Za antiskeptike odavno je poznata činjenica da je renesansa žanra borbenih igara uveliko krenula. Dok smo se mučili sa anemičnim igrama poput Street Fightera 5 koji nas je iz gaća izuvao sa mikrotransakcijama i glupim tehničkim rešenjima, Tekken 7 ga je pratio u stopu i neprijatno nas je iznenadio. Priča koja je bila skoro pa nepostojeća i tehnička rešenja iz Unreal 4 endžina su pokazala definitivno da je igra bila koncipirana pogrešno od samog starta. Dok se SF5 izvadio nekako iz „bule“ i vratio se na Esports scenu, Tekken 7 nije uspeo da pokaže kvalitet koji smo svi očekivali i od imena koje nosi. Kad se setim da se bežalo u osnovnoj školi sa časova da bi se igrao Tekken 3 i da smo svi bili spremni da trpimo kritike roditelja zbog toga. Ostala su lepa sećanja i zaostavština koja je bila štambilj u žanru borilaških igara. Zašto se hvatam Tekkena 7 pitate se? E pa to je zato što kada se pričalo o njemu svi smo mislili da će to biti povratak Čelične pesnice na veliku scenu, ali smo dobili umesto toga mlitavo rukovanje koje nikome nije bilo zanimljivo. Kada se slegla prašina posle više godina i bezbroj promašenih sezona došlo je vreme da se položi oružje.

Tišina i mir među developerima u Bandai Namco-u je bila GLASNA. Niko ni reč da kaže. Tekken je na LEDU! I onda bum najave Tekken 8, novog game directora i puste trejler koji nas je oduvao. Na kraju svi smo naučili da se plašimo bull shotova kako ja to volim da zovem i samo se strpljivo čekalo. Mic po mic, prikaz po prikaz i dobili smo sve više materijala o kom se moglo pričati. Jedini strah je bio spomen Unreal endžina 5. Znamo svi kako prolazi japanski tim kada radi sa novim endžinom. Kao i svi oni su tek robovi tradicije tako da se nije moglo ko zna šta očekivati. Videlo se da su učili škole i obučavali se jer je igra izgledala sa svakim prikazom javnosti sve bolje i bolje. Kada savladamo vizuelnu komponentu potrebno je utvrditi da li i mehanike valjaju. E to je bilo na demo-u da nam sve pokaže i za početak delovalo je sjajno. Osećaj igranja Tekkena je bio tu za razliku od prethodnog dela koji je bio nenormalno nebalansiran sa preterano jakim specijalkama i sa bledim likovima koji ama baš nikome nisu ostali u sećanju.

Tekken 8 je odlučio da ispravi sve nepravde i da ponudi podjednako i singl plejer uživaocima i online entuzijastama kvalitetan sadržaj. Iako se danas ovakve igre smatraju sinonimom za multuiplejer i dalje je dobro poznata stvar da ništa ne može zameniti stari dobri couch vs fighting. Ako pripadate old school single player grupi Tekken 8 može puno toga da ponudi. Danas je to postao trend da borilačke igre imaju sasvim solidnu priču koja nije besan place holder kao što je to pre bio običaj. Počelo je da se malo više ulaže truda u scenario koliko god on bio „na sve strane“. Dobar primer je tu Mortal Kombat koji je pokazao tendenciju da može da se uradi pristojna naracija iako je MK1 bio toliko konfuzan da sam pomislio da je Mala Nevesta primer dobrog spisateljstva.

Verovatno se ugledavši na MK1, Tekken 8 dizajneri su odlučili da isprave greške i da naprave scenario koji donekle ima smisla i koji u klasičnom Tekken duhu vodi radnju do brutalne završnice u klasičnom japanskom stilu. Od Tekkena 3 nismo imali priliku da prisustvujemo ovakvoj priči koja vas sasvim lepo vozi do finalne borbe i da se osećate kao da ste gledali neki malo budžetniji borilački film. Ako ste novpridošlica ili ako ste veteran franšize definitivno ćete naći nešto što će vam zagolicati odgovarajuće ganglije.

Single player sekcija Tekkena 8 ima tri odvojena segmenta od kojih je definitivno najvažniji story mode. Iako je relativno kratak, može se izvući oko pet sati dobre zabave i ispratiti sve što je bitno po pitanju razvoja radnje u novoj igri. Jin Kazama i gospodin Mishima i dalje imaju svoj rivalitet koji očigledno ne jenjava i dobija na intenzitetu kako vreme prolazi. Ne vredi, kako god da okreneš ova dvojica imaju gomilu neraščišćenih računa. Dok se radnja odvija munjevitom brzinom definitivno je postojalo zrnce kreativnosti i odlučili su da na polovini igre potpuno promene gejmplej ali ne bih da spojlujem puno. Prava stvar i vešto odrađen potez. Bravo za dizajnere. Ovakvih stvari nam više treba u današnje vreme. Posle kampanje možete se oprobati u arkadnim bitkama i na taj način ukrstiti pesnice sa protivnicima kojima raste težina gradativno ili otići u arkadni park i tamo vežbati nove tehnike koje Tekken 8 donosi. XBOX 360 avatari su isto tu da možete svog „čikicu“ da simpatično obučete i da se šetkate dok vam oči ne ispadnu.

Sve to na stranu, ako želite da i dalje konzumirate Tekken kontent možete se oprobati u Character epizodama gde svaki od 32 borca imaju seriju mečeva i na čijem kraju imate animaciju koja je za svakog od njih karakteristična. Dok je prethodni „mučeni“ deo to izostavio, sada je to u punom zamahu tako da imate zadovoljstvo da vidite epilog svakog od boraca i da se eventualno slatko nasmejete. Anime vajb u ovoj igri ide punim gasom što i jeste bio jedan od zaštitnih znakova ovog serijala.

Borbena mehanika nosi par iznenađenja poput Heat sistema. Ovaj sistem funkcioniše na taj način što na početku svake runde imate „heat“ skalu koja je napunjena do kraja. U svakom momentu je možete aktivirati i koristiti kao „counter“ za napade oponenta. Od tog momenta ponovnim pritiskom na dugme u pravom trenu možete izvesti „Heat smash“ i tako zadati solidnu štetu protivniku. Dok je skala aktivna dobijate pristup novim komboima i svaki udarac koji zadajete svom rivalu skida health čak i kada drži blok. Kako bi rekli ljudi: „Samo agresivno“! Svaki dodatni napad je osnova za counter combo i defanzivan stil borbe u ovoj igri nije poželjan. Naravno Rage sistem je i dalje tu i pruža priliku za brutalan come back u meču pod uslovom da znate da to pravilno iskoristitite. Samo nemojte biti težak noob i koristiti „simple style“ sistem borbe jer to onda ubija poentu igre. Verovatno dodat kao accessibility mod u igri koji je nažalost dostupan i u multiju. Zato arkadni stick u ruke ili kontroler pa da se polako uče mehanike i neka se broje frejmovi ako želite da budete dobri jer se i ovo cheesovanje može counterovati.

Grafički na PS5 igra briljira i dobro radi. Frame pacing je odličan i nema štucanja čak ni u multiplejer mečevima. Na drugim platformama poput PC-ja ima problema na određenim konfiguracijama jer je u pitanju ipak Unreal 5. Bilo bi dobro da se optimizacija bolje uradila i zato će jedan broj korisnika sa slabijim sistemima imati probleme.

Nije lako pronaći da nešto fali u ovoj igri. Dobra animeistična priča, dobra muzika, borbe koje izgledaju sjajno i mehanike koje ubrzavaju sam gejmplej su ovde prosto neraskidiv deo celine. Ako ste mislili da su slavni dani ove franšize prošli mislim da ste se prevarili jer Tekken 8 pruža dojam kvaliteta koji je imao Tekken 3 i nadam se da će budući kontent biti još bolji i da će opravdati svoje ime na duže staze.

Tekken 8 (2024)
  • 9.5/10
    EmuGlx Score - 9.5/10
9.5/10

Finalni utisci

Ako vam Ulični Borac 6 nije legao na pravi način ili strogo pripadate drugom taboru uzmite kontroler u ruke i razbijajte sve pred sobom u turniru Kralja čelične pesnice. Tekken 8 je ono što smo dugo čekali i nadamo se da će ova igra opravdati svoju dugo sticanu reputaciju i da će nestati gorak ukus u ustima od prethodnog dela. Ovde nema prijatelja, ostaju samo pobednici ili gubitnici.