Iako ne uživa preveliku popularnost na našim meridijanima, bejzbol je i dalje jedan od najpopularnijih sportova u svetu. Otuda ne čudi i njegovo prisustvo u svetu video igara. Iako je do pre par godina imao konkurenciju u vidu serijala 2K, SCE San Diego Studio zadnje tri godine sam nastupa na tržištu sa svojim serijalom MLB The Show. Iako nas je serijal košarkaških igara NBA 2K uverio da monopol na tržištu ne mora automatski značiti lošu stvar za igrače, ostaje nam da vidimo koliko je MLB The Show 16 bio uspešan u nameri osveži ceo serijal za veterane i upakuje to u paket koji bi bio dostupan i novajlijama.

Vlasnici PlayStation konzola mogu se obradovati činjenici da je i ove godine MLB The Show ostao Sony ekskluziva. Iako je u 2016. godini po prvi put izostala PlayStation Vita verzija, time najviše dobijaju igrači na PS4 jer je SCE San Diego odlučio da se maksimalno fokusira na novu generaciju konzola i iz nje izvuče maksimum. To se odmah primeti, zato što, grafički,  igra izgleda fenomenalno. Par prijatelja nisu mogli iz prve da zaključe da li igram igru ili gledam utakmicu i to je definitivno za pohvalu. Zahvaljujući novom sistemu osvetljenja, stadioni izgledaju fenomenalno, dok pregršt animacija čine igrače življim nego ikada. Jedini aspekt igre koji vam može razbiti iluziju prave utakmice su navijači. Iako je primetan pomak u odnosu na predhodne godine, definitivno postanete svesni koliko oni odskaču od inače jako uverljive prezentacije. Srećom, to nije nešto što ćete primetiti baš svaki put, i ostaje trn u oku samo nama koji tražimo savršenstvo. Da li je to potrebno u igri koja vam tako lako drži pažnju da pregršt drugih načina? Zavisi koga pitate.

MLB 16 (2)

Iako igra nudi par tutorijala, oni se uglavnom odnose na nekolicinu novih mehanika, i generalno nije previše dostupna za početnike. No, ko je spreman da uloži vreme, posle par mečeva se lako može razumeti dovoljno aspekata ove igre da se u njoj istinski uživa. U ovoj najnovijoj verziji, MLB The Show 16 nudi dosta različitih game modova koji su u stanju da drže pažnju dosta dugo. Road to the Show se ponovo pojavljuje u ovom serijalu. RTTS predstavlja simulaciju karijere, gde vašeg sveže kreiranog lika, vodite od scout day vežbi pa sve do zvezda. Veliku pomoć za levelovanje likova ove godine predstavljaju consumable i passive perks. Prvi mogu biti aktvirirani samo jednom tokom utakmice dok se drugi automatksi aktiviraju zavisno od situacije. Iako se može igrati i bez njih, defitivno pomažu da bitne delove utakmica rešite u vašu korist, i tako doprinose većem broju big game momenata, što bi posledično trebalo da znači veći užitak za igrače. Još jedan novina je uvođenje ShowTime sistema koji omogućava Matrix-like usporenje vremena u kome imate veći prostor da donesete pravu odluku. Iako sa jedne strane ova inovacija odvlači od simulacione prirode ove franšize, definitivno je zanimljiva mehanika koja će biti zanimljiva novim igračima, dok veterani mogu da odahnu zato što je vezana isključivo za RTTS i potpuno je opciona. Ove godine, po prvi put, je omogućeno da se odigra više igara zaredom bez izlazaka u glavni meni. Čak je i levelovanje igrača moguće odraditi između dve partije, tako da je sada mnogo lakše i zanimljivije igrati ovaj mod.

Pored standardnog, Franshise moda, ove godine imamo i Diamond Dynasty, mod zasnovan na sakupljanju kartica virtualnih igrača. U okviru njega postoje dva načina igranja – Battle Royale i Conquest mode. U okviru Battle Royale, igrači pristupaju draftu gde biraju nasumice generisane igrače različitih vrednosti u cilju kreiranja što boljeg tima sa kojim se igraju online partije. One su mnogo kraće od tradicionalne partije bejzbola, što ceo mod čini znatno bržim, a opet tenzija dolazi od činjenice da posle 2 poraza gubite vaš tim i morate da krenete iz početka sa novim draftom. Drugi mod, Conquest je najbolje opisati kao kombinaciju Rizika i bejzbola. Na heksagonalnom gridu mape Sjedinjenih Američkih Država, igrači moraju da rasporedjuju svoje jedinice (navijače). Sa svakom novom pobedom dobijaju novi broj jedinica koje kroz turn based delove igre rasporedjuju po mapi dok je ne osvoje u potpunosti. Ovaj neobični dodatak je nešto što se neće dopasti svakom, ali predstavlja zanimljivu kombinaciju žanrova koja ima potencijala ukoliko se razradi više u narednim godinama.

Postoji opcija i za one koji nemaju previse vremena da ulože u građenje igrača i timova. Pored klasične partije (u kojoj može da se podešava broj inning-a) zanimljiv je i Home Run Derby, gde igrači mogu vežbati svoje veštine sa palicom. Na kraju predodređenog broja minuta pobedjuje igrač sa najvećim brojem home run-ova, i imajući u vidu da ovaj mod mogu da igraju od 2 do 8 igrača, ovo će za mnoge predstavljati sjajan način da se uz konzolu provedu pola sata.

MLB The Show 16 nastavlja da korača dobrim putem koji SCE San Diego Studio započeo jos 2006. godine. Odsustvo konkurencije se srećom nije negativno odrazilo na ovu franšizu. Napredak na vizuelnom polju uz dodatak novih modova igranja je za pohvalu. Iako neki od novih modova nisu savršeni, imaju potencijala i ostaje nada da će se više razraditi u narednih godinama.