Pojavom SNES-a 1991. godine, na tržištu je počeo pravi mali rat izmedju SEGA Mega Drive 2 i pomenutog SNES-a. Iako se SNES u početku pokazao kao konzola slabijih tehničkih mogu’nosti, nekoliko igara je ipak uspelo da dostigne neverovatan kvalitet grafike (uz pomoć posebnih čipova ugrađivanih u same kertridže), i time čak nadmaši većinu naslova sa MD2 konzole. Donkey Kong Country je jedan od razloga odlične prodaje SNES-a u svetu sredinom devedesetih. Jednostavno, igra je toliko plenila svojim izgledom i impresivnom dužinom da je postala omiljena igra u svom žanru, prava referenca za sve slične naslove.

Posle velikog uspeha koji je postigao prvenac, Rare je godinu dana kasnije objavio prvi nastavak. Pošto su izvukli grafički maksimum iz Super Nintenda, programere Rarea čekao je značajan posao na nastavku, kako on ne bi postao čist plagijat. To je učinjeno najviše poboljšanjima u pogledu dužine i nekolikocinom novih poteza koje majmunčići mogu da izvedu. Zašto kažem majmunčići? Za razliku od prvog dela, pored Diddyja (jednog od junaka prvenca), vodićete i malu majmunicu Dixie – umesto robusnog Donkey Kong Juniora koga ovoga puta naši junaci moraju spasiti iz zatočeništva. Dakle, jedino što je potpuno preuzeto iz Donkey Kong Countryja je tehnika izrade, doduše uz veći broj atraktivnih lokacija, što je uzrokovano povećanjem dužine same igre. Tako ćete ovaj put imati prilike da posetite gusarski brod, močvaru, vulkan i još štošta, ali to otkrijte sami.

donkey-kong-country-2-diddys-kong-quest-13

Novina je i uvođenje novca koje morate skupljati kako biste platili snimanje pozicije, potražili dobar savet od starog Cranky, ili možda pokušali da osvojite nekoliko života u kvizu. Drugi tip novčića je “Cremlin coin”, kojih u igri ima ukupno 75, a svi se nalaze na tajnim lokacijama. Njih možete potrošiti u Kluba’s Kiosku za pristup skrivenom svetu popunjenim ultra teškim nivoima. Kontrole su mahom ostale iste. Dodat je jedino potez kojim se Diddy ili Dixy mogu popeti jedno drugom na leđa, a tada ih možete upotrebiti za gađanje protivnika ili dohvatanje visoko postavljenih banana ili novčića. Još jedna od sitnijih novina je i naskok na metu na kraju svakog nivoa, kojim mozhete osvojiti život, novac ili banane (ako skočite sa malo više platforme).

DiddyDixie2

Kao i ranije, moguć je povratak na predjene nivoe radi gomilanja života, što donekle umanjuje draž igranja, ali se nameće kao neophodno rešenje –  igra je izrazito izazovna, a težina ni ovaj put nije podesiva. Kao i u prvom delu, imaćete pomoćnike u vidu raznih životinja (zmija, žaba, pauk, sabljarka, papagaj, nosorog), kojih je sada znatno više. Zvuk je, očekivano, na zavidnom nivou,  dok muzičke teme odgovaraju okruženju nivoa. Bez obzira kojoj vrsti igara ste priklonjeni, svideće vam se Donkey Kong 2, jer zaista spada medju najbolje igre u svom žanru svih vremena.

Grafika: 5.0 Tehnika izrade je ostala ista, ali od ovoga teško može biti bolje. Nivoi su prelepo dizajnirani
Zvuk: 5.0 Interesantni zvučni efekti/kvalitetna muzika
Kontrole: 4.5 Iznenađujuće brojne, ipak nedostaje opcija za predefinisanje tastera
Zabavnost: 5.0 Gotovo savršena igra, doduše visoke težine. Mogucnost gomilanja života malo ubija izazov