Rimejk legendarne JRPG igre Final Fantasy VII nas je oduševio početkom prošle godine na PlayStation 4 platformi, kada smo je opisali kao naslov koji je odao počast svojoj originalnoj verziji, ali je istovremeno i hrabro otvorio vrata totalno novoj avanturi u kojoj i najveći fanovi ove franšize neće moći da pretpostave šta ih čeka. Posle dolaska ove igre na PlayStation 5 pre pola godine, PC igrači su morali da čekaju još dosta da ovaj akcioni RPG sa nadprosečnim budžetom stigne i na njihovu platformu. A to se ovoga decembra i najzad desilo, kada je Final Fantasy VII Remake Integrade stigao eksluzivno na Epic Games Store. Posle upoznavanja sa ovom verzijom igre došli smo do par iznenađujućih zapažanja (i pozitivnih a i negativnih) koji će možda uticati na vašu želju da se bacite na igranje ovog impresivnog naslova iz Square Enix-a.

Final Fantasy VII Remake Integrade PC verzija predstavlja veoma jednostavni port PlayStation 5 verzije igre, i samim time ne impresionira previše sa svojim grafičkim podešavanjima. Na prvi pogled, ovaj port najviše podseća na PC verziju Death Stranding-a koja je u svojim grafičkim podešavanjima imala veoma mali broj opcija za podešavavanje vizuelne prezentacije igre, mada u ovom naslovu su te opcije još skromnije. Igra dozvoljava igračima samo da podese da li žele PS5 nivo tekstura, senki ili broja vidljivih NPC-ova, ili žele da te opcije obore na niži nivo. I to je to, nema apsolutno nikakvih dodatnih podešavanja.

To naravno nije sve. FFVII Remake u svojoj PC formi je naravno dodao podršku za igranje tastaturom i mišem (sa opcijom za remapping dugmadi), ali nedostatak FOV slajdera ili podrške za Ultrawide monitore će razočarati mnoge koji su želeli da odigraju ovaj naslov sedeći ispred svoga monitora.

Kao šlag na tortu se nalazi i obavezni selektor za željeni framerate koji radi dosta drukčije nego u sličnim igrama. Naime, igra ne podržava fiksnu rezoluciju i unlocked framerate, već se sve svodi na selektor željenog framerate-a koji nudi opcije za 30, 60, 90 i 120 frejmova u sekundi. Šta god igrač odabere, game engine će automatski srozati rezoluciju renderinga dok se ne ostvari željeni framerate. Engine automatski koristi Unreal-ov TAA antialiasing efekat, a framerate nažalost zna da često „štucne“ iz nepoznatih razloga.

Ovakav pristup PC portovanju smo do sada viđali uglavnom samo kod pojedinih japanskih izdavača koje PC platforma posebno ne interesuje, i definitivno je razočaravajuće da vidimo da Square Enix nije uložio više pažnje u ovu verziju igre. Nadamo da će developeri u narednim danima izdati zakrpe koji će optimizovati ovaj naslov da radi bolje, i ponuditi više opcija PC igračima da prilagode rendering igre njihovim željama.

 

Što se sadržaja prisutnog unutar PC verzije Final Fantasy VII Remake Integrade igre, on je nepromenjen u odnosu na PlayStation 5 verziju igre. Igrači u glavnom meniju mogu odabrati da li žele da uskoče u glavnu kampanju koja pokriva avanturu Cloud Strife-a i njegove družine u sumornom gradu Midgar, ili DLC kampanju sa Yuffie koja nije direktno vezana za Cloud-ovu misiju.

Vredno je i napomenuti da je ovo i prva PC igra sa kojom je Square Enix pokušao da poveća cenu svojih naslova na ovoj platformi. Da, Final Fantasy VII Remake Integrade na Epic Games Store-u košta pozamašnih 80€, što je i cena koju je dobila i sledeća Square-ova velika JRPG igra Forspoken koja izlazi sledećeg maja.

Da li će igrači prihvatiti ovakvo stanje igre i veliku prodajnu cenu, ostaje da se vidi.

U svojoj trenutnoj formi, Final Fantasy VII Remake Integrade predstavlja igru koja može da se odigra bez problema na PC-u ako su igrači voljni da se drže „konzolne“ prezentacije – igranje sa gamepadom i bez puno opcija za podešavanje rada. Nadamo se da ce buduća Steam verzija igre (čiji datum premijere još nije zakazan) ipak ponuditi bolji paket igračima željni da iskuse ovaj vanserijski dobar JRPG naslov.