Jedna od franšiza koja već godinama, da ne kažemo skoro dve decenije, drži primat najboljih sportskih simulacija, sigurno je NBA 2K serijal igara od 2K Games. Od kako su preuzeli prvo mesto od NBA Live franšize, bacivši je u zaborav, ne odustaju od cilja da svake godine dodatno unapređuju svoju igru kako bi zadovoljili velike apetite zajednice, a i kritike novinara. Pored FIFA franšize, ovo je sigurno jedina preostala koja ne posustaje kako godine odmiču.

Ipak, u poslednjih par godina, bilo je mana i prostora za poboljšanja, ali nikako kao u slučaju pokušaja relauncha NBA Live franšize. To su najčešće bile sitne stvari koje su često smetale hardcore fanovima franšize, a manje ljudima koji su igrali ovaj naslov isključivo zbog zabave. Kako godine odmiču, 2K nastavlja da nas svake godine oduševljava nekim novim ispravkama, novinama, približavajući se sve više realnom doživljaju svojom NBA 2K simulacijom košarke.

NBA2_K17_2017_05_30_00_44_49_710

NBA 2K18 ne razočarava ni one najokorelije fanove. 2K Games se potrudio da ubaci nekoliko znaimljivih modova, a sa druge strane da posluša fanove i popravi neke iritirajuće bagove koju su igru pratili proteklih nekoliko godina. Pored toga, snaga sadašnjih konzola i PC-a nam pruža skoro fotorealističnu graifku i odlične modele igrača. Mada, jedna od tih mana u proteklih par godina je sigurno bila rogobatna animacija igrača i praktično predodređeno reagovanje dvoboja na terenu. Bolje rečeno, kada se igrač ”upusti” u animaciju koju je gamer zadao svojim kontrolerom, retko ko je mogao da je prekine, odbrani se, a često su igrači protivničkih timova upravo zbog toga završavali u neprijatnom klinču.

Ove godine, 2K je to prepravio tako što se pokreti igrača ne oslanjaju više toliko na ”pre-made” animacije, već su ubačeni reaktivni pokreti koji dodaju prirodan osećaj kada vodite i kontrolišete igrača. Ne samo prirodan, već, nekako očekivan, jer igrači sada rade ono šta vi stvarno zamislite bez kočenja, prepletanja i čekanja da se završi animacija dok vi želite da polomite kontroler, pošto je protivnički igrač prošao kroz vaš dobro pozicionirani i tajmirani blok. Pored svega toga, AI je napokon dobro osmišljen i dizajniran. Nećete više imati prilike da ga ekspolatišete i da furate jednu foru kako bi pobedili na utakmici. Igra sada nagrađuje strpljivu taktiku, dobru strategiju i odlično planiranje svakog gamera koji se odluči da igra tako. Nekako ceo gameplay je smisleniji, iako ni prethodne igre nisu imale mane do sada. U ovogodišnjem izdanju, svaka utakmica je uživanje za igrati, pa i gledati ukoliko posmatrate prijatelja u međusobnom okršaju.

maxresdefault

Ipak, najveća novina u NBA 2K18 je definitivno MyCareer mod, bolje rečeno, kombinacija GTA moda i socijalnog okruženja, u ovoj igri nazvana, The Neighbourhood. Napredovanje vašeg napravljenog igrača će dobiti veći smisao igrajući ovaj mod. Kombinacija nekoliko već postojećih modova i načina igranja kao što su Pro-Aim, Training Arena, MyCourt na jednom mestu je odličan način da se uvede osveženje ove već fantastične igre. Naravno tu su i nezaobilazne mane. Ipak možete u neku ruku da ”varate” u ovom modu, kupovinom XP Boostova miktotransakcijama. Nije kao da nismo očekivali ovakav potez, uzevši u obzir da je te mikrotransakcije za virtualnu valutu koju kupujete pravim novcem 2K ubacio još pre par godina. Ipak, nismo očekivali da će ovo imati takav uticaj na sam gameplay.

Pored svega toga, tu su još neke stvari koje bi vredelo naglasiti a koje na neki način, ubijaju osećaj savršene igre koja je NBA 2k18 mogla biti. Užasno dugi loading time u The Neighborhood modu kao i u nekim ostalim su jednostavno bolni. Baš kada krenete da uživate u igri, dođe jedan ovakav trenutak koji vas totalno izbaci iz koloseka. Naravno, tu je i Multiplayer mod, koji je na žalost, pun laga u skoro svakom meču. Bolje rečeno, NBA 2k18 je preporučljivo igrati u lokalnom multiplayeru više nego što bi ste to uradili sa nekom nepoznatom osobom online. Iskustvno je jednostavno, i ne tako prijatno u svakom smislu.

nba-2k18-top-ratings-ftr-083017jpg_3dx6bhkvmq0k1g7sjw4jq9bwk

MyGM nije tako zabavan kao MyCareer ili napredovanje sa MyPlayer opcijom. Ipak, nema boljeg osećaja nego kada igrač kojeg ste sami napravili pređe rating nekih od najboljih igrača u NBA ligi. Naravno, za tako nešto su vam potrebni sati i sati igranja, ili mnogo keša koji ste voljni potrošiti pored standardne cene od $60 za ovo ostvarenje.

2K Games sa NBA 2K18 je upotrebio staru formulu, unapredio i popravio neke bolne odlike prethodnika kako bi napravio što bolju i verodostojnu sportsku simulaciju. The Neighborhood je sigurno jedan od najboljih novih modova u svim nastavcima koji su izašli ove godine, ali ipak, ostaje nam malo gorkog ukusa zbog predugih loading ekrana kao i nepodnošljivog laga u Online okršaljima. Kako NBA Live ni malo ne napreduje već godinama, ovo šta dobijamo od 2K Games je i više nego dovoljno da zadovolji naše potrebe dok ne počne sezona i ne počinjemo da navijamo satove preko noći kako bi ponovo gledali srpski Sacramento Kings.