Jedna od igara kojoj sam se najviše radovao u 2024, bila je baš ova. Znao sam odmah da neće biti neko remek delo od igre, ali svejedno mi je bilo drago što će Princeza iz Super Marija dobiti baš baš svoju igru. Čak i da nisam dobio kod za ovu recenziju, obećao sam kćerki da ću joj kupiti ovu igru jer se radovala, baš kao i moja supruga.

E pa, igra je izašla… igrao sam je… i, u najboljem slučaju, mogu da kažem: Moglo je ovo i bolje.

Princeza Pič je pozorišna zvezda

Cela igra se odvija u Svetlucavom Pozorištu. U nameri da odgleda nekoliko lepih predstava, Princeza Pič, zajedno sa Toad-om, kupuje karte i željno iščekuje da gleda svakojake predstave. Međutim, baš pred početak, pozorištom zavlada zla Grape, misteriozna maskirana utvara, zajedno sa hipnotisanim glumcima. Njihov cilj je da upropaste sve predstave zbog… pa, siguran sam da imaju dobar razlog.

Princeza Pič ostaje zarobljena u glavnoj sali i ubrzo upoznaje Stellu, malu zvezdicu koja je moli za pomoć i nudi joj čarobnu mašnu. Uz pomoć ove mašne, Princeza Pič dobija moć da preuzme glavnu ulogu u svim predstavama tako što ohrabri glumce, sredi zlikovce i, naravno, obuče kostim i dobije nove moći.

Deset tipova nivoa

Kao da me sama igra tera da ovde napišem da je svaki nivo unikatan, ali to jednostavno nije istina. Princess Peach: Showtime, svakako ima varijacije ali stvarno ne bih rekao da je išta od toga unikatno. Naime, imate deset vrsta predstava. U svakoj predstavi Princeza Pič uđe u drugi kostim i sa tim dobije nove sposobnosti. Hajde redom da vam kažem malo o svakom kostimu:

 • Mačevalac– Prvi kostim (koji možete oprobati i u demo verziji igre) gde princeza Pič dobije mač i krene u napad. Može da napada ispred, iza, pa čak i iznad sebe. Ovi nivoi su zabavni ali ne toliko inovativni.
 • Poslastičarnica – Na ovim nivoima Princeza pravi kekse i ukrašava kolače. Vrlo jednostavne i zabavne mini-igre.
 • Kaubojka – Princeza Pič dobije laso i povremeno jaše konja. Laso joj daje sposobnost da privuče i vrati projektile na neprijatelje.
 • Nindža – Verovatno moja omiljena. Imate blage stealth mehanike i napadanje. Takođe, dobijate i wall-jumping i Princezi se udvostruči brzina.
 • Detektiv – Verovatno moja najNEomiljeniija. Pričate sa svedocima, skupljate dokaze i optužujete osumljičene.
 • Lopov – Slično kao nindža, samo što imate grappling hook umesto wall-jumping. A imate i glider za begstvo.
 • Klizačica – Zapravo, dosta zabavan kostim. Potrebno je da izvodite skokove i piruete u vazduhu dok prelazite nivoe.
 • Moćna – Princeza Pič se pretvori u super-heroja (liči malo na Zero-a iz MegaMan-a), dobija super snagu i blaster.
 • Sirena – Plivate u vodi i glasom kontrolišete ribice u pozadini i tako rešavate zagonetke. Imate i ritam mini-igru.
 • Kung Fu – Slično kao Nindža, samo što koristite Kung Fu i nema stealth.

Čak i kad sve ovo napišem, igra stvarno deluje bogato. Na svakom nivou menjate kostim i igrate drugu ulogu. Na svakom spratu pozorišta imate po četiri nivoa i boss borbu kako bi otključali sledeći sprat. Svaki kostim ima tačno dva nivoa i “tajni” nivo u podrumu. Nivoi su kratki i možete proći kroz celu igru za samo 4-5 sati.

Nažalost… koliko god sam hteo da mi se svidi ova igra, bilo je dosta toga što je ograničalo, kako moju, tako i zabavu moje žene i kćerke.

Da li imate problem, Vaše Visočanstvo?

Iako imamo 10 različitih kostima, skoro svi se igraju isto. Osim Poslastičarnice, Detektiva i možda Sirene Pič, sve ostali kostimi su samo platformer nivoi sa drugim načinom napadanja.

Nije mi smetalo ni što je igra laka, a ni što su ciljna grupa devojčice od 6 – 12 godina. Smetalo mi je što se igra ne trudi dovoljno.

Recimo, iako Princeza Pič može da menja kostime na nivoima, dok je u hodniku haljina joj je skoro uvek iste nijanse roza. Zar to nije trebala da bude prva stvar koju su developeri dodali u igru? Kada završite nivo, otključavate dizajn za haljinu ali i dalje bude ista roza boja. Tek nakon trećeg sprata u igri sam uspeo da otključam neku zelenu haljinu a do tada se moja kći već pomirila sa činjenicom da neće moći da obuče princezu kao Elsu iz Frozen-a.

Kad smo već kod kostima, neki jednostavno nisu zabavni. Detektiv Pič je delovao kao najduži nivo jer je potrebno da se šetate, pričate i skupljate podatke. Deluje jako sporo, naročito kad se poredi sa ostatkom igre. Dok jaše konja kao Kaubojka, komande deluju kao da možete da se pomerate svuda ali zapravo možete samo u dve linije dok idete u desno. Nije mi se svidela ni ritam mini-igra kad igrate kao Pič Sirena.

Ima 100% da pređem ovu dečiju igru…

Iako imam preko 30 godina, i iako volim teške igre poput Dark Souls, uvek se radujem da počistim collectables iz lakih dečijih igara. Mislio sam, čak i da mi se ne svidi Princess Peach: Showtime! bar će mi biti zabavno da skupim sve skirvene zvezdice.

Eh… kao da me je igra čula i odlučila da mi zagorča ovu jednostavnu razonodu. Svaki nivo ima do 10 zvezdica. Neke su tek tako na otvorenom dok su druge skrivene. Recimo, svaki nivo ima skriveno osvetljenje gde Princeza Pič treba da stane i napravi pozu što je odvede na skrivenu sekciju. U zavisnosti koliko dobro odradite mini-igre, možete dobiti manje ili više zvezdica. Sve ovo lepo zvuči dok ne shvatite da, ako slučajno propustite makar jednu zvezdicu, morate ceo nivo ispočetka da biste je pokupili.

Ovo me je strašno iznerviralo. Skoro svaki nivo deluje duže nego što je, samo zato što imate cut-scene koje ne možete da preskočite ili neke delove gde morate da se šetkate tamo-amo. Nivoi imaju check-pointove ali kada ih aktivirate zaboravite na sve zvezdice koje ste propustili. Najgori su bili nivoi sa Mini-igrama koje vam ni ne kažu da li ste osvojili sve zvezdice dok ne dođete do kraja. S jedne strane, drago mi je što su tako izazovno sakrili zvezdice ali s druge strane mogli su da daju nekakav sistem da skočite na određene delove nivoa.

Ali ajde da završim na nečemu pozitivnom, bili su tu i “nivoi za Tatu”. Kada pređete sprat, otključavate jedan izazovni Rehersal nivo. Ovo su izazovi gde treba da preživite do kraja ili sakupite dovoljno poena pre nego što istekne vreme dok nosite određeni kostim. Mali izazov ali svakako cenim trud.

Molim Vas da se malo sredite, Princezo. Malo ste neuredni

Framerate je baš jako padao za vreme klizanja.

Vidite kako, nisam očekivao vrhunsku grafiku od Princess Peach: Showtime! Za ono što je, igra izgleda sasvim ok. Princeza Pič izgleda dobro, njene poze su slatke, kostimi joj dobro stoje, sve je tu. Međutim, ovo je ipak Nintendova igra i primetio sam stvari koje stvarno ne bi trebale da se dešavaju.

Pre svega, muzika se često ponavlja. Mogli su malo upečatljiviju a bogme i raznovrsniju muziku kako bi malo dočarala predstave. Već sam pomenuo da mi smeta što je broj haljina dosta ograničen, naročito za jednu Princezu.

Ono što deca verovatno neće primetiti, a roditelji verovatno hoće, je framerate. Igra uglavnom radi na stabilnih 30 FPS-a, što je zapravo razočaravajuće za jednu Nintendovu igru naročito sa tako skromnom grafikom i gameplay-em. Mada, ne bih se ljutio ni na tih jadnih 30 FPS-a kada bi stvarno bili stabilni… što nisu. Igra često ume da padne na 20 FPS-a kada se na ekranu puno stvari dešava ili kada Princez Pič prođe kroz neko osvetljenje. Deluje mi vrlo nerafinisano za ljupku i elegantnu Princezu iz Kraljevstva Pečuraka.


Igru na test dobili smo od firme Nintendo preko distributera CD Media

Princess Peach: Showtime! (2024) Nintendo Switch
 • 7/10
  EmuGlx Score: - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Princess Peach: Showtime! nije loša igra… ali nije ništa posebno. Dojadila je i meni i mojim devojkama posle samo nekoliko sati. Stavrno mi je žao jer sam se radovao da ću imati igru za nežnije i lepše članove porodice, naročito od tako uglednog izdavača. Vredi kupiti ovu igru za vreme rasprodaje ali ne vidim da će stojati u mnogim Nintendo Switch kolekcijama.

PROS:
– Mnogo kostima za princezu
– Zabavni Rehersal nivoi
– Puno skrivenih predmeta

CONS:
– Skoro svi kostimi se isto igraju
– Naporno je vraćati se na nivoe i skupljati propuštene stvari
– Framerate i grafika nisu baš najsjajniji