Bladestorm Nightmare je nastavak i remake Koei Techmo igre Bladestorm The Hundred Years’ War koja je izašla davne 2007. godine, na samom početku životnog veka tada novih konzola. Već proslavljeni Dinasty Warrior franšizom, bilo im je potrebno da odskoče od svog šablona ali ipak ostanu u granicama istorijskih događaja koje obrađuju u svojim igrama.

Radnja igre se tešava između četrnaestog i petnaestog veka, za vreme stogodišnjeg rata između Francuske i Engleske. Koei Techmo se sa istorijske strane potrudio da u igri obradi i pomene svaku poznatu bitku koja se desila u tom razdoblju i koliko toliko verno prikaže. Vi preuzimate ulogu plaćenika koji se polako dokazuje na bojnom polju i vremenom napreduje kako u veličini svojih podanika tako i u mogućnostima i znanju koje kasnije koristite u bitkama. Igru odlikuje više nego detaljan character editor gde možete napraviti karaktera bukvalno kako vi poželite, editor koji je već postao dosta poznat u Koei Techmo igrama. Iako detaljan, nekako mislimo da je suvišan jer ni u jednom trenutku ne kontrolišete zasebno svog generala. Posle kreiranja vašeg karaktera započinje vaše istorijsko putovanje kroz svih stotinak godina rata, odabirom bitaka i napredovanjem na bojnom polju.

5

Iako se za igru kaže da je mlađi brat Dinasty Warriors igara, nema toliko dodirnh tačaka u samom izvođenju. Dok ste u Dinasty Warriors igrama kontrolisali jednog karaktera gde ste se borili protiv stotine neprijatelja, ovde je vaš zadatak da kontrolišete jedinice isključivo kao strateg. Stotine i stotine jedinica protiv isto toliko neprijatelja. Moći ćete kontrolisati strelce dok ćete planirati kako da konjanicima iznenadite vaše neprijatelje sa strane ili možda pustite vaše mačevaoce da nalete prsa u prsa na neprijateljske jedinice. Iako gameplay na početku deluje jednostavan ali ipak konfuzan, tek se vremenom kristališe u nešto jako zanimljivo i interesantno pa čak i izazovno. Jednostavne kontrole i plitkost u kontrolisanju vašeg podanika ne mora obavezno značiti da ne možete uživati u čarima ove igre. Upravo zbog toga, na početku ćete imati utisak da nemate pojma šta se dešava na ekranu. Tek kada shvatite šta sve možete raditi i kako vaše jedinice reaguju na određene komande, zabava počinje.

Napredovanjem kroz igru, pobeđivanjem u određenim borbama skupljate poene i iskustvo. Svim tim raste vaša reputacija, a s’ tim i vaša armija. Na početku ćete učestvovati u borbama koje broje tek do pedesetak jedinica ukupno na ekranu, ali kako napredujete kroz igru, broj jedinica u svakoj borbi će rasti do nekoliko stotina na ekranu. U trenutku kada na samom ekranu imate više od nekoliko grupa za kontrolisanje koje broje preko pedeset jedinica, shvatićete da jednostavan juriš vas neće dovesti do pobede. Tada igra postaje prava poslastica za svakog stratega. Ukoliko ste ikada igrali igre iz Total War serijala, Bladestorm Nightmare možete posmatrati kao igru koja je izolovala borbeni sistem tog serijala i napravila ga dinamičnijim i bržim. Žalimo samo za nemogućnost kontrolisanje makar generala vaših jedinica kao što je bio slučaj u Kingdom Under Fire igrama. Svaka bitka u igri jednostavno ne traje kratko. Prosečno traju oko četrdesetak minuta na samom početku, ne računajući tutorial, ali kako napredujete kroz igru, nekada će vam biti potrebno i par sati kako bi završili samo jednu bitku. Za prave stragete ovo je prava poslastica, dok za osobe koje ne znaju šta da očekuju može biti istinsko mučenje.

 

U pogledu rimejka ova igra je doživela promene u samim kontrolama vaših jedinica na ekranu kao i u malo oštrijim teksturama. Ovo nije igra koju odlikuje savršena grafika od koje vam zastaje dah, šta više igra koristi apsolutno isti engine kao i original iz 2007. godine. Ostaje samo mali žal zašto Koei Tecmo nije iskoristio noviji edžin iz neke Dinasty Warriors igre za potrebe ove, jer verujemo da bi sami pejzaži Francuske kao i generalni izgled bitaka bio dosta privlačniji većem broju igrača. Upravo zbog ne tako sjajne grafike, na samom početku dok vodite nekolicinu vojnika, igra će izgledati prazno, isprano i bez ikakvih efekata, detalja, bilo čega što bi opravdalo jačinu novih konzola. Tek kada se skupi više stotina jedinica koje se bore prsa u prsa igra donekle počinje da izgleda zadovoljavajuće. Efekti u toku borbe, krv, razbacivanje vojnika jednostavnim trkom konjice kroz njih dobijaju totalno drugu dimenziju kada je ekran prepun.

Da igra ne bi bila klasičan rimejk koji jednostavno dominiraju ovom generacijom konzola, Koei Techmo je ubacio novu kampanju pod nazivom Nightmare. Tema stogodišnjeg rata između Francuza i Engleza je začinjena nadljutskim elementima i dešavanjima u sada već alternativnom univerzumu. Tako da ćete se često boriti sa goblinima, zmajevima, golemima i ostalim čudovištima koje su zli francuzi regrutovali da se bore sa njima. Nekada ćete i vi imati mogućnost da koristite takve jedinice i isprobate se kao komandant paklene armije.

Što se tiče stvari i materijala koja igra sadrži, ovo je totalno kompletno izdanje i zaslužuje mnogo više hvale od ostalih rimejkova koji su trenutno na tržištu. Pregršt sadržaja vas mogu zadržati više desetina sati uz igru, zanimljiva priča, poznate bitke koje su se desile u stogodišnjem ratu i nekada lepi pejzaži u igri. Sa druge strane, ovo nije igra koja bi se svakome svidela.

Bladestorm: Nightmare (Xbox One)
  • 7/10
    EmuGlx Score - 7/10
7/10

Finalni utisci:

Speficična strategija samo za okorele fanove ovog serijala neće blagonaklono dočekati nove igrače, šta više pre će ih udaljiti neko dati šansu da uopšte osete pravu draž ove igre. Ukoliko imate višak vremena da dopustite igri da vas uvuče u njen čaroban svet, čelične živce u masterovanju nekada ne tako dobrih kontrola i smisao za strategije, ovo je igra za vas.