Početkom osamdesetih godina glavna igračka platforma bili su automati za igru na kojima su dominirali pucački i logički naslovi kao što su Pacman ili Space Invaders, dok je igara drugih žanrova bilo jako malo. Međutim, posle pojave revolucionarnog SEGA System 16 automata 1985. sve se promenilo. U to vreme neverovatno snažan hardver bio je u stanju da pruži kvalitet grafike i zvuka o kojem su vlasnici tada aktuelnih konzola i računara mogli samo da sanjaju, što je ujedno stvorilo uslove za povećanje raznovrsnosti ponude naslova. Jedna od prvih igara koja je demonstrirala mogućnosti ove platforme bila je Hang-On koja je skrenula pažnju na sebe fantastičnom grafikom i inovantnim kontrolnim sistemom, ali to je bila samo priprema za igru koja će ostati upamćena kao jedan od najvećih hitova svih vremena.

 

Ideja sa kojom je danas slavni Yu Suzuki prišao izradi igre OutRun bila je izuzetno jednostavna: iskoristiti sve dobro što je doneo Hang-On i dodati još gomilu novina koji će igri dati originalnost i snažan replay value. Osnova je veoma slična, s tim što ste ovde u ulozi vozača Ferrari Testarossa kabrioleta koji u društvu plavokose saputnice treba da »proleti« kroz 5 kratkih etapa pre nego što istekne za to predviđeno vreme. Olakšavajuća okolnost je što na većini deonica postoji čak 6 traka za vožnju koje se retko smanjuju na samo 3, ali je gužva na putevima često toliko velika da ćete morati da usporite da ne biste rizikovali izletanje sa staze, naročito ako je ispred vas kamion. Možda najveća originalnost ovog naslova je grananje puteva, što znači da na kraju svake etape imate mogućnost da jurnjavu nastavite jednim od 2 alternativna pravca, tako da je igru moguće završiti na 5 različitih lokacija. Kontrolni sistem je iznad svega jednostavan, i samo za nijansu kompleksniji od sistema koji je krasio Hang-On, jer ovde postoji dvostepeni manuelni menjač.

OutRun course map (arcade)
Račvanje puteva je možda najvažnija inovacija Outruna

Pored neosporne originalnosti u izvođenju, Out Run poseduje i fantastičnu grafiku koja umnogome nadmašuje sve što je do tada bilo viđeno. Sve je zaista prelepo obojeno, a okruženje je u odnosu na Hang-On daleko sadržajnije i detaljnije. Nešto slabije animirana vozila na putu i povremena sitna »seckanja« ne mogu da pokvare fantastičan konačan utisak. Zvučna podloga nije prebogata semplovima, ali su zato muzičke teme već odavno ušle u istoriju zahvaljući svom kvalitetu kakav se retko sreće kod igara na automatima. Tokom narednih godina Outrun je prerađivan na bezbroj platformi i uvek je iznova postizao uspeh, pa zaista zaslužuje status legendarne igre koju nijedan ozbiljan igrač ne sme da zaobiđe.

Outrun će zauvek ostati jedna od najlepših vožnji baziranih na sprajtovima
Outrun će zauvek ostati jedna od najlepših vožnji baziranih na sprajtovima

SEGA i Ferrari
Iako se u igri nalazite za upravljačem Ferrarija (što se jasno vidi i po amblemu na zadnjem kraju automobila), interesantno je da Sega nije licencirala ovaj automobil, već je on u igru ubačen bez prethodnih konsultacija sa kompanijom Ferrari. Uskoro su usledili burni protesti italijanske kompanije, ali na sreću po Segu, sve se završilo prilično bezbolno po njih, bez razvlačenja po sudovima (što je kasnije postala redovna praksa). Na kraju, sukob se čak pretvorio u saradnju, jer je Sega postala vlasnik Ferrari licence, što je iskoristila u nekoliko svojih igara, a jedna od njih je bila i Outrun 2.

Nastavak
Ogroman uspeh koji je postigao Outrun naterao je Segu da portuje ovu igru na praktično sve tada aktuelne sisteme, ali se nije zadovoljila time, već je u narednim godinama izbacila nekoliko polunastavaka, među kojima je daleko najbolji utisak ostvario sjajni Outrunners. Rad na zvaničnom nastavku počeo je tek 2001. a igra je objavljena dve godine kasnije, naravno na automatima. Ogroman uspeh prethodnika zbog potpuno izmenjenih tržišnih prilika nije bilo moguće slediti (automati za igru su postali prilično nepopularna zabava u eri konzola i PC računara), ali je svakako izazvana velika pažnja. Outrun 2 kao najvažnije novine donosi podršku za 8 igrača, originalan heart mod, prelepu grafiku i licencu za sve najvažnije modele iz Ferrarijeve istorije i predstavlja sjajnu zabavu za sve koji su odrasli uz Outrun, Daytona USA, Sega Rally, Ridge Racer i slične igre koje su žarile i palile tokom devedesetih. Vlasnici Xbox konzole na koju je ovaj nastavak jedino portovan to najbolje znaju.

Grafika: 5.0 Igra izgleda bolje nego briljantni Hang-On i verovatno je bila najlepša igra na svetu u trenutku pojavljivanja
Zvuk: 4.5 Zvučni efekti su siromašni i nekako prigušeni, ali je muzika fantastična i potpuno nadoknađuje ovaj propust
Kontrole: 5.0 Dvostepeni menjač ne predstavlja nikakvu teškoću pri vožnji, a prvi put viđeni force feedback efekat svakako još bolje prenosi atmosferu na igrača
Zabavnost: 4.0 Bez obzira što je reč o klasičnoj mamipari koju možete završiti za 5 minuta, OutRun poseduje čak 5 različitih krajeva, bezbroj mogućnosti kako da dođete do njih, kao i nezaboravnu muziku koja često i sama predstavlja dovoljan motiv za novo jurcanje