Život vam je nekad majka, a nekada vam je pretuko majku. Tako dođe dan kad voljeni deda ode u večna lovišta, besmrtna porodična kokoška padne u depresiju, a vama i kokoški pripadne žalosni zadatak da dostavite dedino telo do poslednjeg konačišta. Da stvari budu još gore, gigantska eksplozija raznese svemirski pogrebni brod u kom putujete, upokojavajući stotine ljudi i izazivajući rapidnu dekompresiju koja lansira sanduk sa dedinim telom u svemir. I tako se jedna sasvim obična pogrebna povorka pretvori u jednu ni malo običnu borbu za goli život u vakuumu. Naravno, kad ste već tu, mogli bi i da potražite dedino telo. Nećete valjda da porodica sahranjuje prazan kovčeg? Ne valja se.

Prvenac Ruskog indi studija RedRuins Softworks, Breathedge, je svemirska survival igra rađena u Unreal Engine-u. Naslov je nedavno stigao u early access na Steamu, a prvo (od ukupno pet predviđenih) poglavlja koje čine kampanju je već dostupno u manje-više finalnoj formi. Kao što se da primetiti, akcenat je na crnom humoru i bizarnim situacijama. Sve od opisa raznoranih predmeta, preko situacija u kojima se nađete i upozorenja koje vam interfejs daje (Comrade, you have died!), do tastera za šoranje i VHS kaseta koje gledate na video rekorderu, sadrži dozu komedije.

Survival mehanike su elegantno dizajnirane. Crafting sistem je efikasan i lak za razumevanje, menandžment inventara je automatizovan, a jednostavni interfejs vam daje sve potrebne informacije. Za razliku od sličnih naslova, ovde ne morate da smažete četiri pečena nosoroga i popijete šesnaest litara vode dnevno samo da bi preživeli dan. Ne, u prvom poglavlju Breathedge-a vaš krvni neprijatelj biće nedostatak kiseonika, a dobar deo izazova u igri tiče se njegovog dopunjavanja.

Sa tehničke stane, Breathedge izgleda i zvuči prelepo. Pored šarenog dizajna i pozitivne atmosfere, igra uspeva da odlično dočara beskrajnost i samoću vakuuma. Glasovna gluma je na nivou, a muzika varira od jezivog zujanja dok ste u svemiru, do veselih pesama koje cepaju sa kasetofona u vašem šatlu. Očigledno je da su developeri sa ljubavlju prišli projektu i obratili pažnju na detalje. Recimo, dizajn alatki je konsistentan sa sirovinama koje ste koristili u njihovoj konstrukciji, ali i komičnom prirodom igre. Tako industrijske makaze – koje vam trebaju za sečenje materijala kao što su guma i tkanina, a koje pravite od običnih makaza, izolir trake, i metala – izgledaju kao krojačke makaze zalepljene selotejpom za metalnu štanglu.

Nedostatci Breathedge-a mahom su rezultat njegove early access prirode. Igra pati od bagova kao što su povremeni crash-evi, zaglavljivanje u zidu koje se rešava jedino učitavanjem ranijeg sejva, i ,,propadanja“ alatke koju držite u ruci kroz okolnje teksture. Sandbox i story modovi, podrška za kontroler, i temeljniji key mapping tek treba da budu implementirani. Najveći problem predstavlja dostupnost samo prvog poglavlja u kampanji, jer se dotično poglavlje da preći za svega tri sata. Developeri planiraju da izbace sledeće – daleko veće poglavlje – do kraja 2018. Pored nastavka priče, ono će doneti i pregršt novih craftable predmeta, uključujući i vaš prvi svemirski automobil.

Breathedge je kvalitetan survival naslov koji uobičajene mehanike žanra provlači kroz filter bizarnosti i mračne komedije. U early access obliku ne nudi dovoljno sadržaja da bi opravdao cenu, ali nema sumnje da će u konačnoj verziji doneti bar 20 sati kvalitetne kampanje, plus beskonačno zezanje u sandbox modu. Ostaje nam samo da se nadamo da će RedRuins Softworks ispuniti obećanja i da im ocena od 9/10 koju igra trenutno ima na Steamu neće udariti u glavu.