Call of Duty igre su u poslednjih 15 godina postale redovna pojava svake jeseni, donoseći sa sobom sada već tradicionalnu dozu akcione zabave u svojim ambicioznim singleplayer, coop i MP modovima. Posle velikog uspeha koji je ostvario reboot Modern Warfare serijala COD igara (i osrednje WW2 igre posle njega), Activision se vratio nazad do svoje zlatne koke i igračima predstavio još ambiciozniju igru koja cilja da briljira u svakom obliku. Odigravši ovaj naslov, definitivno možemo reći da se COD franšiza ponovo vratila na svoj tron i predstavljaće veliki problem bilo kojem konkurentu koji želi da igračima ponudi alternativni naslov za solo i online zabavu.

Iako će milioni fanova sigurno prvo proveriti multiplayer mod igre, centralni segment igre Modern Warfare II za nas je svakako singleplayer kampanja koja je fokusirana na ratne misije operativaca Ghost-a, Soap-a, Price-a i Gaz-a. Trajući između 7 i 8 sati, singleplayer kampanja će povesti igrača na vojnu avanturu smeštenu na 17 impresivnih nivoa koji su čak uspeli i da unesu dozu originalnosti u tradicionalnu COD formulu. Priča prati pokušaje generala Shepard-a da organizuje niz vojnih operacija koje imaju za svoj cilj da spreče Iranskog fundamentalistu majora Hassan Zayani-a da nabavi i lansira interkontinentalnu raketu na teritoriju USA. Ovakva osnovna postavka priče omogućava našim operatorima da posete širok spektar internacionalnih lokacija, među kojima su nam najveći utisak ostavili fenomenalno rekreirani Amsterdam i impresivne lokacije u Meksiku. Tokom kampanje igrači mogu očekivati velik niz obrta i iznenađenja, koji će održati priču zanimljivom do svoje eksplozivne završnice.

I više od same priče i vizuelnog napretka dizajna igre, ono što nas je najviše oduševilo u ovom singleplayer modu su nove gameplay novine koje su vešto upletene u impresivno raznoliku kampanju. Poboljšanje renderovanja vodenih površina je omogućilo developerima da ugrade u nivoe mnoge deonice gde igrač može da pliva i roni (sa fokusom i na Stealth i punokrvne akcione okršaje), a dugogodišnji rad na Warzone projektu je takođe po prvi put omogućio jednoj COD singleplayer kampanji da eksperimentiše sa otvorenim prostorima i nelinearnom načinu rešavanja zadataka. Impresivna snajperski orijentisana misija „Recon By Fire“ sa sredine kampanje baca igrača u veliku otvorenu zonu koja nagrađuje stealth igranje ali takođe igraču daje iznenađujuće puno slobode u gameplay-u.

Još impresivnija misija „Alone“ baca ranjenog protagonistu u opsednuti grad, terajući nas da se snađemo bez oružja i lakog načina borbe protiv veoma opasnih neprijatelja. Sumorno okruženje, nemogućnost direktnog napada, i fokus na crafting su od ove misije napravili nestandardno zanimljiv COD izazov koji bi definitivno želeli da vidimo opet u budućim nastavcima. Iako su mnogi delovi ove dve misije linearni, one su u nama probudile sećanja na legendarni Metal Gear Solid V i nenadmašno sandbox eksperimentisanje koje nam je taj naslov dao pre 7 godina.

Mutiplayer segment je impresivniji nego što smo mislili da će biti. Posle ne preterano zanimljivog COD WW2 izdanja iz prošle godine, Modern Warfare II se vraća proverenoj formuli gde će igrači moći da unaprede svoja oružja, podese gameplay svojim potrebama, i naprave svoj puni loadout. Ono što nas je najviše iznenadilo u ovogodišnjem modu je fokus na brz gameplay i ne-opraštajući „time to kill“. Dok su neke ranije igre fanovima davale pomalo šanse da prežive susret sa protivnikom, u ovom naslovu maltene svaki put kada ugledate osobu sa druge strane nišana – neko će da pogine jer je vreme pucanja koje je potrebno za frag smanjeno na čak jednu petinu sekunde.

Ovo u globalu znači da onaj koji prvi zapuca će najverovatnije biti pobednik, a samim time dobar loadout oružja (koja na sebi imaju 5 attachment zona) i igrača može predstavljati razliku između pobede i poraza. Sudeći po našim impresijama, najbolja oružja u igri su ona koja imaju najmanji ADS i fire lag, što znači da igrači imaju opciju da optimizuju svoju opremu tako što će samo uzeti bazično oružje i na njega staviti samo jedan ili dva attachment-a koja neće puno uticati na njihovu mogućnost da što brže zapucaju. Na brzinu paljbe jako utiče i korišćenje sprintanja, posle kojeg igrač mora malo sačekati pre nego što je u mogućnosti da podigne pušku da bi pucao. Tokom okršaja je dakle preporučljivo da se igrač kreće pažljivije i sporije, i da se trčanje koristi samo tokom bitnih taktičkih poteza prilaza ili zaobilaženja protivnika. I pored svega ovoga, sam osećaj igranja Modern Warfare II multiplayera je nesvakidašnje zabavan, i osećamo da će ovaj mod dugo biti aktivan i podržan od strane developera.

U svojoj bazičnoj ponudi Modern Warfare II donosi sa sobom dvanaest mapa podešenih za 6v6 igranje, kao i 5 „Battle Map“ mapa za veće okršaje. Već sada su izašle glasine da će MP sekcija igre biti drastično unapređena sa retro mapama iz originalne MW2 igre iz 2009. godine, što predstavlja odličnu vest jer su i dan danas te stare mape zapamćene kao jedne od najboljih u celoj COD franšizi. Što se multiplayer modova igranja tiče igra ih ima 12, a najviše nas je iznenadio veoma frenetični i zabavni Prisoner Rescue koji najviše podseća na stari hostage rescue mod iz Counter Strike-a. Jedina velika razlika u odnosu na taj retro mod (osim činjenice da nigde po nivoima nema džuboksa sa Pavarotti-jem) je potreba da igrači nose ranjene taoce na svojim leđima, kada im je dostupno samo korišćenje pištolja.

 

Pored MP-a, igra nudi i Spec Ops kooperativni mod koji baca igrače u velike nivoe gde obično moraju da posete tri različite lokacije pre eksplozivne završnice. „Low Profile“ misija je po nama najbolja jer promoviše stealth igranje, “Denied Area” omogućava da igrači ukradu i koriste vozilo, dok treća Mt. Zaya traži od igrača da se bore protiv brojnih talasa agresivnih protivnika. Sve u svemu, dobra zabava ali ni blizu šrokog spektra coop misija koje su nudile starije Modern Warfare igre.

PlayStation 5 verzija koju smo mi igrali radi odlično u svoja dva dostupna rendering moda. Osnovni 60fps mod će zadovoljiti sve igrače sta običnim televizorima, a vlasnici novih 4K 120hz VRR televizora takođe mogu upale 120fps mod (koji obično radi oko u 100fps). Pored igranja sa DualSense gamepadom, igra u potpunosti podržava igranje sa tastaturom i mišem, kao i online umrežavanje sa igračima na PC i Xbox platformama.

Call of Duty: Modern Warfare II je ostvarenje koje će definitivno zadovoljiti i fanove singleplayer-a i multiplayer-a. Vizuelno spektakularno i sa veoma dobrim gameplay rešenjima, predstavlja odličnu bazu na kojoj će Activision graditi svoj budući online content unutar ne samo ove igre već i predstojećeg Warzone 2 F2P naslova koji samo što nije počeo sa radom.

Call of Duty: Modern Warfare II (PS5)
  • 8/10
    EmuGlx Score: - 8/10
8/10

Finalni utisci:

Iznadprosečna Call of Duty igra koja će sigurno dugo ostati upamćena po svojoj SP kampanji i odličnim multiplayer opcijama. Vizuelno spektakularna sa gameplay-om koji će odgovarati i starim fanovima franšize kao i potpunim novajlijama željnim dobre zabave.