Za vreme Nintendo Direct-a Juna 2023, dok je najavljivao Pikmin 4, Nintendo je shadow drop-ovao (izdao bez ikakve najave) port prve dve Pikmin igre. Zapravo, ne samo da nije bilo nikakve najave, već nisu ni pokazali nikakav gameplay za ova dva porta. Ja sam neko ko je igrao većinu Nintendo igara ali Pikmin nikada nisam iskusio. Znao sam o čemu se radi i znao sam šta su Pikmini, ali nikada nisam imao priliku da odigram ni jednu igru u serijalu. Pošto su velike šanse da ću ja raditi recenziju Pikmin 4 na EmuGlx, bio je i red da se malo upoznam sa ovom Nintendovom igrom. Nakon 25 sati igranja, gde sam prešao i prvu i drugu Pikmin igru, mogu vam reći da sam razočaran u sebe. Razočaran sam jer nisam igrao ove prelepe igre pre 20 godina, a imao sam mnogo prilika.

Pikmin 1 i 2 su me oduševile da jedva čekam da odigram i treći, a naročito i ovaj četvrti deo koji uskoro izlazi.

Šta je to Pikmin?

U obe Pikmin igre, vi ulazite u ulogu kapetana Olimara. U prvoj igri, vi jedan dan letite u svom brodu ali vas udari meteor i vi se srušite na obližnju planetu. Vaš brod je u lošem stanju. Raspao se i fali mu tačno 30 delova iako može još nekako da leti (ali ne dovoljno da se vratite kući). A da nesreća bude još veća, na ovoj planeti sve je veće od vas, nemate dovoljno snage da sami vratite sve delove na vaš brod, a vaše svemirsko odelo ima dovoljno resursa da vas drži u životu još 30 dana. Znači, imate 30 dana da pronađete 30 delova vašeg broda na planeti gde su sva živa bića veća od vas (i žele da vas pojedu). Pa… SKORO sva živa bića su veća od vas.

Dok tražite način da nekako vratite delove nazad na brod, vi otkrivate čudne biljčice kako vire iz zemlje. Zainteresovani, vi ih izvlačite i shvatate da ovo zapravo nisu biljke, već živa bića. Osim što imaju stabljiku na glavi, ova slatka stvorenja su takođe čovekoliki, baš kao i vi, doduše, mnogo su manji od vas. Takođe, imaju i svoj sićušni svemirski brod odakle još nekoliko njih izlazi. Najbitnije od svega, gledaju vas znatiželjno i prate vas. To su Pikmini.

Ok, a šta rade Pikmini?

Malo je jezivo što ću ovo da kažem ali Pikmini su kao (poslušna) mala deca dok ste vi njjihov roditelj/vaspitač. Gde vi idete, oni će vas pratiti i držati se u grupi. Ako im kažete da nešto urade, oni će to i uraditi, dokle god je to u njihovoj mogućnosti. Apsolutno su bespomoćni bez neke naredbe i možda bi bez vas izumrli kao vrsta. Ali kako ta mala stvorenja mogu da vam pomognu kad su čak manji i od vas? E pa, tu dolazimo do jedne od glavnih mehanika u Pikmin igrama: sađenje. Vidite, Pikmini zapravo rastu iz zemlje kao cveće. Pikimini sakupljaju stvari koje nađu, odnesu ih u svoj majušni brod i odatle izlazi seme iz kojih se rode novi pikmini. Koliko dugo treba da se rode novi pikmini? Par sekundi.

I tako vi krećete sa samo par pikmina gde im naređujete da pokupe seme cveća (koje umesto tučka ima žeton sa brojkom), dok ih pikmini nose nazad na svoj brod i tako se razmnožavaju. Za svega par minuta, vi ćete od 5 pikmina imati preko 30. A tih 30 pikmina su kolektivno dovoljno jaki da podignu i prenesu deo vašeg svemirskog broda. I to je igra! Pronađite otpale delove vašeg svemirskog broda i uz pomoć Pikmina, vratite ih nazad.

U drugoj igri, umesto delova za svemirksi brod, vi skupljate predmete sa zemlje kako bi ih prodali i vratili dug vašeg šefa. Šef se zadužio za 10,000 nečega, i vi tako pronalazite stvari na zemlji, kao što su rukavice, čepove od boca, sapune, gumene patkice, karmin za usta i slično i prodajete ih za neku sumu dok ne skupite dovoljno. Vrlo je slatko kad gledate 30 pikmina kako nose levak i onda ga vrednuju više od dijamanta. Vi počinjete obe igre sa crvenim pikminima, koji su imuni na vatru ali kako napredujete, otključavate pikmine drugih vrsta i boja. Žuti pikmini su imuni na struju, mogu da uzmu i bace bombice a i lakši su nego ostali pikmini.
Plavi pikmini su definitivno najkorisniji jer mogu da prolaze kroz vodu (ostali bi se udavili) i zato je bitno da uvek imate zalihu plavih pikmina čim ih otključate. U drugom delu dobijate i ljubičaste pikmine (koji su teži i 10 puta jači od običnih pikmina pa su idealni za nošenje predmeta) i bele pikmine (koji su imuni na otrov i mogu da nanjuše zakopane predmete). Vi sa sobom možete da vodite ukupno 100 pikmina dok će ostali biti u bazi. Potrebno je da birate koje pikmine nosite gde i kada koje da koristite.

Pikmini nisu samo vaši nosači, već i vaša vojska!

Osim što nose stvari, pikmini se takođe koriste u borbama. Sećate se da sve i svašta na planeti želi da vas pojede? E pa, ako sretnete neku bubetinu ili (najodvratniju) žabu, bacite na njih jedno 20 pikmina pa da vidimo kako će se provesti.
Koliko god su slatki, Pikmini umeju baš gadno da Zerg Rush-uju (Starcraft referenca) neprijatelje. Vi kontrolišete Olimara levim analogom i takođe imate nišan koji je uvek ispred vas. Nišan služi da znate gde ćete tačno baciti pikmina. Ako ih bacite na predmet, oni će ga podići i odneti u bazu, a ako ih bacite na neprijatelja, napadaće ih. Takođe možete da ih bacite na neku barikadu gde će je srušiti.
Komande su, uglavnom dobre, mada kamera može da vam smeta a često se desi da bacite pikmina sasvim blizu (ali ne tačno na) neprijatelja i da oni samo stoje i čekaju dalje. E sad, dolazimo do mračne stane ove dečije igre. Da li pikmini mogu da poginu?

Pikmini su zamenjivi

Koliko god da se trudite i koliko god pažljivo budete igrali, gubićete pikmine. Neke će pojesti bube, neki će se udaviti, na neke će skočiti žabe i smrskati ih. Ovo je nažalost deo igre.
Ne samo to, nego kad budete izgubili pikmina, čućete i njihov izdahnuli jauk dok gledate kako njihova duša napušta njihovo telo. Stvarno je malo jezivo. Još jezivije je što je ovo toliko normalno. Posle samo par sati igranja, počeo sam olako da bacam i žrtvujem pikmine kako bi prešao pojedine neprijatelje i bosseve. Takođe nemojte slučajno da prelazite uski most sa crvenim ili žutim pikminima jer će budale pasti u vodu i udaviti se. Takođe, pazite kad skrećete iza ćoška jer pikmini nemaju baš najbolji path-finding i mogu se lako zaglaviti i prestati da vas prate jer ste im se previše odmakli.

I šta kad izgubite pikmine? Ništa! Vratite se nazad u bazu, zasadite nove (ili izvadim ove koje sam štekao u zalihama) i nastavim dalje sa igrom.

Da li se loše osećam što olako bacam pikmine u njihovu propast? Zapravo ne. I to je najstrašnija stvar kod pikmina. Kapetan Olimar, koliko god voleo svoju ženu i dete, je spreman da žrtvuje stotine malih pikmina kako bi popravio svoj brod i vratio se kući. A ja sam još gori jer se zabavljam dok vodim ova naivna stvorenja koja ni ne slute da možda neće preživeti još jednu ekspediciju.

Problemi?

Zapravo, obe Pikmin igre imaju vrlo malo problema. Glavni problem kod prve igre je vremensko ograničenje. Vi imate 30 dana da sakupite 30 delova svog broda i da se vratite kući. Jedan in-game dan traje oko 15 minuta nakon čega se vraćate na brod. Ovo vam verovatno zvuči napeto ali stvarno nije. Imate sasvim dovoljno vremena da pređete celu igru, čak i da nekoliko puta zabrljate. Takođe, uvek možete da reloadujete save game i ponovite dan. Osim ovoga, svi neprijatelji koje ste sredili se ne vraćaju u život (osim nekih laganih neprijatelja koji služe da napravite još pikmina). Mostovi, i barikade koje ste razbili, takođe, ostanu konstruisani i imate utisak da stvarno napredujete kroz nivoe. Ja sam prvu igru uspeo da pređem za 26 dana, bez puno nerviranja.

Druga Pikmin igra nema vremenska ograničenja, što je super, ali ironično, ima teže mehanike. U drugoj igri, vi pronalazite rupe u koje ulazite sa svojim pikminima i potrebno je da preživite nekoliko spratova a uzput ne možete da sadite nove pikmine. Drugim rečima, ako upadnete u nevolju i neprijatelji pojedu ili pobiju sve pikmine, morate da bežite i pokušate sve ispočetka. Srećom, ovo mi se nikada nije desilo ali sasvim je moguće da će mlađi igrači imati problema s ovim. Zapravo, ima jedan ovakav nivo gde smete da nosite samo vodene pikmine a napadaju vas strujni ili vatreni neprijatelji a da nesreća bude veća, ako provedete duže od 5 minuta na spratu, stvori se žaba s valjcima koja vam sravni sve pikmine. Stvarno odvratan deo. Takođe, u drugoj igri imamo još jednog karaktera: Kyle-a. Kyle je manje-više identičan kao Olimar i igra vas bodri da pravite dve grupe pikmina i menjate između njih dvojice ali ova mehanika je toliko slabo iskorišćena da sam ja samo vodio Kyle-a kao da je još jedan pikmin. Bilo je svega par bosseva koji su zahtevali da podelim pikmine na dve grupe i nakon njih sam se vratio na jednu.

Naravno, već sam napomenuo da je nekada problem kontrolisati pikmine. Bacanje je sasvim u redu ali nišanjenje nije baš savršeno naročito ako gledate igru iz čudnog ugla. Iako imate slobodno pomeranje kamere, nekada je stvarno teško potrefiti i dobro baciti pikmina. Takođe, ako želite da koristite specifične pikmine za neke zadatke, morate držati A dugme i dok ga držite, pritisnete R dugme kako bi menjali koji tip pikmina želite da iskoristite. Nije teško naviknuti se na ovu komandu ali mislim da su mogli nešto lakše da smisle, makar za ovaj remaster.

A kakav je remaster ove dve igre?

Iskreno, ništa specijalno. Nekako razumem zašto Nintendo nije hteo da pokaže ni sekund gameplay-a za vreme directa jer ova igra uopšte nije dobila ulepšavanje kao Metroid Prime Remastered.

Teksture, okruženje, UI elementi, i cutscene su samo malko upscalovane da rade na HD rezoluciji. Stvarno se vidi da su ove igre stare 20 godina. Igre, takođe, rade u zaključanih 30 FPS-a, što je malo sramotno čak i za Nintendo Switch. Takođe, imate i motion kontrole, koje su isključene po defaultu, ali stvarno nisu potrebne jer standardne kontrole super rade posao. Da vam budem iskren, stvarno su mogli malo više da se potrude za ovaj remaster i ne sumnjam da igra lepše radi i izgleda na emulatorima.

Vrede li ove igre za svoju cenu?

DA! APSOLUTNO DA! Ne mogu vam opisati koliko sam se zabavio sa ove dve igre. Obično kad dobijemo dve igre dovoljno je da ih samo odigramo do kraja, ali ja sam gledao da pređem obe Pikmin igre i to 100%, jer mi se toliko sviđaju. I sad kad sam ih prešao, malo je reći da sam uzbuđen za Pikmin 4 koji uskoro izlazi.

Obe igre možete kupiti u jednom pakovanju za €50, a možete ih kupiti i pojedinačno za €30 po komadu. Ako morate da birate između dve, predlažem vam da izaberete drugu. Iako je prva vrlo šarmantna, to vremensko ograničenje će vam možda smetati, naročito ako planirate da igrate sa malim detetom. Druga je malo teža ali bar ne morate da žurite (osim kod one tamnice sa žabom sa valjcima).

Napomena: Mnogo pikmina je pomrlo za pravljenje ove recenzije. Ali ne brinite, zasadili smo nove, sad će da niknu 🌱🌱🌱


Igru na test dobili smo od firme Nintendo preko distributera CD Media

Pikmin 1+2 (2023) Nintendo Switch
  • 9/10
    EmuGlx Score: - 9/10
9/10

Finalni utisci:

Šutam se u dupe jer nisam igrao Pikmin 1 i 2 pre 20 godina kada su prvi put izašli. Srećom, nikad nije kasno da i vi probate i zaljubite se u ova slatka (ali zamenjiva) stvorenja koji će vam rado pomoći da popravite svoj brod ili vratite dug vašeg svemirskog šefa. Iako je ovo vrlo jednostavan port, igre su i dalje toliko zabavne da sam prosto uživao u svakom minutu igranja.

PROS:
Vrlo zarazna i unikatna mehanika gde kontrolišete malu vojsku pikmina
Dve igre za jednu sasvim solidnu cenu
Pikmini pevaju dok vas prate 🎵

CONS:
Vrlo malo je poboljšano od originalne GameCube verzije
Pikmini nisu naročito pametni
Pitaćete se koliko je moralno žrtvovati stotine malih stvorenja za svoje sebične potrebe