Mislimo da ne treba posebno napominjati da je Ridge Racer jedan od najslavnijih serijala arkadnih vožnji, koji je u prethodnoj deceniji ostavio veliki trag na igračkim automatima ali i na obe generacije PlayStation konzola. Zahvaljujući odličnom kontrolnom sistemu, uvek sjajnoj grafici i prepoznatljivoj muzičkoj podlozi, prva 4 izdanka su izgradila pozitivan imidž franšize koji su Ridge Racer 5 i R: Racing Evolution donekle ruinirali. Ipak doza skepse sa kojom smo dočekali verziju za PSP bila je neopravdana – ispostavilo se da je pred nama jedna od najboljih igara koje su se do sada pojavile za sistem.

Ridge Racer PSP (1)
Tradicionalno za serijal, svaki automobil je plod mašte programera

Za razliku od R:Racing Evolutiona za PS2 koji je pokušao da prekopira koncept TOCA Race Driver serijala uvodeći u njega RPG elemente, Ridge Racer za PSP se vraća proverenim idejama i jurnjavi na preko 20 staza od kojih su mnoge prenesene iz prethodnika i dorađene kako bi što više iskoristile snagu PSP-a. Osim standardnih pojedinačnih trka i time attacka koje ne treba ni objašnjavati, igra nudi mogućnost multiplayera (do 8 igrača) i World Tours mod koji obuhvata preko 30 šampionata i na stotine trka. Čak iako nikada niste probali Ridge Racer, slobodno možete početi od ovog moda, jer su prva 2 šampionata izuzetno laka i kao takva predstavljaju sjajan način za upoznavanje kontrolnog sistema. Nažalost, stvari se kasnije izuzetno komplikuju, tako da je za potpuno kompletiranje igre potrebna ne samo vrhunska vožnja već i velika doza sreće. Možda najbolja ilustracija za ovo je činjenica da su za 60 dana testiranja čak i najbolji igrači u razvojnom timu uspeli da završe poslednji šampionat svega 2 puta!

28 sekundi zaostatka? Moraće dobro da se zapne!
28 sekundi zaostatka? Moraće dobro da se zapne!

Ipak, ako zaboravimo na suludu težinu, Ridge ipak ima dosta toga što ga čini vrhunskim ostvarenjem. Prvo što upada u oči je zaista fantastična grafika, koja daleko nadmašuje većinu ostvarenja koja su se do sada pojavila za PSP. Modeli automobila su odlični a staze vrlo raznovrsne i prebogate animiranim detaljima kao što su npr. vodopadi ili publika. Posebno oduševljenje izazivaju noćne trke kroz gradove koji su prepuni šljaštećih reklama i svetlosnih efekata a na to se odlično nadovezuje savršeni frame rate, lepi meniji i kratka učitavanja. Uopšte, jako je teško izreći neku krupniju primedbu – zvuk i muzička podloga su vrlo dobri a kontrolni sistem iako totalno arkadan (i delimično inoviran uvođen nitroa) predstavlja izazov čak i za iskusnije igrače. Stoga, ne postoji dovoljno jak razlog da se ovaj naslov ne nađe u vašoj kolekciji čak iako vožnje nisu vaš omiljeni žanr. Prelepa grafika i prijemčiv kontrolni sistem biće dovoljni za mnogo dužu zabavu nego što mislite.

Wireless Battle sa samo jednom kopijom igre
Za igranje Ridge Racera u multiplayer modu biće vam dovoljna samo jedna kopija igre ako sledite ova uputstva. Prvo što je potrebno jeste da se na jednom PSP-u učita Wireless Battle i podese parametri trke, nakon čega treba izvaditi igru i ubaciti je u drugi PSP. Nakon učitavanja igre i pronalaženja hosta potrebno je startovati igru, nakon čega će na oba ekrana nestati slika. Posle toga treba samo ubaciti igru u PSP koji igra ulogu hosta da bi se učitala trka, a onda UMD disk opet vratiti u drugu konzolu, sačekati da se učita staza nakon čega možete početi sa igranjem! Nije baš jednostavno, ali je bar džabe…

Grafika: 4.5 U trenutku pojavljivanja, Ridge Racer je sigurno bio najlepša igra za PSP
Zvuk: 4.5 Zvučni efekti i muzika su ono na šta smo navikli kod ostalih izdanja igre
Kontrole: 4.5 Iako je kontrolni sistem jednostavan, za savladavanje bočnog klizanja trebaće vam dosta vremena. Šteta što kočnica ne igra apsolutno nikakvu ulogu
Zabavnost: 4.5 Ogroman broj staza i šampionata dovoljan je da vas drži nedeljama uz ovaj naslov