Teško da bi iko pre 2001. godine mogao da poveruje da će se na Nintendo platformi pojaviti ekskluzivni nastavak glavne SEGA franšize – legendarni Sonic The Hedgehog. Vremena su se promenila, odustajanje firme SEGA od proizvodnje konzola i totalni prelazak na softver počeli su da daju prve rezultate. Poslednja džepna konzola na kojoj smo mogli da igramo Sonic igre, SEGA Game Gear, bila je popularna u devedesetim godinama, tek kasnije Sonic se ponovo vratio na ‘male ekrane’ u odličnoj Sonic Advance iteraciji za GameBoy Advance, Nintendovo džepno cudo sa početka dvehiljaditih.

Sonic AdvanceSonic Advance nije pravi nastavak 2D Sonic serijala, a nije ni obrada nekog starijeg izdanja sa Mega Drive ili Game Gear platformi, već potpuno originalna igra, napravljena po starom dobrom receptu Sonic Team programera, u koju su dodati i neki novi elementi iz poslednjih 3D Sonic igara sa Dreamcast konzole (Sonic Adventure i Sonic Adventure 2, u daljem tekstu SA i SA2). Prvo što će svaki stari Sonic igrač primetiti u Advance verziji je potpuno drugačiji izgled likova. Naime, korišćeni su novi sprajtovi inspirisani izgledom likova iz SA (svi izgledaju odraslije i imaju slične poteze kao u SA/SA2). Od likova tu su Sonic, Knuckles, Tails i Amy, koje možete izabrati na samom početku igre. Za razliku od SA, ovde svi likovi dele iste nivoe i isti cilj, tako da će od izbora zavisiti jedino način na koji ćete ih prelaziti, jer likovi poseduju različite sposobnosti, recimo, Sonic je i dalje najbrži, a pored svih klasičnih poteza iz 2D igara dodato mu je i proklizavanje iz SA2, kao i grind. Knuckles i dalje može da leti i da se penje uz vertikalne prepreke, a dodat mu je “shoryuken” iz SA2 za eliminisanje protivnika iz blizine. Tails, kao i ranije ima mogućnost letenja sa svoja dva repa, ali i da udara njima kao u SA. Sa Amy je igra definitivno najteža, jer sve što može da radi je da udara protivnike svojim ogromnim čekićem; ona je jedini lik koji nema čak ni spin-dash potez. Naravno “skriveni lik” je Super Sonic koga dobijate tek kada pređete igru sa svim likovima i pokupite sve chaos smaragde, a sa kojim jedino mozete videti pravi kraj igre.

Sonic Advance ima 6 regularnih nivoa i svaki je podeljen na dve zone. Većina je inspirisana klasičnim nivoima iz 2D serije, pa se tako prvi nivo zove Neo Green Hill Zone, a tu je naravno i standardni “Las Vegas” nivo,  jedini snežnog tipa, nalik na Ice Cap iz Sonic 3 nastavka, kao i nivo u antičkom stilu, viđenom u skoro svim 2D Sonic igrama. Naravno svi Sonic Advance nivoi su potpuno originalni i samo sadrže elemente koji podsećaju na stare igre, tako da će iskusni Sonic igrači tačno znati šta u kom trenutku treba da urade skoro intuitivno. Boss neprijatelji su potpuno originalni, ali sumnjam da će bilo kome ko je prešao neki klasični 2D Sonic nastavak predstavljati problem, pošto su kao i cela igra znatno lakši. Specialni nivoi, na kojima je cilj skupiti chaos smaragde su ponovo u kvazi 3D okruženju, i za razliku od ostatka igre ekstremno su teški i potrebno je dosta koncentracije za prelazak, tj. sakupljanje svih chaos smaragda.

sonic-advance-usa-en-ja
Prepoznatljiv dizajn prvog nivoa je prava počast starim 16bit Sonic naslovima

Grafika je odlična za GameBoy Advance, sve je šarenije od starih 2D Sonic igara sa MegaDrive platforme, a brzina – ono što je najbitnije za Sonic igre, je na prihvatljivom nivou. Igra možda nije suludo brza kao neki nivoi u Sonic 2 naslovu, ali za džepnu konzolu, u to vreme je bilo i više nego dobro. Zvučni efekti su autentični, preuzeti iz starijih Sonic igara, dok je muzika miks originalnih i starih tema. Igra čak sadrži i par autentičnih tema iz Sonic i Sonic 2 igara, koje mozete čuti na samom kraju igre, gde atmosfera ima poseban retro “feeling” (pretposlednja dva boss neprijatelja su preuzeta iz prve dve Sonic igre). Pored glavne igre “po priči”, tu su i time attack, zatim versus mod (“multiplayer” za koji će vam trebati još jedna GBA konzola i još jedna kopija igre), ali i mini igra – Mini Chao Garden u kojoj ćete kao u SA/SA2 gajiti male virtuelne ljubimce po imenu Chao. U Mini Chao Garden igri je najveća međuveza GameBoy Advance platforme sa Sonic Advance naslovom, kao i GameCube sa SA2 Battle, ali to je sasvim druga tema. Sve ukupno, Sonic Advance je trenutno najbolja i najbrža avantura/platforma za GBA, obavezna igra za sve nove igrače, kao i za stare Sonic nostalgičare kojima sigurno neće zameniti klasične Sonic naslove, ali će ih bar dobro podsetiti na njih i dokazati im da Sonic Team i posle deset godina i prelaska na 3D nije zaboravio svoje slavne korene, pritom i dalje u stanju da napravi odličnu 2D Sonic igru.

Sonic_the_Hedgehog_AdvanceGrafika: 5.0 Ovako šarenu i oštru grafiku nećete videti u mnogo GBA igara
Zvuk: 4.5 Efekti su autentični, nove i stare teme zvuče dobro mada GBA može još bolje
Kontrole: 4.0 Jasne i brže kontrole u glavnoj igri, ali užasno konfuzna kontrola na special stage nivoima
Zabavnost: 5.0 Kao i svaki Sonic naslov.