Malo koja igra je čekana tako dugo kao Alan Wake, akciona avantura koja je pod vođstvom Finskog studija Remedy Entertaiment uspela da na veoma inovativni način pomeša nekoliko žanrova gameplay-a i priče koje igrači nisu mogli da često vide na ekranima svojih konzola i PC-a. Originalno započeta kao prvi open world projekat studija koji se proslavio sa dve totalno linearne u Max Payne franšizi, Alan Wake je prošao kroz veoma dugačak put od početne zamisli pa sve do finalnog produkta koji se pojavio na policama radnji u januaru 2010. godine ekskluzivno na Xbox 360 konzoli. Ono što je Remedy Entertainment zamislio je bila prava evolucija u odnosu na njihove ranije igre, ali kako su godine prolazile postalo je sve jasnije da je ovaj maleni studio zagrizao preveliko parče torte i da su se njihove ambicije morale drastično ograničiti. Svesni da imaju odličnu igru ali da im fale ogromni resursi, Remedy je pod vođstvom tima koji je predvodio poznati producent i scenarista video igara Sam Lake uspeo da napravi neverovatno efektivni „psihološki akcioni triler“ koji je u svojoj priči, vizuelnom stilu i likovima uspeo da igračima dostavi miks tema, atmosfere i tenzije koje neodoljivo podsećaju na najbolje momente iz knjiga Stivena Kinga, epizoda Zone Sumraka, scenarija Twin Peaks-a, filmova Alfred Hitchkok-a, priča Neil Gaiman-a i naravno akcije Max Payne igara.

Iako je finalna verzija igre bila prebačena iz open world okruženja u totalno linearnu igru, Alan Wake je uspeo da zaista briljira sa ekspertnom atmosferom koja je igračima non stop davala taman dovoljno misterija, akcije, horora i radovanja zbog uspeha, da je posle otprilike 11 sati igranja igrač ostavljen na ivici stolice želeći još. Šta čini Alan Wake ovako dobrom igrom? Nekoliko stvari, ali pre svega tu je dobra postavka priče koja je ispričana u inovativnom epizodnom formatu, zapleti koji se ne mogu predvideti, dobar gameplay koji iskorišćava elemente koji pre ove igre nisu bili puno korišćeni u video igrama i audio-zvučna prezentacija koja zaista uzdiže igru iz proseka i igračima nudi avanturu koja će ih svojom atmosferom veoma lako naterati da zaborave na ostatak sveta.

CabinPriča Alan Wake-a prati avanturu istoimenog pisca horor romana koji je posle dugotrajne promocije njegovog najnovijeg bestselera upao u depresivni period života gde nije mogao naći inspiraciju da napiše bilo šta novo. Posle mnogobrojnih noći prepunih košmara i neobjašnjivih horora koje je video u njima, on i njegova žena Alice odlučuju da odu na dugo odlagani odmor daleko od brzih ulica njihove metropole. Stigavši u maleni gradić Bright Falls koji je nekada davno bio dom velike fabrike za obradu drva u severozapadnim prostranstvima Sjedinjenih Država. Misleći da će im ovaj odmor pomoći, srećni bračni plan stiže na obalu jezera Cauldron gde odmah prve noći Alan Wake saznaje da njegovi košmari ovde ne samo da nisu prestali, već da se događaji iz njih zaista dešavaju oko njega. Videvši da je nepoznata mračna sila iz jezera kidnapovala njegovu ženu, Alan Wake kreće u avanturu tokom koje će Alan proći sve znamenitosti koje se mogu naći unutar i u okolini gradića Bright Falls. Svestan da ne može sam da reši misteriju ovog gradića, Alan će naći pomoć u vidu nekoliko prijatelja od kojih se najviše izdvaja dobroćudni i nespretni Barry Wheeler, a kao protivnike će imati ne samo nekoliko oblika drevne kletve koje proganja stanovnike gradića, već i obične ljude koji su posle decenija života u blizini drevne kletve počeli da vide svet drukčijim očima.

 

Glavna priča igre je podeljena u 6 epizoda a svaka traje u između jedan i dva sata, u kojima glavni protagonista počinje lagano da shvata da kletva ovog gradića ima veoma čudnu formu – šta god on napiše na papiru to će se obistiniti. Ne znajući da li on preživljava svoj košmar ili samo preživljava rečenice koje je napisao u svom najnovijem romanu, Alan Wake počinje da odmotava misteriju koja će do samog kraja igre ostati zanimljiva. Vizuelno gledano, ova igra sa svojom neverovatnom detaljnošću zaista uspeva da na ekran izbaci svaki minut vremena koji je tim developera iz Remedy-a potrošio na pravljenje ove igre. Open world okruženje je smanjeno u linearnu igru, ali to ne znači da je igra postala vizuelno lošija. Nasuprot, gradić Bright Falls i svo okolno okruženje koje čine šume, napuštene fabrike, farme, rudnici, elektrana i mnogobrojne druge lokacije izgledaju odlično, sa neverovatnim brojem jedinstvenih objekata koji zaista govore da petogodišnji rad na igri nije bio uzalud utrošen. Kada se na to doda ogromni draw distance sa šumama koje dostižu horizont, odlične efekte kiše, magle, olujnih vetrova i ponajviše osvetljenja i senki, ovaj naslov predstavlja pravi vizuelni spektakl koji morate da iskusite.

RustyOno što daje neverovatan podstrek da se igra dalje pored odličnog stila na koji je priča prikazana na ekranu je naravno i gameplay. Alan Wake je akciona igra koja pokušava da začini tradicionalni survival horor gameplay ne samo sa uobičajenim taktikama kao što je hroničan nedostatak municije ili horor atmosfera u kojoj igrač ne može tačno da zna gde su protivnici, već i dodavajući dodatne elemente igre svetla i tame. Naime, protivnici koje Alan Wake redovno sreće su senke koje su zaposele umove ljudi i životinja koje su živele oko jezera gde se nalazi gradić Bright Falls. Obavijeni tamom, ovi protivnici su imuni na sve vrste oružja, osim kada ih svetlost obasja. Koristeći sve moguće načine da obasja protivnike, Alan Wake i igrači će morati da se naviknu na taktičko igranje koje nagrađuje preciznost, inovativnost i biranje pravog trenutka za napad. Najbolje i najkorisnije oružje koje će Alan imati je njegova ručna lampa čiju snagu će moći da unapredi nekoliko puta tokom igre, a veliku ispomoć će mu dati i vatrene baklje, svetlosne granate i raznorazni izvori svetlosti koje može naći u svom okruženju. Igra svetlosti i tame koju uspeva da prikaže engine Alan Wake igre predstavlja pravo remek delo prošle generacije konzola, sa vizuelnim pristupom koji uvek igraču daje jasan trag gde se igrač može sakriti od opasnosti. Čak i kada se nalazite u gustoj šumi, tokom olujne noći i okruženi brojnim neprijateljima, u daljini uvek možete videti trag svetlosti do koje trebate da dođete. Čak i ako odlučite da igrate bez mape i ostalih pomagala na ekranu, uvek se možete snaći i lako saznati gde treba da idete dalje, što zaista zna da drastično poveća atmosferu igre.

Posle kampanje koja traje između 10 i 12 sati u zavisnosti od težine koju izaberete, Alan Wake nudi i 2 dodatne DLC mini kampanje koje se direktno nastavljaju na priču koja je ispričana u glavnoj avanturi. Prva priča nosi ime „Pisac“ i prvenstveno je orijentisana na čistokrvnu akciju, a druga priča se zove „Signal“ u kojoj Alan Wake uspeva da dovede svoj boravak u Bright Fallsu do svoje završnice sa spektakularnim finišom priče.

Alan Wake predstavlja igru koja se zaista retko sreće, pravu AAA horor avanturu koja sa kvalitetom svog scenarija, dobre glumačke postave, veoma dobre muzike, i vizuelnog spektakla uspeva da na ekranima Xbox 360 konzole i PC-a ispriča priču koju nećete skoro zaboraviti.