Fanovi starih Resident Evil igara nikada nisu prežalili promene u serijalu koje je doneo četvrti nastavak. Capcom ipak sa druge strane nije mnogo mario za to i nastavili su da grade serijal dalje na tom temelju, sa Residet Evil 5 dobili smo isti pristup samo sa još više akcije i co-op mehanikom, a na istoj generaciji pred sam kraj životnog veka PlayStationa 3 i Xboxa 360 stigao nam je i šesti nastavak te 2012. godine.

Bez obzira na popriličan uspeh petice Capcom je bio svestan da su se ipak udaljili od dela svojih fanova pa je šestica zamišljena kao ultimativni crowd pleaser… ili je to je makar bila originalna ideja. Resident Evil 6 je pokušao možda i previše da udovolji svima a opet ne dovoljno. Fanovi nisu mogli da se odluče da li žele da igraju sa Chrisom ili Leonom ponovo… Ubacicili su ih obojcu. Želeli su nove likove? Ubaicili su i nekoliko njih…  Žalili ste se da su igre previše kratke? Izvolite četiri kampanje za koje će vam trebati oko 30+ sati. Co-op mehanika se nikome nije posebno svidela ali je bila novost, ubacili su je i ovde svejedno.

Resident-Evil-6

Priča u ovom serijalu je možda nekada i imala neku težinu ali iz nastavka u nastavak sve je postajalo sve manje bitno za akciju koja je polako dobijala glavni fokus. Svaka čast Capcomu što do sada nakon dvadeset godina nije ni jednom rebootovao serijal i što se zapravo trude da nadograde postojeću priču za potrebe novih igara koliko god to bilo besmisleno. Teško da postoji velik broj fanova koji mogu sad iz glave da nam nabroje sve variacije i osobine G, T, C, GT, GTS, CTX, EMUGLX virusa i sve inkarnacije Umbrella/Tricell kompanije i ostalih negativaca. Kako je Resident Evil 6 hronološki smešten najdalje na timeline traci i kako je definitivno u sebi ima spakovano najviše sadržaja u serijalu priče itekako ima… Samo da bi ste pohvatali šta se sa kim dešava i kada biće potrebne detaljne analize timeline moda ponuđenog u igri.

Na samom početku imate izbor tri osnovne kampanje koje se mogu igrati proizvoljnim redosledom a četvrta se dobija tek kada ih zavrište (Mada u HD remake-u je odmah otključana). Prva kampanja sa Leonom, protagonistom RE2 i RE4, počinje u 2013. godini na eventu gde je tadašnji predsednik US trebao da otkrije sve detalje o incidentu iz 1998. godine u Raccoon City-u. Međutim bio teroristi napadaju, dеšava se još jedan zombie outbreak u kom i predsednik postaje jedan… a Leon i novi lik agent Helena Harper moraju da se probiju kroz grad prepun zombija kroz kampanju koja je po stilu omaž klasičnim nastavcima i naravno RE4. Tu su razne obmane, Neo Umbrella, novi C virus koji ljudima daje ili posebne moći ili jako čudne mutacije… i tako dalje.

RE63

Druga kampanja prati Chrisa Redfielda glavnog lika originalnog Resident Evil-a, Code Veronica i Resident Evil 5. Njegova priča je najviše razbacana kroz vreme, prvo ga zatičemo u pravoj balkanskoj kafani gde alkoholom pojačava dejstvo svoje samo-izazvane amnezije nakon popriličnog faila u poslednjoj misiji. Kroz sećanja i skakanja po timeline-u i njegova priča dobija smisao kroz kampanju koja je skroz u modernom akcionom Call of Duty/Gears of War fazonu. Chris i njegov mlađi kolega Piers zajedno sa svojim BSAA timom suzbijaju bio teroriste širom sveta a put ih u jednom trenutku odvodi i u Edoniju, fiktivnu zemlju zasnovanu na istočnoj Evropi konkretnije Srbiji. Za nas odavde to je definitivno predstavljalo highlight igre jer protivnici u Edoniji često izgovaraju razne kletve i psovke na srpskom. Slično je i sa mnogim protivnicima i bossovima u igri čija imena su sastavljena od urnebesno smešnih srpskih reči (Ustanak, Raskpanje, Ogroman, Lepotica, Ubistvo… itd). Za ovo je zaslužan jedan od voice actora poreklom iz naših krajeva koji je očigledno bio sjajan izvor inspiracije blesavim Japancima.

Treća kampanja je zapravo prequel Resident Evil 6 priče koji se dešava 2012. godine i gde vodite Jake-a, sina negativca Weskera, kome društvo pravi Sherry Birkin, devojčica iz RE2 koja je poprilično porasla u međuvremenu. Njihova kampanja po atmosferi najviše podseća na nesrećne Resident Evil filmove i preko ratne zone u južnoj Edoniji… gde postoji Edonia Liberation Army (Ne, nije Kosovo, ma kakvi…) do snežnih planina i Neo Umbrella laboratorija predstavlja možda i najraznovrsniju kampanju, koja povezuje dosta toga iz prethodne dve.

Resident-Evil-6-Chapter-2-Serpent-Emblems

Sve kampanje su skroz drugačije, i sastoje se od po pet chaptera koji pojedinačno u proseku traju po sat, sat ipo vremena. Iako ćete sa drugim likovima ponekada dolaziti na ista mesta akcija i priča su skroz unikatni za svakoga a ukrštanja priča i sretanja drugih likova su uglavnom retka do samog kraja. Ipak kroz sve kampanje provlači se misteriozna žena Ada Wong (RE2, RE4) sa kojom na kraju igrate i četvrtu kampanju takođe prepunu originalnih nivoa i sadržaja. Capcom se stvarno potrudio da reciklaže materijala ima minimalno tako da za kompletno Resident Evil 6 iskustvo morate da završite sve četiri kampanje. Jedini problem je što sa nekim umerenim tempom igranja sve to može poprilično da potraje pa čak i dosadi.

Pored standardne “nove” Resident Evil mehanike iz prethodna dva nastavka koja uključuje pogled preko ramena, brza napucavanja u pokretu i blisku borbu u šestici su prisutni u mnogo većoj meri i različiti quick time eventovi. Veoma često je potrebno mashovati tastere ili drmati stickove, zaustaviti kazaljku u određenoj poziciji i slično… ovo rešenje se generalno mnogima i nije posebno dopalo dok je Capcom to opravdavao svojom novom klasifikacijom igre kao “Dramatic Horror”. Grindovanje municije i poena ubijanjem protivnika je i dalje tu, a spomenute poene između chaptera možete koristiti za kupovinu i unapređavanje skillova koji olakšavaju igru. U zavisnosti koje likove vodite i momenata u kampanji često se nailazi i na svakakve random momente koji uključuju potere za protivnicima, stealth sakrivanja od bossa, vožnju terenca, motora pa čak i aviona! Sve to samo nabija tempo već over the top akciji i scenama.

Resident-Evil-6-Wallpaper-HD-Ada-Wong

Za pravu zabavu neophodan vam je i drugi igrač jer su sve kampanje koncipirane kao co-op iskustva… Kako je u lokalu co-op rešen sa sitnim split screenom a za online vam treba prijatelj sa igrom na istom sistemu sa uplaćenim online-om… tako da velike su šanse da ćete igru prelaziti solo, ali uz nezaobilaznu pomoć saborca kog pokreće komp. AI baš i nije sjajan uvek, kada su povlaćenje poluga i slične akcije u pitanju uglavnom nema problema ali kada padnete u knockdown i kada je na AI-u da dođe da vas oživi svakvi glitchevi su mogući i veoma česti. Da stvari budu gore ovakav obavezan mod izvođenja koji podrazumeva co-op bilo online bilo sa AI-om vas lišava mogućnosti da igru ikada stavite stvarno na pauzu, a po svakom chapteru ima samo par checkpointa, tako da je zaista potrebno odvojiti mnogo vremena i koncentracije za igranje ukoliko ne želite da ponavljate duge delove igre.

Kada se Resident Evil 6 originalno pojavio 2012. stari hardware tadašnje generacije konzola već nije bio dovoljno jak da se izgura ovaj najambicizniji naslov realizovan u inače jako dobro optimizovanom MT Framework endžinu. Ograničenje na 30 frejmova, niska rezolucija, kao i veoma česti padovi u kvalitetu animacije, muljave teksture, screen tearing i slična raspadanja učinila su da ovo izdanje inače sa sjajnim art directionom i odličnom zabavnom mehanikom bude pomalo mučan za igranje. PC verzija je stigla šest meseci kasnije i pored popravljenog framerate-a ništa drugo nije unapređeno. Tek sada 2016. godine povodom 20 godina Resident Evil serijala šestica je stigla i na nove konzole gde napokon izgleda i radi kao što je originalno zamišljeno. Akcija je zakucana na 60fps i 1080p rezoluciju, a kvalitet slike posebno osvetljenja je drastično popravljen. U ovom tehnički doteranom izdanju šestica napokon diše punim plućima i do izražaja tek sada dolaze kvaliteti dizajna i zabavnosti izvođenja. Uz HD remaster stižu odmah i svi updateovi (patch za bolju kontrolu kamere recimo) kao i DLC sadržaji (“Predator”, “Survivors” i “Onslaught” multiplayer modovi).

maxresdefault

Detaljnost sa kojom su odrađeni svi likovi, nivoi, protivnici, bossevi, režija animacija, muzika i svi ostali detalji zaista odišu AAA kvalitetom i jasno je da su izuzetni trud i pažnja investirani u razvoj ovog naslova… Ipak zbog loše izvedbe na starim konzolama 2012. kao i razilaženja sa pravim željama stare Resident Evil fan baze, a nedovoljne primamljivosti igračima Call of Duty-a/Gears of War-a i drugih ne japanskih naslova, šestica se i nije toliko proslavila kod kritičara iako je bez problema za par godina dostigla cifru od 5 miliona prodatih primeraka (ne računajući HD remake). Baš zbog toga što ne zna na koju publiku zapravo cilja ovaj nalov je bez obzira na neosporan kvalitet prošao poprililno loše i neshvaćeno. O tome zbog čega je Resident Evil 6 zapravo dobar davno je pisao Han Yolo, pa ako tu ne pronađete razloge da igru probate prvi put ili napokon dovršite malo šta drugo može pomoći.

Kuda Resident Evil brod plovi dalje? Pa do sedmice ćemo se sigurno poprilično načekati, a kasnije ove godine stiže nam Umbrella Corps, HD remaster petog dela, kao i još jedan HD remaster četvorke. Kompletni remake Resident Evila 2 biće sledeći veliki originalni naslov i mislimo da upravo to izdanje ima najviše šansi da ponovo okupi fanove oko ovog slavnog serijala… jasno je i da se neko VR Resi iskustvo mora desiti pre ili kasnije, ali o tome nekom drugom prilikom.