Shin Megami Tensei je popularan serijal JRPG igara u Japanu, sa brojnim podserijalima. Svaki serijal se bavi određenom tematikom, među kojima su i psihološko stanje likova, kanibalizam, smak sveta i gomila drugih, jednako vedrih tema. Glavna veza svih serijala jesu protivnici, koji su Demoni, zakleti jednoj od dve frakcije, red ili haos. Da bi se demoni pridružili igraču, mora im se dodvoriti i ulizivati tokom pregovora, da bi došli u određeno stanje, čime se omogućava njihova regrutacija.

Iz Shin Megami Tensei serijala igara se izdvojio jedan podserijal koji je dostigao veću popularnost i od njega samog, u pitanju je Persona.

Sve je počelo sa igrom Revelations: Persona, prvom igrom u budućem serijalu Persona igara. U Personi se vodi jedan, bezimeni lik, koga igrač krsti kako mu volja, kao i njegovi prijatelji iz srednje škole, koji imaju mogućnost da pozivaju Persone, svoje skrivene emocije ispoljavajući ih kao likove, bogove i čudovišta iz raznih svetskih mitologija.

Igra počinje tako što grupa srednjoškolaca reši da igra jednu uvrnutu okultnu igru, koja nosi naziv The Persona Game, kako bi pozvali duhove koji će im ispuniti želje. Naravno, nešto pođe naopako i većinu njih udari grom, u zatvorenoj prostoriji u podrumu škole. Glavni lik se budi u školskoj ambulanti, nakon čega ga, zajedno sa njegovim prijateljima, šalju u bolnicu, da bi stručnjaci utvrdili da li im je udar groma ostavio neke posledice, a usput i da obiđu njihovu prijateljicu, koja je već dosta vremena u bolnici zbog svoje bolesti.

Tipičan dijalog u igriNakon obilaska, u standardnom JRPG stilu, počinju čudna sranja da se dešavaju. Između ostalog, pojavljuju se i zombiji, zajedno sa drugim demonima, šireći paniku i napadajući sve oko sebe. Bolnica počinja da se premešta, prvi sprat se pretvara u treći, peti u podrum itd., dok po ulicama haraju demoni.

Naravno, počinje tutorijal borba, gde likovi bude svoje Persone po prvi put, i rešavaju da spreče demone i spasu svoju prijateljicu, a svet, ako stignu, super, ako ne, šta je tu je.

Tipična borbaPersona je dungeon crawler iz prvog lica sa random encounter borbama, što znači da se nikad ne zna kada će startovati borba, pa treba uvek biti spreman za nju, sa punim HP i SP poenima.

Persona je Dungeon Crawler iz prvog licaU toku borbe se može pregovarati sa demonima. Ako pregovori budu uspešni, dobijaju se njihove karte, koje se potom koriste da bi se napravile nove Persone. Svaka Persona ima svojih slabosti i vrlina, kao i svoju Arcanu, na osnovu koje se određuje sa kojim se likom najbolje uklapa Persona. Što se bolje uklapaju Persona i lik, to će se Persona pre razviti i dobiti bolje i jače napade. Kada se Persona potpuno razvije, može se izbrisati, čime se dobijaju retki predmeti ili oružja, ali se ona trajno gubi.

Svaki demon ima određenih slabostiIgra ima dve glavne putanje: SEBEC putanju i Snow Queen putanju, koje priču vode u veoma različite smerove i svaka ima svoj kraj, protivnike i Persone. Revelations: Persona sadrži samo SEBEC putanju, bez Snow Queen putanje, jer su prevodioci rešili da im se ne bi isplatilo prevođenje te putanje, pa su rešili da je onemoguće. Ipak, podaci za tu putanju, sa delimičnim prevodom su ostali na diskovima, i moglo im se pristupiti koristeći šifre.

Revelations: Persona je dobila rimejk 2009. godine za PSP pod imenom Shin Megami Tensei: Persona, koji sadrži nove muzičke numere, Persone, protivnike, obe putanje, novi HUD i rebalans određenih elemenata iz originala, nove cutscene koje su animirane i u kojima ima glasovne glume.