Svaka generacija kućnih konzola bivala je zapamćena ne samo po velikim katalozima igara i sistemskim servisima koji su dali igračima nebrojeno mnogo sati zabave i novih načina interakcija sa zabavnim softverom, već i po par specifičnih igara koje su obeležile jasne periode u kojima se cela industrija igara značajno promenila. Za mnoge igrače kod PS1 konzole to su bile igre Metal Gear Solid i Final Fantasy VII, PS2 ih je imao jako puno uz GTA3 i MGS2 kao ključne igre, a PlayStation 3 je morao čekati tri godine posle svoje premijere da bi dobio svoju „nezaobilaznu“ igru koja bi bez problema mogla da se ubaci u top-10 listu najboljih igara ikada napravljenih. Ova igra je Uncharted 2: Among Thieves, fenomenalni nastavak na akcionu avanturu iz trećeg lica Uncharted: Drake’s Fortune, koju je napravio proslavljeni Američki studio Naughty Dog, u direktnom vlasništvu Sonyja. Poneseni uspehom originalne igre i znajući da im dodatne dve godine mogu pomoći da naprave dramatično bolju igru, Naughty Dog je (uz pomoć proverene ekipe ključnih developera koju su predvodili Amy Hennig, Neil Druckmann i Bruce Straley) napravio nastavak koji je odmah po svojoj premijeri bio dočekan kao parče zabavnog softvera koje je dramatično pomerilo granice mogućeg u sferi prezentacije, grafike, inovativnog gameplaya, priče i odnosa između likova koje je igra opisala na neverovatno uspešan način.

 

Kako i zašto je Uncharted 2 doživeo ovakav uspeh?  Unapređenja koja je ova igra dobila nisu bila fokusirana samo na određene sekcije koje su bile osrednje realizovane u prvoj igri, već je maltene skoro sve dobilo veću dozu kvaliteta, ostavljajući retko koga ravnodušnim. Ali, za potrebe ovog opisa stavićemo lupu na nekoliko bitnih sekcija razvoja igre koje zaista pokazuju koliko su developeri iz Naughty Dog studija bili voljni da rizikuju i ulože dosta napora da igra bude bolja. Tih par sekcija predstavljaju osnovnu priču i likove, vizuelni spektakl, i unikatne gameplay sekvence koje su na ekranu prikazale nivo akcije koji do tada nikad nije bio prikazan.

Uncharted2 01

Priča igre je veoma pametno napravljena da svojim tempom i atmosferom podseća na pravu filmsku avanturu u stilu Indiane Jonesa, sa dobro odabranim likovima, njihovim motivacijama i lokacijama koje su bile dobro povezane. Glavni lik igre, Nathan Drake (kome je ponovo pozajmio glas fenomenalni Nolan North) upada u nevolju kada prihvata da se pridruži grupici lopova koja namerava da sazna šta se zaista dogodilo sa poslednjim karavanom koji je poznati istraživač Marko Polo poveo iz Kine nazad ka Evropi, kada je misteriozno izgubio nekoliko brodova i dosta ljudi koji su ga pratili. Vođeni željom da se obogate i saznaju detalje o mističnom gradu Šambali za koji se smatra da je Marko Polo posedovao nekakve informacije, Drake i njegova grupica lopova kreće u avanturu u kojoj će biti dosta obrta, izdaja, sukoba sa veoma opasnim protivnicima (ponajviše armijom plaćenika koje predvodi ni manje ni više nego izmišljeni Srpski ratni zločinac i vođa militantne vojne organizacije Zoran Lazarević) i susreta sa njegovim prijateljima iz prve igre – Elenom Fisher i Victorom Sullivanom.

Tokom kampanje koja traje oko 11 sati za prosečno prvo igranje i preko 20 sati uz rešavanje svih opcionih izazova, Uncharted 2 će igrače upoznati sa nekoliko lokacija koje su odlično realizovane; muzeja u Instanbulu, džungli Bornea, urbanih zona i prelepe prirode Nepala, smrznutih planina Tibeta i još nekoliko lokacija koje bolje da ne spominjemo jer otkrivaju previše o završnici same igre.

Uncharted2 04Ono što omogućava svim ovim lokacijama da pruže nov način zabave je vizuelni stil koji je Naughty Dog uspeo da direktno poveže sa gameplayom. Grafika je trenutku izlaska ove igre izgledala drastično bolje od svih do tada napravljenih igara, ali prava doza uživanja je stigla od totalno novih vrsta gameplay sekcija. Ovde se najviše izdvaja fenomenalna sekcija u kojoj Drake mora da se bori protiv armije plaćenika na vozu koji putuje iz Nepala ka Tibetu. Iako su mnoge igre pokušale da smeste akciju na putujuće vozove, Uncharted 2 se izdvaja činjenicom da je najbolje uspeo da emulira način na koji se voz pomera, odlično okruženje kroz koje voz prolazi (nema delova koji se očigledno ponavljaju), pametno sklopljen raspored vojnika koji uvek daju nove izazove, i dužinu ove sekvence koja nije samo kratak nivo već polusatna avantura koja će vas zaista oboriti sa nogu. Pored nekoliko drugih lokacija koje su uspele da na odličan način promovišu nove gameplay segmente igre (ulice Nepala u kojima ćete videti i jednu od najbolje režiranih scena padanja cele zgrade, selo u Tibetu, Lazarevićeva baza u Borneu), Uncharted 2 je takođe poboljšao elemente „platformskog“ kretanja i rešavanja zagonetki.

Uncharted2 02Drake sada ima na raspolaganju veoma napredni sistem animiranja svojih poteza, što mu omogućava da se veoma realistično kreće po svim vrstama površina (pogotovo vertikalnim zidovima i raznim ruševinama koje često zahtevaju poteze kojih se ni SpiderMan ne bi postideo). Skakanje i penjanje čini dobar deo igre, a tu je i nekoliko zona u kojoj Drake mora rešiti zagonetke koje su sve veoma dobro dizajnirane, dajući igračima dobro tempiran odmor od akcionih sekvenci koje kao i sa prvom igrom predstavljaju 50% dešavanja cele igre. Samo korišćenje oružja je dosta više olakšano u odnosu na prvi deo igre, gde je česta potreba za menjanjem oružija, neefikasna borba prsa u prsa, i komplikovan način ciljanja granate često dovodio do frustracije. Ovde su bitke mnogo fluidnije, kretanje po borbenim zonama je dosta bolje rešeno (uključujuči i vertikalno kretanje po ruševinama za vreme okršaja), a ovaj novi sistem upravljanja Drakeom je iskorišćen i za 2 dodatna moda koja nisu bila prisutna u originalu – odvojena kooperativna kampanja za 3 igrača, i kompetitivni multiplayer koji u sebi nudi širok spektar mapa i modova.

Uncharted2 03Ali pravi razlog zašto je ova igra bila karakterisana od strane kritičara kao pravo remek delo su glumci i scenario koji su na ekspertski način uspeli da udahnu život ovoj igri kakav se inače retko sreće u modernim video igrama. Svi likovi (Drake, Elena, Sully, Chloe, tibetanac Tinzen) su ekspertno odglumljeni, i njihove interakcije imaju veliku dozu realnosti koja veoma brzo omogućava igračima da počnu da brinu, da veruju njihovim motivacijama, i da ovu igru poistovećuju sa najkvalitetnijim holivudskim filmovima. Ovo je pogotovo velik uspeh jer je Uncharted 2 igra koja skoro nikad ne oduzima kontrolu igračima. Scenario, režiju i kasting ekipu, koju je predvodila poznata scenaristkinja video igara Amy Henning (proslavila se odličnim radom na Soul Reaver franšizi sa PS1 konzole) daju igri Uncharted 2: Among Thieves dozu kvaliteta kakav se zaista retko sreće.

Ako ste odigrali prvi Uncharted i pomislili da je igra imala odličan potencijal koji nije bio ispunjen do kraja, ova igra će vas oboriti sa nogu. Uncharted 2: Among Thieves je danas veoma zasluženo zapamćen kao jedna od jedna od najbitnijih igara u istoriji, kao i igra koja je obeležila celu 7. generaciju  kućnih konzola.