistik govori tiho i nosi buzdovan na lancu sa sobom i odličan je za borbe koje su bliske ali nisu baš u melee razadanjini (specijal mu je AOE lečenje saboraca i može da baca otrovne bombe), i za kraj tu je mali John, mrcina od melee borca koji može da otvori zatvorena vrata, najbrže nosi kovčeg i odličan je u bliskim borbama sa svima koji smeju da mu stanu na put. Svi agresivniji potezi likova troše staminu koja se osvežava posle kratkog period neaktivnosti, a samo John može na kratko da ignoriše staminu preko svog specijala.

Osvojeni novac posle svakog meča se može podeliti između samog igrača i njegovog kampa. Ovim se stvara zanimljiv sistem napredovanja likova, koji pored širokog spektra opreme i kozmetičkih itema mogu i da otključaju 10 niova character rankova sa korisnim gameplay poboljšanjima kao i tri aktivna perk-a. Sve u svemu, igra u sebi nudi dosta materijala za otključavanje i napredovanje, čineći da igrači koji ulože dosta vremena u ovaj naslov budu efikasniji na terenu.

Ali ma kakvu opremu nosili na sebi, jedna od najbitnijih stvari koja može da odluči tok meča je komunikacija između samih igrača. Iako igra u sebi ima jednostavni ping sistem i automatsko markiranje vidljivih protivnika, najbolje će proći timovi koji koriste mikrofone za direktnu komunikaciju. Igra automatski podržava sistem crossplay matchmakinga između svih podržanih platformi (PC, sve aktuelne Xbox i PlayStation konzole), sa opcijom da se ovaj sistem isključi. Vredno je spomenuti da nije moguće praviti party-e sa igračima koji nisu na vašoj platformi, što čine zajedničko igranje sa drugarima koji nisu na jednoj platformi nemogućim.

Mi smo igru igrali na PlayStation 5 platformi gde nismo primetili ni jedan tehnički problem. Igra je radila u tečnih 60fps na svakoj od pet dostupnih mapa (šesta smeštena u planinsko okruženje je trenutno u izgradnji), a multiplayer mečevi su bez ikakvih problema umrežili igrače sa svih podržanih platformi. Inače, dodali bi smo da zbog fokusa na srednjovekovno okruženje, nedostatak velikog broja ranged oružja i veoma malo municije koju likovi mogu da nose sa sobom (što je rešeno maltene na nivou starih dobrih Commandos igara gde snajperista nosi iza neprijateljskih linija samo par metaka sa sobom!), ovo je jedna od retkih MP igara gde igranje na PC-u ne daje veliku prednost nad igračima koji koriste gamepad-ove!

Hood: Outlaws & Legends je multiplayer heist igra koja će nagraditi igrače koji joj posvete vreme, ali takođe može da veoma brzo razočara novajlije koji traže garantovanu zabavu odmah posle prvog pokretanja igre.

Iako smo mi u našem ranom igranju uspeli da osvojimo prvih nekoliko mečeva što nam je odmah podiglo raspoloženje, veoma lako se moglo desiti da smo izgubili ko zna koliko mečeva za redom i „protraćili“ veliko uloženo vreme u mečeve u kojima nismo zaradili puno in-game zlatnika. Ali svako ko uloži makar dva sata sa ovim naslovom će sigurno moći da primeti sve prednosti ove unikatno sklopljenje PvPvE multiplayer formule i nadje u ovoj igri dosta zabave.

Hood: Outlaws & Legends (PS5)
  • 8/10
    EmuGlx Score - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Hood: Outlaws & Legends igračima nudi unikatnu PvPvE mutiplayer heist zabavu, uz veoma neizvesni finalni rezultat svakog meča i jak potencijal da vaša savršena taktika propadne u poslednjem trenutku.