Divlji zapad je dobio još jednu ekspozituru, a opera bezumnog nasilja i uvrnutog humora se nastavlja. Borderlands vas stavlja u raketu i ispaljuje direktno u žarište novog(starog) ludila. Vodi vas na Elpis, Pandorin mesec. Kako kaže i sam naslov, na sebi svojstven način, radnja je smeštena između prvog i drugog dela igre. I fokusirana je na Džeka, tada manje poznatog programera korporacije Hiperion, koji je radio na svemirskoj stanici Helios. Nakon opsade stanice od strane izgubljene legije i njihovog vođe Zarpedona, Džek trazi pomoć od ekipe Vault Huntera. Kako bi povratio kontrolu nad stanicom, šalje ih na mesec Elpis da unište napravu koja ometa signal i onesposobljava mehanizam samoodbrane. Budući da je stanica opremljena oružjem masovne destrukcije, veliki ulozi su u igri, a sudbina meseca i same Pandore je vrlo neizvesna. Priča u osnovi prati Džekovo poreklo i uzdizanje u moćnog zlikovca, kojeg smo upoznali igrajući Borderlands 2. Pored njega, u igri ćete sresti puno poznatih faca iz ovog otkačenog univerzuma i svaki od njih će imati svoje posebno mesto u priči.

The Pre-Sequel koristi već proverenu formulu iz prethodnih igara, miksujući frenetičnu pucačinu iz prvog lica sa rpg elementima, ali uz par bitnih promena. Kako se radnja igre odvija na mesecu, gde vlada odsustvo kiseonika a gravitacija znatno slabija, čeka vas mnogo više skakanja i lebdenja. A dodatnu napetost je uneo konstantan nedostatak kiseonika, koji se eksponencijalno troši prilikom duplih skokova. Oz kit je novi dodatak koji ce vam omogućiti da dišete i izvodite specijalne skokove, dok se napucavate sa brojnim neprijateljima i zverima.

Na početku igre birate između četiri nova karaktera. Svaki od njih dolazi sa jedinstvenim setom sposobnosti, zbog kojih ćete igru želeti ponovo da zaigrate nakon završetka. Najupečatljiviji lik iz pomenute četvorke je Claptrap. Da, mali brbljivi robot je sada igriv lik. Džek ga je programirao kako bi mu bio od koristi na bojnom polju. Njegova specijala je brza adaptacija na trenutne uslove i on ima mogućnost izbora između više stilova borenja. Kako kod njega to obavezno ide uz neko glupiranje i uz pregršt smešnih doskočica, zabavi nikad kraja. On je inače jedini karakter koji ne mora da brine za kiseonik. Pored njega, tu su još i Vilhelm, specijalista za dronove i kibernetiku. Atina, plaćeni ubica sa moćnim štitom, koji koristi kako za apsorbovanje štete tako i za nanošenje. Niša, šerif sa opasnim revolveraškim sposobnostima.

S obzirom da je sakupljanje enormnih količina loota jedan od zaštitnih znakova franšize, ni ovde nećete ostati kratkih rukava. Developeri su ostali dosledni, pa je sada baza za proceduralno generisanje pljuca veća nego ikad. Na već širok spektar naoružanja dodato je i nekoliko novih tipova. Poput puške sa laserskim zracima, nalik na railgun i oružja sa cryo punjenjem, koja mogu da zamrznu protivnike. Mapa igre je i ovaj put sačinjena od velikih zona, koje su načičkane sa sporednim misijama. Kooperatvni mod do četiri igrača je ubedljivo najveći adut i ove igre.

Za potrebe novog Borderlandsa pozajmljen je endžin od starijeg brata, što se da primetiti već prilikom prvog startovanja igre. Grafika je zastarela po svim kriterijumima, budući da je u pitanju punokrvna lastgen(pc,ps3,360) igra to više nije toliko bitno. Ima cel-shading stil koji odlično pristaje ovom univerzumu i daje poseban šmek.

Gearbox je uradio plodonosan posao sa franšizom tokom prethodnih godina. Postavio zaista visoke standarde i izgradio veliku bazu pratilaca, a zatim stafetu predao manje iskusnom timu, 2k Australia. Uprkos težini zadatka i pritisku koji je nosio ovaj projekat, mora se odati priznanje i ekipi iz Australije, jer je najveći deo posla sasvim korektno odrađen. Igra je imala manjih tehničkih problema na samom startu, ali sveukupan utisak je sasvim zadovoljavajuć. Ipak je to Borderlands! Ko je voleo prethodne delove, sasvim sigurno će uživati i u ovom nastavak. Pravi problem koji prati igru je sad već globalnog karaktera i oslikava stanje čitave industrije. Sequel, prequel, remastered, hd remake, reboot, remix su samo neki od trendova koji se, poput virusa, sire krvotokom velikih kompanija i izdavača. Napadaju samo specifične tačke u organzimu, poput kreativnosti i mašte. Borderlands je bio jedno od većih osveženja prethodne generacije, naslov koji je odisao šarmom i originalnošću. Ali, kako u ranom stadijumu razvitka nije primio vakcinu protiv pomenute pošasti, sad je počeo da ispoljava iste simpotome. The Pre-Sequel je napravio mali korak za Borderlands ali nedovoljno veliki skok za gejmersku populaciju.