Timovi koji su direktnom vlasništvu Sony-a su tokom zadnje dve decenije postojanja brenda PlayStation uspeli da na trzište izbace neverovatno veliki spektar igara koji je pokrio sve moguće žanrove, ali samo par tih timova su uspeli da budu uspešni u više franšiza koje su sami napravili. Jedan od najuspešnijih timova tog tipa je definitivno Naughty Dog, koji je započeo svoj rad daleke 1984. godine, i proslavio se izdavanjem svoje prve igre za PlayStation 1Crash Bandicoot. Posle četiri Crash igre na PS1 konzoli, tim je za PlayStation 2 spremio totalno novu vrstu akciono-platformerske zabave u Jak and Daxter franšizi koja je opet uspela da ostvari veoma zapažen uspeh. Svesni da ne žele da previše forsiraju jedne te iste likove, uprava ovog tima je uz pomoć Sony-a 2005. godine krenula u izgradnju totalno nove franšize sa kojom bi uspeli da igračima širom sveta dokažu ne samo sve mogućnosti hardvera PlayStation 3 konzole, već da i naprave igru koja će pomeriti granice mogućeg. Rezultat njihovog rada je bila akciona avantura sa velikim fokusom na pucanje iz trećeg lica i integraciju holivudskog  „blokbuster“ scenarija  –  Uncharted: Drake’s Fortune.

Uncharted1 01Osnovni razlog zašto je Naughty Dog odustao od Jak and Daxter serijala je bila njihova želja da se posvete pravljenju igre koja bi imala realistične likove, mogućnost da jasno igračima ispriča priču koja ima „Holivudski“ tok, kao i grafičke mogućnosti koje bi mogle lako da nadmaše svu konkurenciju na svim kućnim konzolama tog vremena. Teme koje su im bile bitne pri razvoju igre su bile romani o avanturama iz prve polovine dvadesetog veka, kao i popularni akcioni filmovi iz serijala Indiana Jones i Nacionalno Blago. Mešajuči akcione segmente, spektakularne lokacije, male doze natprirodnog, i običnog ali veoma sposobnog i lako dopadljivog glavnog lika, Uncharted je uspeo od starta da pogodi pravi miks realnog sveta i „šta bi bilo kad bi bilo“ začina koji daje taman dovoljno misterije da privuku i održe pažnju igrača na odličan način. Posle prvog predstavljanja na E3 sajmu 2006. godine, Uncharted: Drake’s Fortune se pojavio u prodaji skoro godinu i po dana kasnije 19. novembra 2007. Godine ekskluzivno na PlayStation 3 konzoli kao direktan konkurent Gears of War-u koji se u to isto vreme pojavio na Xbox 360 konzoli.

 

Priča Uncharted: Drake’s Fortune igre prati avanturu sposobnog avanturiste i lovca na blago Nathan Drake-a koji je na ekranu prikazan kao „običan čovek“ koji je uvek spreman da se našali na sve situacije u kojima se našao, sa tendencijom da zbog svojih rizičnih poslova upadne u probleme. U principu on veoma podseća na Harrisona Ford-a iz Indiana Jones filmova, čemu pomaže ne samo njegov talenat da se u poslednjoj sekundi spasi od sigurne smrti, već i odlični realistični odnosi sa njegovom grupom prijatelja koju u ovoj igri čine njegov mentor Sully i mlada novinarka Elena Fisher koja odmah na početku igre postaje zainteresovana da pronađe istu stvar koju i Drake traži – grobnicu legendarnog moreplovca Sir Francis Drake-a. Ipak, njihova avantura biva brzo prekunuta pojavljivanjem suparničke plaćeničke armije koja je u potrazi ne samo za grobnicom ovog velikana, već i za tragovima o legendarnom gradu od zlata El Doradu koju lokaciju je Sir Francis saznao za vreme svoga života. Našavši se nasukani i sami na šumovitom ostrvu daleko od obale Paname, Drake i njegovi prijatelji kreću u avanturu kojoj će se boriti ne samo protiv plaćeničke armije koja ih proganja već i drevnih sila koje su davno ostale zakopane na tom ostrvu.

Uncharted1 05Dok su scenario, odnosi između likova, tok priče, obrti i gluma koju su odradili glavni likovi Drake (Nolan North), Sully (Richard McGonagle) i Elena (Emily Rose) svi odrađeni na stvarno odličan način, gameplay je ono što je možda najbitnija stavka kod svake video igre. Da bi se razlikovali od sličnih naslova koji su izašli u ranijem periodu, kreatori Uncharteda su se odlučili da naprave totalno novi sistem animiranja glavnog lika. Dok je bazični gameplay urađen u sada već standardnom third person shooter maniru, ova igra je omogućavala drastično veći dijapazon pokreta koji je dinamičan i prilagođava se željama igrača… Sa nekoliko hiljada animacija koje se stapaju jednu u druge, Drake se uvek pravilno ponaša prilikom šetanja po džunglama, ruševinama i drugim lokacijama. Dok su animacije kretanja bile tu da pomognu Drake-u da se „normalnije“ ponaša tokom šetanja, bežanja i penjanja, prisustvo mnogobrojnih oružja je tu da mu pomogne da se izvuče iz nemogućih situacija. Nažalost, mora se reći da je do danas izvođenje postalo pomalo zastarelo, što se najlakše može primetiti kroz nezgodniji način upravljanja oružjem koje može biti frustrirajuće kada u drugoj polovini igre uletite u bitke u kojima neprijatelja ima zaista mnogo.

Akcione sekvence u Uncharted-u su stvarno mnogobrojne, i akcija predstavlja skoro polovinu igre, što je namerno prisutno u toj količini da bi se postigao mnogo veći tempo koji je u igrama sličnog žanra bio manje prisutan (ponajviše u Tomb Raideru koji je prvenstveno bio fokusiran na istraživanje i zagonetke, dok je akcija čak imala veliki fokus na automatskom nišanjenju). Prepucavanja u Unchartedu se svode ili na otvorene bitke protiv manjeg broja protivnika, ili sakrivanje iza raznih stena i kutija dok Drake-a napadaju armije protivnika. Oružja koja dolaze u svim veličinama se mogu menjati sa pritiskom dugmeta, a Drake takođe može da napadne protivnike i sa pesnicama.

Na kraju moramo pohvaliti i audio/vizuelnu komponentu igre. Dok su ostali naslovi iz ovog serijala ostali upamćeni po stvarno fenomenalnoj grafici, Uncharted: Drake’s Fortune iz 2007. danas ne izgleda baš toliko dobro, iako je u godini kada se pojavio bio zaista impresivan. Lokacije koje su prikazane u igri, ruševine, džungle, potopljeni gradovi i podzemne lokacije su sve imale drastično bolji izgled nego bilo šta što smo do tada mogli da vidimo na PS3-u. Zvuk je takođe bio odličan, sa glavnom orkestralnom temom koja je postala jedna od najlakše prepoznatljivih muzičkih tema u generaciji PS3 igara. Naravno, glumački performansi cele postave igre su odlično prezentovani, dajući igri veoma dobru dozu realizma.

Uncharted: Drake’s Fortune predstavlja odličnu akcionu avanturu koja će vam na ekranu dati spektakl u maniru letnjih holivudskih filmova, dobre likove koji će vam brzo prirasti ka srcu, i odličnu postavku za početak franšize koja je sa svojim nastavcima uspela da dostigne vrhunce onoga što je PS3 uspeo da ponudi za vreme svog prisustva na tržištu. Iako ova igra nije savršena u svim pogledima (kampanja traje samo 8-9 sati, nema multiplejera, grafika je prevaziđena za današnje standarde i gameplay zna da izfrustrira u pojedinim sekvencama), Uncharted: Drake’s Fortune je i danas definitivno vredan igranja.