Činjenica je da Sega Master System nikada nije uspeo da ugrozi popularnost NES konzole, koja se pokazala kao platforma sa daleko kvalitetnijim izborom igara. Bez obzira na to i za SMS postoji na desetine igara rađenih koje poseduju neosporan kvalitet, a neke od njih, poput Psycho Fox, spadaju u prave dragulje kakvih se ne bi postidela ni jedna igračka platforma.

U igri vodite četiri različita lika, svakog sa svojim prednostima i manama. Uloge su dodeljene simpatičnim životinjicama u obliku nilskog konja (najjači, ali i najnepokretljiviji član družine), majmunčeta (najslabiji lik, ali zato skače enormno visoko), tigra (najbrži) i lije, koja predstavlja idealnu sredinu. Igru započinjete kao lija, ali ćete pronalaženjem školjke omogućiti promenu lika (pritisnite pauzu, odaberite školjku i željenog lika). Naravno, jedna školjka može da posluži za samo jednu promenu. Pored školjke u igri je moguće pronaći još flašu (privremena neuništivost) i čovečuljka (eliminacija svih protivnika na ekranu). Svi dodaci se mogu pronaci eliminacijom protivnika ili najčešće, razbijanjem jaja koja se nalaze duž nivoa. Protivnici se mogu ukloniti na dva načina: direktnim skokom na njih ili udaranjem rukom. I kod skakanja na protivnike dolaze do izražaja karakteristike likova pa će nilski konj mnogo brže sabiti protivnika u zemlju od laganog majmunčeta. Jedna od lošijih strana igre su netipične kontrole. Likovi povećavaju brzinu kretanja ako su neprekidno u pokretu (kao Sonic), ali je veliki problem skakanje iz mesta. Na početku ćete zato imati poprilično problema, ali kada se naviknete videćete da nije tako strašno (meni je sve delovalo kao beznadežan slučaj, ali se ispostavilo da nije ni blizu takve konstatacije) i da ne mora uopšte da kvari doživljaj.

Najbolja mogućnost da dodate još koji život na početna 3 je na bonus nivou koji se pojavljuje posle svakog uspešno završenog nivoa, ako ste u jajima pronašli bar jednu vrećicu. Bonus nivo je zaista sjajno urađen i na njemu možete uz malo sreće zaraditi popriličan broj života. Ono što je najlepše kod Psycho Foxa je sjajno razvijen team-play tako da pravilnim kombinovanjem likova možete mnogo lakše završavati nivoe i uz to sakupiti više dodataka koji olakšavaju igranje. Tako na pojedinim nivoima postoje zidovi koje samo nilski konj može da uništi i tako dođe do korisnih dodataka, zatim tu su visoke platforme koje samo majmunče može da dohvati i sl. Družini se može priključiti i peti član (gavran) koga nosite na leđima i sa kojim možete da gađate protivnike (ponaša se slično kao bumerang). Posle svakog završenog sveta (koji najčešće broji 3 nivoa) borićete se sa glavnim protivnikom za čiju je eliminaciju potrebno uraditi nešto više od običnog skakanja na glavu.

 

Jako je bitno znati da kada izgubite život obavezno startujete sa početka tog nivoa, shto važi i prilikom sukoba sa glavnim neprijateljima. Još jedna mana koja dosta utiče na vek trajanja igre je što je 100% linearna, odnosno kada je jednom pređete, videli ste sve. Veliko olakšanje predstavlja mogućnost nastavljanja igre od nivoa na kom ste stali s tim što se svi podaci resetuju pa ponovo počinjete igru bez školjki i drugih dodataka. Tehničke karakteristike igre su veoma dobre. Grafika spada među najbolje na Master Systemu. Likovi su zaista dobro urađeni, pozadine takođe, mada su nivoi možda mogli da budu malčice raznovrsniji. Međutim, i ovako Psycho Fox deluje impresivno kada se uporedi sa većinom SMS naslova. Zvuk je standardan uz nešto manji broj semplova dok je muzika zaista dobra, mada je broj muzičkih tema prilično mali. Psycho Fox spada među najbolje Sega Master System naslove i pružiće vam zaista dobru zabavu. Ljubitelji ovakvih igara ne bi smeli da je propuste.

Grafika: 4.5 Izuzetno dobra, ipak nivoi nisu dovoljno raznovrsni)
Zvuk: 4.5 Da je bogatiji bila bi čista petica. Muzika je vrlo simpatična
Kontrole: 4.0 Ne baš najbolje izvedene. Ipak kada se uhodate neće biti problema
Zabavnost: 4.5 Inovativna i simpatična avantura. Jedan od klasika celokupnog žanra i igra koju svaki ozbiljan igrač mora da odigra.