Volite detektivske priče kao iz X-Files serije? Ili možda kao onu iz Twin Peaks-a? Ako da, onda ste na pravom mestu. Za vas stiže nova indie poslastica po imenu – Virginia. Iza ovog naslova stoje kreativni developeri iz Variable State studia u saradnji sa poznatim 505 Gamesom. Reč je o pravom interaktivnom noir filmskom trileru iz prvog lica, koji nas odmah na prvi pogled grafički neodoljivo podseća na ne tako davno odigrani Firewatch naslov. Možda to i nije tako čudno uzevši u obzir da obe igre pokreće Unity Engine. Po napretku u igri, razvijanju priče mogli bi povući paralelu sa Gone Home naslovom. Radnja se odvija u malenom skrivenom i pomalo uspavanom mestu Kingdom u državi Virdžinija, gradiću koji skriva neke nama nepoznate tajne koje treba istražiti. Te tajne su u ovome mestu jako dobro skrivene i zataškane od pogleda javnosti, i samo odabrani i najbolji detektivi mogu da im uđu u trag, a jedan od tih odabranih je i naša glavna junakinja ove misterije koju kao da je sam David Lynch pisao.

Ime joj je Anne Tarver. Ona je mlada i ambiciozna devojka koja je upravo postala FBI agentica i sada je dobila svoj prvi radni zadatak, da razotkrije nestanak jednog dečaka. Za taj zadatak je kao partnera dobila agenta Maria Harperin, na prvi pogled namrgođeni dokazani agent sa ne tako jasnom prošlošću, koja ne zna zbog čega je zaslužila da jedan rookie kao što je Anne radi na ovako delikatnom zadatku. Anne je tu da ujedno pazi i za njenu sigurnost dok ta neizvesna i dramatična potraga bude trajala, a koja je sada započeta u skrivenim podrumskim kancelarijama. Kao i u Firewatch-u što je bio slučaj, i ovde će više biti fokusirana priča na odnos između dva lika Tarver-Halperin. Kako zajedno prolazite kroz dešavanja u igri, tako će se menjati odnos, jačati njihova veza i obostrano razumevanje. Od prvog trenutka, odnos nije tako sjajan, mladi agent pored iskusnog, već dokazanog sa burnom porodičnom prošlošću. Kako budete sve više i više napredovali kroz priču, potraga za mladim Lucas-om će nekako pasti u drugi plan.

2

Potraga neće biti nimalo jednostavna, jer stanovnici koji žive u mestu tog dečakovog nestanka ne vole da ih neko kontroliše i ispituje, posebno ako je taj neko njima nepoznat. Našu FBI agenticu čeka pune ruke posla. Ona treba da igra na kartu svojeg ali i njihovog strpljenja, a ta interakcija sa okruženjem će prolaziti u jezovitoj tišini bez izgovorene reči, koju će pratiti jedino orkestarska muzička pozadina (koja je ovde urađena maestralno dobro), i koja vas posebno uvlači u atmosferu na najbolji mogući način. Onaj fini osećaj kada ne znate šta vas sledeće čeka tokom neizvesne potrage u nepoznatom okruženju, dok se jedino putem melodije u pozadini pripremate za buduće zadatke i prepreke koje vas očekuju, ovde dobijaju sasvim posebnu dimenziju. Pored potrage za Lucasom, odnosa sa agentom Halperin-om, tu je i unutrašnja borba našeg glavnog lika, nesigurnost koja je prati od poslednjeg dana FBI Akademije, noćne more i strah od izvesnog koji će je pratiti od početka do kraja ovog naslova.

Oslonjeni ste samo na suptilne animacije likova i njihov govor tela koji ovoj priči daje poseban šmek, a tu je još i jednostavan i specifičan slikarski dizajn začinjen sjajnim svetlosnim efektima, koji u celini u isto vreme opuštaju misli i povećavaju pažnju i napetost tako da ne pomišljate baš nikada da napravite pauzu sve dok ne ugledate završne creditse. Svaki detalj u igri vam obogaćuje shvatanje glavnih karaktera i upotpunjuje priču.

9

U igri ste u mogućnosti da imate interakciju samo sa određenim predmetima i ljudima u okruženju kroz koje se krećete ili nalazite, i to dosta kvari osećaj slobode da malo sami istražite ili pročešljate neke delove terena po svojoj želji, tako da će te ovako dosta brze rešavate zadatke jer vas sama igra navodi na logične poteze koje trebate napraviti i uraditi za uspešan nastavak istrage.

Virginia je sastavljena od mnogo kratkih scena nemih dijaloga, koji su često ispresecani, kako bi se postigla dodatno dramatizacija događaja koji se odvijaju tokom igre i kako bi dobili osećaj kao da ste ustvari u jednoj od epizoda Twin Peaks-a ili The X-Files-a. U nekim delovima je prosto nemoguće primetiti omaž ovih dveju serija, nebitno da li je to muzika, nekoliko scena ili možda samo raspored objekata na ekranu koji je ispred vas u tom trenutku. U jednom trenutku se budite iz kreveta, u sledećem trenutku se vozite u automobilu kroz mistične i suncem obasjane dugačke puteve, a nakon toga se već nalazite pred vratima kuće. Sve se to tako brzo odvija pred vašim očima, i fantastično je editovano i uklopljeno u celinu, da je predivno kako to sve izgleda od samog početka pa sve do odjavnih slova, konstantan osećaj kao da gledate neki napet triler film kojem ne želite da vidite tako brzo rasplet i kraj.

4

Pripremite se na to da će te biti dosta puta pasivan promatrač, gde se sve skoro samo od sebe odvija bez da ste potrebni glavnoj junakinji priče kao pomoć u njenoj dramatičnoj i emotivnoj avanturi. I tu sada nastaje zapravo glavni problem sa ovom igrom. Virginia je nažalost vrlo kratka detektivska pustolovina koja se prelazi za nekih 2 sata u komadu, a kada se pogleda sveukupni dojam koji ostavlja iza sebe, posebno trud koji je uložen u ovu sjajnu igru, ostaje nam samo da oči pune suza lagano brišemo dok nam u mislima ostaje samo jedno jedino pitanje za same kreatore… Zašto nam to radite? Izgleda da ovde vredi ona stara narodna: Koliko para, toliko muzike…a Virginia je svakako dobra muzika, ali i igra koja se izdvaja od mnogih trash indie naslova koje nam se svakodnevno servira. Nikako ne propustite da odigrate ovaj mali biser, i doživite njene specifične čari koje ne traju mnogo, ali će ipak ostaviti trag u vašem sećanju… posebno ako ste fanovi legendarnih serija sa početka ovoga teksta.