Od trenutka kada je Uncharted 2: Among Thieves uspeo da obori kritiku i igrače sa nogu uspevajući da značajno pomeri onoga šta je PS3 uspeo da prikaže na ekranima naših televizora, svi su počeli da se pitaju kako će tim developera iz studija Naughty Dog uspeti da nadmaši to remek delo. Znajući da imaju samo dve godine da naprave igru koja će biti dočekana od strane kritičara koji imaju mnogo rigoroznije standarde nego ranije, Naughty Dog je prošao kroz mali period restrukturiranja i napravio igru na način koji im je najviše odgovarao – prvo su u ranim stadijumima planiranja zamislili nekoliko akcionih sekvenci koje bi mogle da oduševe igrače, a onda je scenaristkinja Amy Henning krenula da pravi priču oko tih par sekvenci. Koristeći svo tehničko znanje koje su sakupili dok su pravili prethodne dve PS3 igre, ovaj tim je u rekordnom roku uspeo da sklopi igru koja je itekako zaslužuje da bude nastavak Among Thiefs-a, ali je brza produkcija dovela do pojave par malih grešaka koje su spustile rejting ove igre sa „legendarnog“  statusa na status „jedne od najboljih PS3 igara ikada napravljenih“.

 

Tematski u svojoj osnovi, Unchareted 3 predstavlja igru u kojoj je naš voljeni arheolog i avanturista Nathan Drake upada u nevolju koja će od njega tražiti da ispita sebe samog koliko je voljan da rizikuje da bi uspeo da pronađe svoj put do spasenja. Priča igre prati kriminalni pokušaj engleskinje Katherine Marlowe da se dokopa legendarnog grada Ubar-a koji je po legendama zapisanih u Kuranu zauvek izgubljen u peščanim dinama Afrike i poznat po imenu „Peščana Atlantida“. Znajući da je u svojoj mladosti Nathan Drake uspeo da se dokopa prstena kojeg je napravio njegov predak Sir Francis Drake, Katherine Marlowe krade ovaj prsten i ostavlja Drake-a i njegovog prijatelja Victor Sullivana na ivici smrti. Na svu sreću, Drake i Sully preživljavaju i kreću u misiju da pronađu ne samo taj prsten, već i tajne koje je sakrio Lorens od Arabije. Kombinujući znanje ovo dvoje starih istraživača, Drake dobija realnu šansu da pronađe izgubljeni grad u sred pustinje i spase svet od zla koje je u nemu zarobljeno.

Uncharted 3 01Tokom singleplayer kampanje koja traje u proseku oko 9 do 9 i po sati (otprilike sat i po kraće od prošle igre), svi heroji prethodnih igara Drake, Sully, Elena i Chloe će proći kroz sito i rešeto tokom svojih poseta francuskom dvorcu kojeg su napravili Krstaški Ratnici, citadele u Siriji, odlične deonice na otvorenom moru, pustinja i ruševina Jemena, kao i izgubljenog grada Ubar-a kojeg je Sir Francis Drake namerno ostavio neistraženog jer je saznao da se u njemu (kao i u tradiciji starih igara) krije iskonsko zlo koje ne sme da se bude oslobođeno.

Kao i uvek, ono što odvaja Uncharted franšizu od sličnih igara na svim modernim konzolama je težnja developera da igračima prikažu veoma dobro izrežirane akcione sekvence koje ipak ostavljaju igračima mogućnost da upravljaju Drake-om dok se oko njega PS3 muči da prikaže fenomenalnu grafiku kakva se ranije nikad nije mogla videti. U ovoj igri takvih sekvenci ima puno, ali najupečatljivije su one u putničkom trajektu koji se našao u sred oluje na otvorenom moru, Francuski dvorac obavijen plamenom, velika akciona scena sa automobilima u pustinji, „groblje brodova“ u kojoj svaka površina na kojoj Drake može da stoji se konstantno pomera, kao i nezaboravna akciona sekvenca u avionu koji pada iznad Rub ‘al Khali pustinje! Ove sekvence zaista uzdižu igru iznad proseka koji se može videti u ostalim franšizama.

Uncharted 3 02Uncharted 3 je opet prikazan igračima kao miks istraživanja, rešavanja zagonetki, i veoma puno akcije koja je u ovoj igri možda i previše naglašena. U nekoliko deonica broj protivnika koji će napasti Drake-a je zaista velik, što tera igrače da posle desetak smrti krenu da koriste previše defanzivne taktike, razvlačeći te bitke i više nego što je potrebno. Tu naravno i ne pomaže činjenica da su protivnici i na regularnim težinama veoma precizni i zahtevaju dosta pažnje ako na sebi imaju oklop. Ono što pomaže Drake-u u ovakvim situacijama je novi i dosta poboljšani sistem borbe prsa u prsa koji na brz i efektivan način može da smanji broj protivnika koji vas napadaju. Samo nemojte zaboraviti da dok ste zauzeti pesničenjem sa jednim ili više protivnika, ostali se neće suzdržati da vas napadnu sa vatrenim oružjem.

Uncharted 3 03Jedan od najvećih razloga zašto je Uncharted franšiza postala ovako popularna su njeni glavni likovi i glumci koji su im dali život. Drake’s Deception ne zaostaje na ovom polju, dajući glavnoj postavi glumaca odličan način da uvuku igrače unutar veoma zanimljive priče. Njihovo ponašanje, animacije, i bliskost koju prikazuju na ekranu (sve scene su snimali zajedno u prostoriji za skeniranje pokreta) daju igri zaista odličnu atmosferu i „ljudskost“ kada god Drake upadne u nevolju ili krene da priča sa nekim. Iako je tok igre imao možda i previše nagle skokove sa jedne na drugu lokaciju (što je problem razvoja igre u kojoj su developeri prvo zamislili zanimljive lokacije pa tek onda krenuli da pišu scenario oko toga), glumačka postava je dala sve od sebe da igrači ostanu zainteresovani za dešavanja u igri i sudbine likova koji su u opasnosti. Ali ipak kada se pogleda radnja cele igre, može se primetiti da je Drake u svojoj avanturi posetio previse lokacija koje su se bas nekako poklopile da se u njima dogodilo nešto spektakularno. Ovo ne utiče puno na opšti kvalitet igre, ali definitivno pokazuje da je Uncharted 2 imao priču koja je sa više pažnje vodila Drake-a od jedne lokacije na drugu.

Uncharted 3 04Kao i u Uncharted 2, treća igra Nathana Drake-a se ne zasniva samo na singleplayer kampanji. Igrači mogu lako da isprobaju kooperativne i multiplayer modove koji su poboljšani u odnosu na one iz prošle igre dodavanjem veće slobode pravljenja svog borca, više mapa, četiri vrste coop misija (Lovci, Avantura, Arena i DLC mod Shade Survival), kao i mnogih novih mapa i modova igranja multiplayera. Multiplayer i coop se mogu igrati split-screen-u kao i u 3D modu ako imate odgovarajući televizor. Multiplayer progresija se zasniva na boosterima (specijalnim osobinama koje se mogu unapređivati) i medaljama (specijalni efekti koji se teže zarađuju). Početkom 2013. godine,  Sony je odlučio da ponudi svima Uncharted 3 multiplayer sekciju potpuno besplatno, dajući svima šansu da leveluju svoga lika sve to 15. nivoa. Otključavanje progresije i coop misije se mogu dokupiti.

Uncharted 3 05Uncharted 3: Drake’s Deception predstavlja jednu od najboljih igara koje su izašle na PlayStation 3 konzoli, koja je zbog par manjih problema ipak morala da se zadovolji sudbinom da je većina igrača širom sveta rangira tik ispod Uncharted 2 igre koja je i danas zapamćena kao jedna od najbitnijih igara koje su se pojavile na PS3-u. Ako ste odigrali prve dve Uncharted igre, treći deo će vam se sigurno veoma puno svideti.