Večiti Zmaju, po tvom imenu, prizivam te, Shenron!

Shenron: Zašto me uznemiravaš, smrtniče! Govori svoju želju i ostavi me!

Večiti Zmaju, učini da Dragon Ball: The Breakers bude dobra igra!

Shenron: Ovaj… tvoja želja je van moje sposobnosti.

A možeš li bar da popraviš matchmaking i konekciju?

Shenron: Smrtniče, daću ti bogatstvo, besmrtnost i sva zadovoljstva ovog sveta, ali neke stvari čak ni ja ne mogu!

Jao, OVA IGRA! Ova, SIROTA, IGRA! Od momenta kada sam čuo najavu da izlazi Dragon Ball asimetrična igra, znao sam da neće valjati, a nadao sam se da grešim… S obziroom da sam igrao Dead by Daylight preko 300 sati i da sam gledao Dragon Ball, Dragon Ball Z i (onaj nesrećni) Dragon Ball GT smatram da sam idealna osoba da uradim recenziju za ovakvu igru. Nakon 15 sati igranja, i preko 50 igara, mislim da sam iskusio mnogo više nego što mi je neophodno da dam fer ocenu za ovu igru. Zapravo, već posle prva tri sata sam imao slično mišljenje, ali da ne dužim.

Šta više da se radi sa Dragon Ball franšizom?

Dragon Ball je franšiza koja postoji još od 1984. godine, kada je izašla prva manga. Vi ste verovatno čuli za ovu franšizu preko anime koje smo svi (čak i devojčice) gledali kao deca. Do današnjeg dana, Dragon Ball je dobio nekoliko serijala, gomilu igaračaka, odvratan igrani film i GOMILU video igara. Prva Dragon Ball igra je izašla još 1986 godine. Moja poenta je, da skoro svi vole ovu franšizu, i da je skoro sve urađeno kako bi se izmuzlo što više para od fanova. I čak i kada ponestane ideja, kreatori se okrenu ka Dragon Ball Multiverzumu.

Dragon Ball Multiverzumi su uvek popularni kod fanova. Gotovo, svako ko je gledao Dragon Ball, bar se u nekom momentu zapitao: Šta bi bilo da se ovo (nije) desilo? I tako je nastao koncept Dragon Ball Multiversa, gde bilo kakva mala promena od glavnog kanona nam može doneti skroz nove avanture i priče. The Breakers je nastao baš na ovaj način… O, I naravno zato što developeri i publisheri hoće da nas muzu za svaki dinar.

Zamislite Dragon Ball dimenziju, bez naših voljenih heroja. Znači bez Goku-a, Piccola, Gohana, Vegete, Trunksa, Krillina i ostalih voljenih heroja. Međutim, zamislite da u toj dimenziji i dalje postoje negativci kao što su Frieza, Cell i Majin Boo, a da sporedni, nejaki, likovi, uprkos svim okolnostima, pokušavaju da prežive. To je Dragon Ball: The Breakers.

Igra počne sa tutorijalom, gde pravite svog lika, budivši se u jednoj ovakvoj dimenziji. Budi vas Trunks (onaj Trunks koji putuje kroz vreme), i kaže vam gde ste, šta je i kako je. Tu upoznajete i mladu Bulmu i Oolonga kao i još par novih likova i svi zajedno bežite od Cell-a, koji je slučajno zaseo u ovoj dimenziji. Kroz ovaj tutorijal vi učite komande i nešto osnovno o igri.

Ovaj tutorijal nije obavezan, a iskreno, možete ga slobodno i preskočiti, pošto vas skoro nikako neće pripremiti za pravu igru. Isti problem imaju i druge asimetrične PvP igre, ali The Breakers obara sve rekorde što se tiče beskorisnog tutorijala. Uglavnom, vi od sada radite sa Trunksom tako što idete u ove divlje dimenzije i pokušavata da savladate zlikovce na jedan ili drugi način.

Nakon tutorijala, mi stižemo u glavni HUB, odakle možemo da počnemo sa igranjem. I već u ovom HUB-u sam primetio prve RED FLAGS sa ovom igrom.

 • Poruke od developera gde su mi date bespatne valute za igru!
 • Shop za kozmetiku!
 • Posebna valuta za unapređivanje likova!
 • Battle Pass!
 • Gacha mehanike (ovo stvarno nisam mogao da verujem)!

A osim svega ovoga, igra već košta €20! Već sam bio spreman do otpišem ovu igru, a nisam ni počeo da je igram!

Sporedni Dragon Ball likovi protiv glavnih negativaca

Svaka igra Dragon Ball: The Breakers-a se igra 7 na 1. Sedam preživelih (Survivors) protiv jednog negativca (Raider). Svi se lepo teleportuju na jednu od tri mape i igra može da krene. Cilj preživelih je, kao što možete i da pretpostavite, da preživite. Ovo možete da uradite na nekoliko načina:

 • Da sakupite 5 power keys (ključeve) skrivenih po mapi i aktivirate izum koji će izbrisati dimenziju.
 • Da pronađete vremensku mašinu i pobegnete zajedno sa ostalima.
 • (ako gornja opcija ne uspe) Da koristite vozilo za bekstvo.

Ono što vas tutorijal ne nauči je da možete takođe da napadnete i uništite nitkova i trebalo mi je dosta vremenda da to skapiram. Kada meč počne, svi preživeli će se razbežati po mapi tražeči… šta god mogu. Treba da skupljate ključeve, spašavate NPC karaktere, prikupljate jednokratne iteme i skupljate power boostove koji vas leveluju.

U međuvremenu, zlikovac će pokušavati da vas sve, jednog po jednog, dokrajči. Svaki put kada antagonista pojede NPC-a ili prebije nekoga od igrača (drugi put kada vas sredi, izlazite iz igre), dobija moć što eventualno dovodi do evolucije. Svaki put kada se zlotvor evoluira, postane jači, dobija nove moći i sposobnosti. Ako dostigne poslednju (četvrtu) fazu, gotovo je nemoguće pobediti zlotvora u borbi. Najbolje što mogu preživeli da urade ako se sretnu sa zločincem je da beže ili da se sakriju. A kako napasti negativca ako igramo kao Bulma, Oolong ili generični lik?

Power boostovi koje skupljamo tokom svake igre su zapravo duhovna energija Dragon Ball likova. Kada preživeli skupi dovoljno energije, mogu (na kratko) da se pretvori u jednog od ovih junaka. I da, to znači da možete da se pretvorite u Goku-a, Piccola, Vegetu pa čak i neke od zlotvora. Gotovo nikada nije dobra ideja da napadnete zlikovca ovom metodom pošto će te, skoro uvek, izgubiti. Čak i ako je vaš preživeli za ceo level jači od protivnika, igra je izbalansirana tako da negativci gotovo uvek dobiju bitke. Jedina šansa vam je da zajedno sa nekoliko preživelih istovremeno napadnete tiranina i uspete da ga pobedite. Baš zbog ovoga su drugi načini za pobedu atraktivniji.

Svih seam preživelih bi trebali da rade zajedno ali, takođe, i da se razbeže po mapi. Trebalo bi da lečite suigrače koje zlotvor pobedi ali i da skupljate power boost-ove kao i da se levelujete. Nažalost, ako igrate sami, može vam se vrlo lako desiti da vas ostali suigrači ignorišu. Srećom, možete napraviti lobby i igrati sa prijateljima, ali probajte da skupite još šestoro (sedmoro) prijatelja koji će biti voljni da igraju ovo s vama.

U svim igrama koje sam igrao za ovu recenziju iskusio sam skoro svaki ishod. Nekada nas je negativac sve pobio, nekada smo pobegli, nekada smo izbrisali dimenziju i ponekada smo čak uspeli da pobedimo zlikovca u borbi. Kada sve radi kako treba, umeju igre da budu izbalansirane, pa čak i zabavne.

Ok, to je to što se tiče pohvala, ajmo da pričamo o svim problemima…

Sve što je moglo da pođe naopako, pošlo je naopako

Već prvi put kada dobijete kontrolu nad svojim likom, primetićete da su komande čudne. Osim što igra secka i ima loš framerate, pomeranje je čudno. Kada skrećete levo ili desno, kao da vaš lik pokušava da pobegne sa ekrana. Lik jednostavno pobegne u stranu ekrana a kameru mrzi da ga prati. Osim toga, često se desi da kamera poludi i da vam da najgori ugao za gledanje. A s obzirom da je ovo igra gde vam je vidno polje vrlo značajno, ovo stvarno postane problem.

Verovatno neki od vas već misle kako će te čim se pretvorite u Goku-a da puknete Cell-a, Friez-u ili Majin Boo-a sa jednim dobrim Kame-hame-ha! Možete to, samo što će te promašiti. Igra koristi soft-lock mehaniku da nanišani najbližu metu ali zbog nekog razloga često promašuje. Jedini siguran način da pogotite nitkova projektilima je da se neko s njim bori 1 na 1 dok vi pucate sa strane.

Ako ipak odlučite da idete prsa u prsa, sve se pretvori u random fest. Prvo, morate biti isti ili jači level od protivnika (u suprotnom mu ne možete ništa). Kada se sastanete, gotovo je nasumično da li ćete vi njega ili on vas udariti (najčešće je ovo drugo). Imate specijalne napade koji mogu da ošamute negativca ali, opet, i dalje je nekako sve nasumično. Opet, najsigurnije je da nekoliko vas napadne zlotvora odjednom.

Ovo sve dođe do izražaja tek nakon što uđete u meč. Veliki problem svih asimetričnih igara je baš taj što vam treba jedan igrač na jednoj strani i nekoliko na drugoj strani. Recimo, u igri kao što je Dead by Daylight, imamo jednog ubicu i četiri preživelih. Čim se jedan od preživelih diskonektuje (ili se naljuti i napusti igru), pokvari zabavu za ostale preživele, pa čak i za ubicu.

Ovo je problem u igri 4 na 1, a sad zamislite koliki problem ovo može da bude u igri gde je 7 na 1?

Redovno mi se dešavalo da igrači rage-quituju ili napuste lobije tokom matchmaking, što je obično značilo da nemam nikakve šanse protiv zlotvora. Iako je igra, kanda, izbalansirana kada se igra 7 na 1, treba skupiti i zadržati svakog igrača.

Matchmaking ne radi kako treba. Kao nov igrač (level ispod 10) bio sam uparen sa ostalim iskusnijim igračima koji su često bili 20, 30 levela iznad mene.

Ovo znači da:

 • Ili nema dovoljno igrača za pravedan matchmaking.
 • Ili developere boli uvo da naprave pravedan matchmaking (ne bi me čudilo).

Igra generalno loše izgleda i loše radi. Iako svi karakteri izgledaju kao pravi Dragon Ball likovi, sve ostalo izgleda loše. Svet, okruženje, zelene površine i asseti generalno iskaču i loše su renderovani. Iako igra radi u 30fps-a, framerate gotovo uvek pada i zamuckuje.

A šta ako hoćete da igrate kao negativac?

E pa stani malo, ne može to tek tako. Ne može svako da bude Majin Boo, Cell ili Frieza. Obično u asimetričnim igrama imamo dva tipa matchmaking-a: jedan za preživele i jedan za ubice. E pa, ovoga nema u Dragon Ball: The Breakers. Svi stoje u jednom redu i igra nasumično izabere ko će biti sila zla. Ono što vi možete da uradite je da preferirate da igrate kao zlotvor. Pre matchmaking-a kažite da želite da budete negativac i, ako imate sreće, igra će vas staviti da baš to i igrate.

E sad, da vas pitam: Da li biste radije igrali kao Frieza ili kao Oolong/Bulma/Generični lik?

Ja bih lično uvek igrao kao Oolong ali pretpostavljam da bi većina vas htela kao Frieza. I bojim se da je baš tako i kod ostatka mase. Svi žele da igraju kao nitkov i ne mogu nikoga da krivim što je tako. Tako, da, i kada postavite preference, i dalje se takmičite sa 7 drugih igrača koji podjednako žele da igraju kao moćni antagonista. Srećom, ima jedna mehanika koja ovo, malko, pojednostavljuje. Svaki put kada želite da igrate kao negativac, a ne uspete u tome, vi dobijate jedan poen prioriteta. Što više imate ovih poena, veća vam je šansa da u sledećoj igri igate kao nitkov.

I koliko poena prioriteta vam treba da igrate kao Frieza, Cell ili Majin boo?
Obično 7-10!
Od mojih 50 igara za ovu recenziju, igrao sam ukupno 4 puta kao zloća.

I da nesreća bude još veća, kad igrate kao tiranin, igra je jako zabavna. Komande i dalje nisu idealne, i neke moći su nejasne ali bar znate šta treba da radite – sve da pobijete! Možete čak i da letite i uništavate cele delove mape. Vrlo je zabavno loviti ostale igrače ubijati ih i gledati kako se vaš lik evoluira. Naročito ako ovo radite kao Majin Boo, gde pretvarate druge igrače u slatkiše i jedete ih.

A šta je sa zmajevim kuglama?

Jao, ne pitajte! Prvo, na svakom nivou imate sedam skrivenih zmajevih kugli. Kao preživeli možete da pronađete Bulmin tragač i pomoću toga da tražite zmajeve kugle. Pomoću tragača možete čak da vidite gde su ostali igrači koji imaju kugle (pa čak i gde je protivnik). Moram priznati da mi se ova mehanika jako svidela.

Ako uspete da skupite sve zmajeve kugle i postavite ih na zmajev oltar, prizvaćete Shenrona – besmrtnog zmaja koji će vam ispuniti želju.

Znači, želimo da zmaj uništi negativca, jel da? Ne može!
Dobro, može da se izbriše dimenzija? Ni to ne može?
Da svi pobegnemo? Nema ni toga?

Pa šta mogu uopšte ove proklete kugle? (bukvalno sam ovo uzviknuo prvi put kad smo ih skupili).

Mogu dve stvari (ali mogu slobodno da kažem da može samo jedna). Ako kao preživeli skupita svih 7 zmajevih kugli, vi možete:

 • Da samo vaš lik postane najjači (Level 4)
 • Da ceo vaš tim postane jači (Svako u timu da dobije po jedan level).

NI JEDNOM, mi se nije desilo da je neko tražio drugu opciju. Uvek je isto, neki lik ih skupi najviše, dođe do mene, ja mu dam poslednju kuglu i on se nabudži i krene na neprijatelja. Iako ovo preživelima daje veliki bonus, i dalje ne znači da će garantovano pobediti.

Negativac, takođe, može da sakupi svih 7 zmajevih kugli (tako što ih otme od preživelih ili sam pronađe) i da poželi jednu od dve stvari.

 • Besmrtnost (Level 5)
 • Lečenje (Full Heal)

Opet, vidite zašto je zabavnije igrati kao antagonista?

Mikrotransakcije i ostala gamad

Ajmo od početka, da biste igrali ovu igru, treba vam €20. Međutim ovo je previsoka cena za ovakvu vrstu igre. Dragon Ball: The Breakers ne vredi €20, ni €10, ni €5, pa čak ni €0,5. Ova igra treba da bude free-to-play.

Zašto?

Zato što ima i kozmetičku prodavnicu, prodavnicu za poboljšanje heroja, Battle Pass, i kao šlag na tortu, Gacha mehanike. Realno, čudi me što nije izašla samo na mobilnim telefonima. I da se razumemo, nemam ništa protiv free-to-play igara koje imaju sve ove vrste naplaćivanja ali imam ako naplaćuju ulaz.

I šta rade sve ove mikrotransakcije. Kozmetika je kozmetika. Možete da kupujete emojije, frizure, pobedničke poze, ulazne poze, citate zločinaca da spamujete preživele i, naravno, kostime (kako u delovima, tako i cele). Kao novopečeni preživeli, vi imate formu Goku-a, Krilina I Piccola. Ako želite još heroja ili još ikoničnih napada, imate halu gde možete da ih kupujete ili unapređujete. Ovo radite pomoću specijalnih poena koje možete da kupite za prave pare ili da dobijete nešto sitno posle svake igre.

Prvi Battle Pass je bespatan (što ne znači da će i sledeći biti) i ovde dobijate od svega pomalo kako igrate igru i završavate dnevne i nedeljne zadatke. A Gacha je naravno jedna velika slot mašina koja se nada da ćete postati kockar i sve pare potrošiti ne bi li konačno dobili Spirit Bomb za Goku-a, retku formu Trunksa ili onu jednu frizuru za Bulmu.

Zapravo, kad malo razmislim, zar nisu ovakve mikrotransakcije jedan od glavnih razloga zašto je Evolve propao?

Šala na stranu, ništa od ovoga vam neće dati veliki napredak u odnosu na ostale igrače ali činjenica da se uopšte nalaze u igri znači da developeri žele mnogo više od tih €20.

I šta ćemo sad? Šta ćemo sad?

Glavni problem Dragon Ball: The Breakers je sličan onome koje većina novih Netflix-ovih serija ima: Sve su ispucali u prvoj sezoni.

Asimetrične igre opstaju tako što svakih par meseci dodaju nove likove u igru.

Ok, sporednih likova ima koliko hoćemo ali šta je sa zlikovcima? Već imamo Friez-u, Majin Boo-a i Cell-a. Ko nam još fali? Eventualno mogu da dodaju zlog Vegetu, Broly-ja, Coolera i možda ove nove iz Dragon Ball Super (nisam gledao)? Šta god da dodaju, najpopularniji negativci su već u igri i sunjam da će bilo koji drugi tiranin privući toliku publiku kao ova prva sezona, mada možda i grešim (videćemo).

Moja najveća zamerka Dragon Ball: The Breakers je što ne mogu da igram kao Mr. Satan kao jedan od preživelih i da pokezujem prstom na Cell-a i govorim kako je sve to samo trik. Igra bi dobila bar dve ocene više da je to moguće.

Dragon Ball: The Breakers (PlayStation 4)
 • 4/10
  EmuGlx Score - 4/10
4/10

Finalni utisci:

Kada je pun mesec, vedro nebo i nekakav praznik, Dragon Ball: The Breakers može da bude jako zabavna igra. Međutim, najčešće je neizbalansirano, frustrirajuće iskustvo koje loše radi i onda još moli da kupite 10 obrataja na Gacha sistemu. Žao mi je što je igra u stanju kakvom je pošto ima potencijal da bude zanimljiva asimetrična PvP igra. Preporučio bih zainteresovanima da sačekaju da igra postane free-to-play, što verujem da će se vrlo brzo desiti (ako je pre toga skroz ne ugase).

Pros:
– Zabavno je igrati kao negativac
– Bulmin tragač za zmajeve kugle

Cons:
– Loš matchmaking
– Pohlepne mikrotranzakcije a igra već košta €20
– Užasno iskustvo za nove igrače
– Loše komande
– Diskonekcije