“Kasno u XX veku, SEIBU KAIHATSU korporacija je uznapredovala STG evoluciju u 雷電 RAIDEN fazu – postala je savršen primer dostizanja nirvane kroz arkadne mašine. RAIDEN igre su bile superiornije u gejmpleju, grafici, muzici, zvuku i bar jednake u replay vrednosti u odnosu na svoje rivale u to vreme.” Seibu Kaihatsov RAIDEN se može smatrati labudovom pesmom zlatnog doba Arkadnih SHMUPOVA, jer je izašao 1990. – godinu dana pre nego što je izašao Street Fighter II i pomerio fokus prema borilačkim igrama.

RAIDEN (雷電, Raj Den) u prevodu znači “Grmljavina i Munja”, ali Raiden je takođe bio i japanski borbeni avion iz Drugog svetskog rata.

Mitsubishi J2M Raiden
Mitsubishi J2M Raiden

Na RAIDENov dizajn su uticali klasici; Capcomov 1942 i TOAPLANovi Hishōzame i Tatsujin. RAIDEN je usavršio sve važne elemente dobrog SHMUPa, bio je jednostavan, brz, imao je dosta eksplozija, i veliku količinu projektila na ekranu u isto vreme. Prva igra u serijalu – RAIDEN je izašla za sve važnije platforme u to vreme; za arkadne kabinete, FM Towns, PC Endžin, SEGA Mega Drajv, Super Famicom, PlayStation…

Raiden-Flyer
Arkadni flajer – RAIDEN 1990.

Igrač se bori protiv neprijatelja u igri upravljajući crvenom (1P) ili svetlo plavom (2P) letelicom. I to je sve što trebate znati od priče. Zar je priča nekad bila bitna u SHMUPu? 8 vertikalnih misija, gde igrač uništava neprijateljske objekte, vozila i letelice, pomoću 2 vrste osnovnog oružja, 2 vrste pomoćnog i bombe, pri tome sakupljajući medalje koje povećavaju ukupni rezultat na kraju misije. Svi elementi RAIDENa su jednostavni, ali su tako dobro izvedeni da se sve spaja u savršenu celinu i neverovatno dobru izvedbu. Grafički dizajn je kontrast današnjih SHMUPova; nivoi su realistično tonirani, sa dosta zelenila i sitnih detalja u početnim misijama, a kasnije se akcija prenosi u svemir, ali i tamo je dizajn misija dosta “dosadan” za razliku od kasnijih ali i nekih SHMUPova iz tog vremena. Muzika i zvučni efekti su takođe jak adut serijala; mnoge teme iz RAIDEN serijala se mogu okarakterisati kao kultni STG BGMovi.

Tri godine nakon prve igre izlazi i nastavak; iako ne menja mnogo u izvedbi (ako nije pokvareno…), dodatno unapređuje sve elemente, kao što su grafika, muzika, zvučni efekti, dodatno oružje (sada već legendarni LASER – PASTA ZA ZUBE), ali i izazov za igrača je sada veći – što je pozitivna stvar. 1994. godine izlazi Raiden DX. Dodaje nove i drugačije aranžirane stare nivoe (značajno unapređuje replay vrednost RAIDENa II), kao i dodatni sadržaj za PlayStation verziju. Sve ovo stavlja DX verziju kao najbolju od svih klasničnih RAIDEN igara.

Prvi print (1997) [SLPS-00728] / Major Wave (2000) [SLPM-86656]
Prvi print (1997) [SLPS-00728] / Major Wave (2000) [SLPM-86656]
Tri osnovna oružja koje igrač ima na raspolaganju su, vulcan, plavi laser, i novo oružje – laser “pasta za zube”, koji se “hvata” za neprijateljske objekte sa kojima dođe u kontakt.

Dva pomoćna oružja su ostala ista, nuklearni i prateći projektili. Jedni su jače razorne moći, dok drugi mogu da upozore na snajperski nastrojene neprijatelje.

Sada postoje 2 vrste bombi, pored velike “njuk” crvene bombe (koju smo imali u prvom dijelu), sada imamo i žutu “klaster” ili paničnu bombu, koja obično spašava život u većini slučajeva, jer pravi “zaštitni” oblak oko naše letelice, zaštitni obak, koji takođe nanosi štetu neprijateljima, naravno.

Skoring je takođe kompleksniji u odnosu na RAIDENa II; medalje sada imaju “peak” momente, kada daju najviše poena, a bossovi imaju tajmer, što ih prije uništite – veći bonus. Na nekim delovima nivoa postoje i skriveni tornjevi – koji se pojave ako preletite preko njih; oni takođe daju masivne bonuse i neophodni su ako se želi postići veliki skor.

PlayStation verzija donosi mnoštvo opcija sa kojima se igra može učiniti još težom ili lakšom. Imamo mogućnost snimanja replaya, detaljna podešavanja autofire opcije, postavke prikaza (yoko/tate), auto save opcija, RAIDEN enciklopedija…

Sve ovo čini PlayStation verziju RAIDEN DXa ultimativnim iskustvom klasičnog RAIDENa. Danas u 2015. godini, 20 godina nakon izdavanja RAIDEN DXa, ova igra je dokazala da je prošla test vremena.

Scoring run od strane Icarus.a, Raiden DX Training, 2P, 8.87mil.