Kada se pomenu igre kao što su Maniac Mansion, Monkey Island, Grim Fandango, King’s Quest i druge… Stariji igrači se sigurno sećaju zlatnog perioda point&click avantura, žanra koji je žario i palio tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog veka, na tronu sa neprikosnovenom Sierrom i Lucas Artsom. Ovo je bio period kada se mnogo više eksperimentisalo, kada su se pravili krupni koraci u razvoju igara, a reč avantura dobila novo značenje i nekoliko podžanrova, kao što su bile fmv (full motion video) i p&c (point and click) igre. Težeći da učine igre što uverljivijim, odbačene su mnoge ustaljene forme do tog perioda. Imerzivnost je podignuta na viši nivo. Akcenat je u potpunosti bačen na uverljive likove, živopisne svetove, priču i dijaloge, dok je gameplay mehanika pojednostavljena.

Međutim, njihova vladavina nije dugo potrajala, s obzirom da je još jedna revolucija bila u toku. Naime, 3D tehnologija je već bila iza ćoška, a njena pojava je napravila najveći obrt i prekretnicu u istoriji video igara. Samim tim je bačena velika senka na ovaj žanr, koji od tog vremena polako ali sigurno pada u zaborav.

52012. godine Tim Šejfer, čovek koji važi za jednog od pionira ovog žanra, odlučuje da se vrati korenima i napravi avanturu po uzoru na one od pre dve decenije. Kako nijedna izdavačka kuća nije bila zainteresovana za takav tip projekta, morao da je pronađe alternativni izvor za finansiranje nove avanture. Za pomoć se obratio direktno igračima i tu dolazi na neočekivano dobar prijem, koji je ujedno i označio početak ekspanzije Kickstartera i novog poglavlja u gejming istoriji.

Kako se od tog trenutka očekivala mirna plovidba, problemi su počeli da se gomilaju. Budžet je bio mnogo veći od očekivanog, pa su i apetiti počeli da rastu. Projekat je postao višestruko ambiciozniji nego sto je prvobitno planiran, a sudbina igre postala neizvesna. Kako bi osigurali opstanak, Broken Age je podeljen u dva akta. Budući da su ostali bez finansijskih sredstava, prodaja prvog akta bi im omogućila da završe igru.

Broken Age: Act I predstavlja klasičnu point and click avanturu sa fokusom na likove i jedinstveno narativno iskustvo. Igra na samom startu postavlja mogućnost izbora između dva nosioca radnje. Dvoje tinejdžera, koji pripadaju potpuno različitim svetovima, naizgled bez ikakvih dodirnih tačaka ali dočarano suptilnim osećajem da su ipak nekako povezani. Prebacivanje sa jednog karaktera na drugi je dostupno u svakom trenutku, pa priče junaka možete ispratiti uporedo. Sa jedne strane je mlada devojka Vela, koja ne može da se pomiri sa sudbinom da će biti prinešena kao žrtva strašnom čudovištu za dobrobit njenog naroda. Uprkos što je svi ubeđuju, pa i sami roditelji, kako je to najveća moguća čast, ona ipak odlučuje da uzme stvari u svoje ruke i preuzme sudbinu nad svojim životom. Kada je došao trenutak te morbidne ceremonije, ona se izvlači iz kandži nemilosrdnog Mog Čotre i kreće u avanturu svog života.

14

Sa druge strane je mladi Šej, koji živi na svemirskom brodu. Naizgled, čini se kao da je na nekoj vrlo važnoj misiji, dok je on zapravo samo zatočenik kojem najbolje godine života prolaze u zlatnom kavezu. O njegovom životu i rutini se brine veštačka inteligencija, koja je programirana kao njegova majka. Kao u slučaju sa Velom, i Šej jednog dana odlučuje da se otrgne životu koji mu je nametnut i upušta se u pustolovinu koja će mu zauvek promeniti život. Igra se na jako vešt način igra sa simbolikom i na vrlo bajkovit način prikazuje odrastanje i sazrevanje dvoje mladih ljudi.

Sa vrlo jednostavnom gameplay mehanikom i vrlo šturim puzzle elementima,  pored primitivne interakcije sa objektima i ponekim kombinovanjem predmeta iz inventara, igra ne može da se pohvali naročito izazovnim iskustvom, ali njena snaga leži u priči koja vas uvlači od prve sekunde pokretanja ovog naslova. Svet Broken Age-a krasi velika raznovrsnost, šarenilo i upečatljive pastelne boje. Odličan vizuelni stil i odmerena zvučna podloga. A kad se na to doda još prvoklasna glasovna gluma, unikatni likovi i uvek zanimljivi dijalozi, čine ovu igru zaista nesvakidašnjom umetničkom celinom. Jedina prava zamerka je dužina, igra se završava za nešto manje od 4 sata i to u trenutku kada priča postaje najzanimljiva.

Uprkos i više nego uspešnoj Kickstarter kampanji i zavidnih 3 miliona dolara, naspram skromnih 400k koliko su tražili za potrebe pravljenja nove avanture, development proces je bio sve samo ne med i mleko. Probijeni rokovi, loše upravljanje finansijama i drugi problemi su uzrdmali poverenje koje su Double Fine i Tim Šejfer uživali. Sumnje su delimično otklonjene kada je igra, tj. delić nje ugledao svetlost dana. Broken Age svakako predstavlja sve najbolje sto ovaj žanr moze da ponudi. Kvalitet i produkcijske vrednosti  su na najvišem nivou, priča je vrlo interesantna, ali nas je manjak sadržaja i njena dužina ostavila pomalo rezervisanim. Ipak, epilog sa nestpljenjem očekujemo i nadamo se da će Act II u potpunosti popraviti stvar, kada se bude pojavio početkom ove godine.

Bilo kako bilo, Šejferu treba odati priznanje. Uspeo je da napipa slabašan puls i udahne novi život ovom pomalo zaboravljenom žanru. Imao je smelosti da prodrma tržište, unese preko potrebnu svežinu i dokaže da old school point&click avanture imaju svoju publiku i da, itekako zaslužuju svoje mesto u industriji zabave i danas. Iako realizacija njegove kampanje nije najreprezentativniji primer, svakako jeste redefinisala i popularizovala model crowdfunding (su)finansiranja igara. Mnogi developeri su vođenji uspehom ovog projekta, krenuli istim stopama. Vratile su se mnoge zaboravljene p&c franšize devedesetih, poput Tex Murphy, Space Quest, Gabriel Knight i drugih serijala, a pored toga preko kickstartera zaživeli su mnogi veliki  i ambiciozni projekti poput Oculus Rifta i Star Citizena.

15