The World Ends With You, popularno skraćen na TWEWY, je igra koja se prvobitno pojavila na Nintendo DS. U njoj vodimo lika po imenu Neku Sakuraba, antisocijalan tip, koji mrzi sve oko sebe dok živi u jednom od najgušće naseljenih delova Japana, Shibuyi. Igrom slučaja završava u smrtonosnoj igri zvanoj The Reaper’s Game. U toj igri igrači, zvani Playeri (really?), moraju da obave zadatke koje im zadaju Reaperi, inače će biti eliminisani. Igrači moraju da naprave pakt međusobno, da bi pobeđivali protivnike koji se zovu Noise pomoću bedževa koji omogućavaju određene sposobnosti. Reaper’s Game traje nedelju dana, nakon kojih se mora pobediti organizator igre za tu nedelju, tzv. Conductor koji im je zadavao zadatke tokom te nedelje.

Na početku svakog Reaper’s Game se od svakog igrača oduzima ono što je njemu najdraže. Neku gubi svoje pamćenje, jer mu je stalo samo do njega samog. Kako igra napreduje, Neku se polako priseća svoje prošlosti, i tako saznajemo zašto je postao antisocijalan emo koji mrzi sve oko sebe.

Nekuom se upravlja pomoću touchscreena, dok se njegovim partnerom istovremeno upravlja preko d-pada (krstića). U zavisnosti od odabranog bedža, Neku napada protivnike tako što se po njima klikće, seče popreko, viče u mikrofon, itd. Samih bedževa ima gomila, preko 300, i razlikuju se po jačini, broju upotreba, ali i proizvođaču/brendu. Svaki od njih se poboljšava na određeni način: korišćenjem tokom borbe, tako što se koristi funkcija igre koja se zove Mingle, gde bi se nailaženjem na druge igrače koji imaju TWEWY dobijao EXP koji bi pinove menjao na određeni način.

Nekuovim partnerom se upravlja pomoću d-pada i on se nalazi na gornjem ekranu. Kod njega je cilj povezati Combo da bi se dobila određena karta, koji nosi neki broj poena. Kada se sakupi dovoljan broj poena, može se pokrenuti specijalni napad kojim se nanosi velika šteta protivnicima i puni HP Neku i njegovom partneru.

Neku i njegov partner mogu uticati na popularnost proizvođača/brenda tako što koriste pinove tog proizvođača tokom borbe i tako što nose odeću tog proizvođača. Što je popularniji proivođač, to su njihovi pinovi moćniji. Odeća ima razna svojstva, kao i u većini RPG-a, pa povećava najčešće HP ili Defence, neki povećavaju i broj korišćenja određenog pina. Neku i njegovi partneri mogu da jedu hranu, koja kada se svari tokom borbe povećava njihovu statistiku. Hrana, odeća i pinovi se mogu kupiti po raznim radnjama koje se nalaze u Shibuyi.

U igri svaki Player ima sposobnost da čita misli običnih ljudi i da sazna gde se nalaze određene stvari, ali i da se čuju određene glasine, koje se kasnije mogu određenim osobama ubaciti u misli i time se njima manipulisati.

Nakon što se igra pređe, otključava se dodatan Chapter, koji je parodija same igre, u pitanju je mini igra zvana Tin Pin Slammer, u kojoj se koriste odabrani bedževi u borbi gde je cilj izbaciti protivnika van terena. Ali, svaki pin ima svojih sposobnosti, težine i napada. Ovaj mod igre je jako zabavan i zarazan, pogotovo u multiplayeru.

Jedan od aspekata koji zaslužuje posebnu pohvalu jeste muzika u igri, koja je fenomenalna, kao i sam stil igre, koji je inspirisan grafitima koji su naslikani po Shibuyi, baš kao i razvoj likova, pogotovu Neku, koji od od antisocijalnog seronje postaje lik koji zaslužuje svoju titulu protagoniste.

2012. godine se pojavilo odbrojavanje na jednom sajtu u kome su u senci bile siluete Shibuye sa muzikom iz The World Ends With You. Svi su očekivali da je u pitanju najava za nastavak, ali je Square Enix sve razočarao kada se ispostavilo da je samo najavio port igre za iOS i kasnije (dve godine kasnije, 2014.), za Android. Square Enix je sličnu foru napravio i na PlayStation Experience sa Final Fantasy VII, i opet su ispali seronje. Od tad je prošlo 3 godine, a nastavka TWEWY koji su „najavili“ na kraju iOS vezije i dalje nigde na vidiku… Hvala Square Enix.

Igra je dostupna na DS, kao i na iOS i Androidu. Verzija za DS je i dalje superiornija po pitanju izvođenja, dok je grafika malo bolja na iOS i Android verzijama. Za koju god verziju da se odlučite, uživanje je zagarantovano.