Mnogi igrači širom planete koji su odrastali uz igre ’90ih godina uz svoje kućne konzole, pamte dosta dobrih platformera iz tog perioda. Tada su harale dnevnim sobama 16-bit kućne konzole SEGA Mega Drive i Super Nintendo, i svaka od njih je imala svoje bisere u tom žanru igara. Ipak jedan biser je imao malo veći sjaj od ostalih… bio je to Donkey Kong Country sa SNES-a. Bio je to Naslov koji je oduševio svakog gamer-a, i pravio ljubomornim vlasnike SMD2 konzola.

Nintendo je imao aduta od kojeg će još mnogo godina u budućnosti grabiti velik novac u svoj džep, i pridobiti masu da se okrenu baš njihovim konzolama. Dobra sećanja su ostala na legendaran serijal, godine su duge prolazile, i svi su se pitali: “Kad će napokon da izađe pravi nastavak te čarolije koji je dostojan stare slave?”

Donkey Kong Country Returns Wii 2010 (2)Krajem 2010. godine i to se dogodilo. Nintendo Wii konzola je od novih developera Retro Studios, koji su uleteli da zamene odbegli RARE, dobila svoje zlatno jaje, ostvarenje koje prodaje konzole i privlači opet pažnju mase kao nekada… rodio nam se – Donkey Kong Country Returns. Sam naziv igre nam govori da je ovo povratak, povratak u dane sreće iz našeg detinjstva dok smo udisali smrad usijane plastike konzole i adaptera zbog neprekidnog prelaska njegovog starijeg brata, bez da nam je to smetalo… naprotiv. Nakon samo odigranih minut-dva ovog nastavka odmah se dobija dojam da je to baš taj PRAVI povratak korenima koji smo svi mi očekivali veoma dugo.

Stari dobri recept je i dalje tu, ali sve je osveženo i bogatije za oči. Ovo je klasični side-scrolling platformer, koji u modernom 2.5D ruhu prikazuje putovanje kroz Donkey Kong svet. Sa našim glavnim junakom se sada moramo izboriti protiv zlih protivnika iz plemena ‘Tiki Tak Tribe’ koji su došli na Donkey Kong Island sa ciljem da nam ukradu banane. Da bi sebi tu krađu olakšali, oni su za te potrebe hipnotisali životinje, koje se nalaze na našem ostrvu, kako bi te banane prikupljali umesto njih. Ozbiljan problem je sada nastao, i jedino Donkey to može da vrati u normalno stanje kao nekada. Samom Donkey-u je potrebna pomoć za to, i kao pratioca je dobio svojeg prijatelja Diddy Kong-a da mu olakša tu surovu borbu protiv sada već mnogobrojnih neprijatelja koji ostavljaju nered i pustoš za sobom.

Donkey Kong Country Returns Wii 2010 (3)Diddy je naša desna ruka koja će biti neophodna da bi neke prepreke i platforme tokom prelaska igre uspešno savladali, a posebno koristan u napetim borbama sa boss protivnicima na kraju svakog nivoa. Klasično, kao što smo navikli u ovom serijalu, pomoćnik će nam biti na leđima i nekada će biti potrebno da i sa njim upravljamo tokom igre. Donkey će imati mogućnost da koristi njegov ‘jetpack’ za veće skokove i prelete, koji će dobro doći i u situaciji da malo izvidimo stanje na terenu. Jer u ovoj igri je akcija non-stop, neprijatelja i prepreka ima jako puno i sve je to ponekad konfuzno, tako da je svaka prilika za kratku taktiku dobrodošla i od velike pomoći.

Tu svu svi poznati elementi Donkey Kong serijala: skupljanje banana, pentranje po lijanama i travnatim površinama, skakanje po pokretnim/nepokretnim platformama, prikupljanje ‘KONG’ slagalice, kao i lukavo skrivenih puzzle delova po nivoima. Sve to nam otključava razne dodatne bonus materijale, koji podižu dodatno i ovako već visok motiv igranja i razotkrivanja, ali i težinu (posebno izraženo u ‘K’ levelima).
Imaćete uvek onaj osećaj da ste nešto možda preskočili da pokupite, i da ćete obavezno opet sve prelaziti nakon što završite igru. Igra vas sa svojom ludom i brzom akcijom jednostavno tera napred da neke stvari i ne stignete da pretražite i pokupite, jer sve je prepuno zamki i neprijatelja koji vrebaju svaku vašu grešku.

Donkey Kong Country Returns Wii 2010 (4)I nije samo zbog toga, ovde su grafika i animacija to što vam dodatno skreće pažnju. Ona je malo je reći sjajna, sve je predivno nacrtano i šareno, prepuno detalja, fantastično glatka animacija pozadine, ali i svih likova u igri (posebno se ističu oni napravljeni u 2.5D), kao i odlična i sjajno uklopljena muzika, jednostavno sve je to u kompletu nestvarno dobro. Tome smo se tiho nadali, i to smo sa ovom igrom i dobili. Teško da ova konzola može da ‘izgruva’ više od ovoga…

Donkey Kong Country Returns se može igrati sa Wiimote + Nunchuk kombinacijom (bolje iskustvo igranja), ali i koristeći samo Wiimote. Pokreti su brzi glatki i jako precizni, doprinose dodatno da vas igra ‘uvuče’ u sebe i tako vam ukloni pomisao da bi je možda zbog umora ili nedostatka vremena ugasili. Prelazak igre je moguć samostalno, ali i u multiplayer-u tako da drugi igrač upravlja Diddy-a. Kad se igra u društvu nekada velika količina akcije na ekranu TV-a zna da spetlja igrače pa da ne znaju ko sa kim upravlja, pa se životi tako gube puno brže nego kada se prelazi samostalno.

Donkey Kong Country Returns Wii 2010 (5)Kao dodatak možete izabrati još i ‘Time Attack’ mod, kao i ‘Super Guide’ mod uz koje je potrebno ne izgubiti određeni broj života da bi uspešno prešli nivoe, modovi su idealni za usavršavanje vaše koncentracije i veštine. Programeri su se fino potrudili da održe ravnotežu starih elemenata iz 16bit ere i sasvim novih elemenata, i tako ne pregaze svoj stari klasik sa Super Nintenda. Ovako je to kombinacija gde će biti zadovoljne i nove generacije igrača, ali i naša generacija koja je uz njega odrasla pre 20-ak godina… Taj klasik u ovom nastavku živi i dalje, sva ta kreativnost i igrivost iz starih dana je ovde ubačena, samo je sve to još nadograđeno na bolje. Po mnogima ovo je najbolji platformer na Wii konzoli, i svaki vlasnik bi morao da ga odigra i ima u kolekciji.

Od ovoga ne može bolje, bar ne na ovoj konzoli. Kvalitet ovog ponovo oživljenog serijala nastavio je da raste sa nastavkom iz 2014 – Donkey Kong Country: Tropical Freeze na Wii U, ali o tome drugi put…