Svake godine u decembru mnogobrojni sajtovi i organizacije počinju svoj proces biranja igrara godine, a jedna od marketinški najuspešnijih nagrada koja je bila davana u poslednjih par godina bila je na „Video Game Awards“ ceremoniji koju je predvodio bivši gaming novinar i prezenter sajta Gamtrailers i TV kuće Spike, Geoff Keighley. Ove godine on je napustio obe firme, i uspeo da samostalno napravi svoju nezavisnu ceremoniju „The Game Awards“ u kojoj je uspeo da okupi impresivnu podršku cele igračke industrije, uključujući proizvođače konzola, developere, velike izdavače i gaming novinare koji su davali svoje glasove za nominacije u raznoraznim kategorijama.

The Game AwardsIgre koje su odnele najviše nagrada ove godine su bile Dragon Age: Inquisition (igra godine, najbolji RPG), Mario Kart 8 (najbolja sportska/trakčka igra, najbolja porodična igra), Valiant Hearts – The Great War (dobila je nagradu za najbolju priču i naraciju, kao i nagradu za igru koja je najbolje uspela da promeni industriju ove godine), kao i Destiny (najbolja muzika, najbolji online). Od ostalih nagrada vredi spomenuti South Park: The Stick of Truth koji je imao najbolju glumu, Nintendo koji je izglasan za najboljeg developera, i Shovel Knight koji je zasluženo odneo nagradu za najbolju indie igru. Nagradu za životno delo su dobili Ken i Roberta Williams za njihovo dugogodišnje zalaganje u pravljenju širokog spektra point & click video igara kao i osnivanja izdavačke kuće Sierra koja je obeležila gaming industriju tokom 80-tih i 90-tih godina prošlog veka. Pun spisak nagrada možete pogledati ovde.

Kao i prošlih godina, Geoff-ova ceremonija je služila ne samo da nagradi najbolje igre, timove, individualne ljude koji su bili zaslužni za izgradnju popularnih igara, već i da javnosti predstavi šta nas čeka u sledeće godinu dve. Novonajavljene igre su uglavnom bile iz indie tabora, među kojima su se izdvojili novi King’s Quest: Your Legacy Awaits iz studija The Odd Gentlemen, VR-podržana svemirska avantura Adr1ft, The Banner Saga 2 i preistorijska kooperativna igra Before. Od velikih igara, mnogobrojni hitovi iz 2015. godine su dobili nove trejlere, ali najviše pažnje su privukli snimci nove Zelda igre za WiiU kao i trejler za Metal Gear Online koji će biti sastavni deo MGS V: The Phantom Pain za koju i dalje ne znamo kada će se pojaviti u prodaji sledeće godine.

Sve u svemu, The Game Awards je uspeo da prikaže veoma kvalitetan šou koji je bio drastično bolje organizovan nego bilo koja ranija VGA ceremonija.

Playstation Experience 2014Pola dana kasnije Sony je održao prvu proslavu svog 20 godina starog PlayStation brenda sa dvodnevnim sajmom koji je započeo sa ceremonijom na kojoj su najavljene mnoge nove video igre. Preko 20 igara je po prvi put predstavljeno javnosti, među kojima je velika većina stigla od mnogobrojnih Indie studija koje Sony direktno podržava. Od igara koje su premijerno predstavljene vredi spomenuti novu multiplayer igru od David Jaffe-a „Drawn to Death“, „What Remains of Edith Finch“ od studija koji nepravio odlični The Unfinished Swan, „Killing Floor 2“, „Enter the Gungeon“ i „Wattam“ kojeg pravi Keita Takahashi  (kreator legendarne PS2 igre Katamari Damacy), kao i novi remaster Double Fine studija koji će ulepšati izgled jedne od najboljih point & click avantura svih vremena – Day of the Tentacle. Vita je dobila svoj momenat da zasija sa preko 10 igara koja će uskoro stići na njihove ekrane, uglavnom ili indie igre ili portovi ranijih uspešnih igara kao što su to Broken Age, Bastion, The Banner Saga, Shovel Knight i mnoge druge.

Što se tiče velikih igara, najviše pažnje su privukli trejleri i demoi za Uncharted 4: A Thief’s End, Bloodbourne, The Order: 1886 (koji je sa polusatnim demoom na showfloor-u uspeo da napravi najveće redove i izazove najviše pozitivnih reakcija od svih koji su je igrali), Batman: Arkham Knight, No Man’s Sky, Tearaway Unfolded i mnogi drugi. Najveće iznenađenje show-a je trebala biti vest da je Sony uspeo da ostvari značajnu saradnju sa Capcomom koji se sprema da napravi Street Fighter V ekskluzivno samo za PS4 i PC, ali ta vest je nažalost procurila par dana ranije. Ono što nije procurilo u javnost je bila vest da će SEGA najzad lokalizovati sve PS3 Yakuza igre na engleski jezik i ponuditi ih u prodaju na Evropskim i Američkim PSN serverima. Najveće razočarenje nam je bio dao Square Enix čiji šef je počeo da govori kao da će PS4 uskoro dobiti rimejk legendarnog JRPG-a Final Fantasy VII, samo da bi par minuta kasnije svi mi postali razočarani kada smo saznali da PS4 dobija samo orginalnu igru, bez ikakvih poboljšanja.

Sa PlayStation Experience-om, Sony je uspeo da uspešno pokrene novi show koji je smešten tačno pola godine posle E3-a, dajući šansu običnim ljudima i najvećim fanovima PlayStation konzola da se oprobaju na skoro 1000 igračkih stanica koje su raspoređene u ogromnoj sali u Las Vegasu.