Ovo je jedan od onih veoma originalnih naslova sa PSP iz poslednjih par godina aktuelnosti tog sistema, što znači mnogo kada se uzme u obzir kakve su se sve neuobičajene i maštovite igre pojavljivale tada. Half-Minute Hero je teško definisati jednim žanrom ili opisati u samo par reči, četiri glavna moda sastoje se iz japanskog RPG-a, pucačine, real time strategije i escort misija. Pored raznovrsnog izvođenja Half-Minute Hero kolekciju krasi dosta zdravog humora i veoma specifična prezentacija zasnovana na klasičnoj 8bit grafici.

U prvom delu priče tj. Hero 30 modu preuzimate ulogu mladog avanturiste koji je na questu da spasi svet od ultimativnog zla, čist RPG kliše. Ono što komplikuje stvari i čini ovu avanturu drugačijom je vremenski limit od 30 sekundi, jer zlim silama treba baš toliko da castuju magiju za uništenje sveta. Za to neverovatno kratko vreme potrebno je izlevelovati se, nabaviti opremu i ubiti bossa. Esencija RPG-a u turbo varijanti. Inače tih 30 sekundi je moguće odužiti ulaskom u gradove i doniranjem novca boginji vremena, ali će vas svaki put to koštati sve više, tako da je pravilan menadžment vremena ključ za uspeh. Borbe su automatizovane, a pobedom se dobijaju exp poeni potrebni za levelovanje. Svaki stage je tretiran kao igra za sebe tako da ćete svaku avanturu od 30 sekundi počinjati sa lvl1, jedino je moguće preneti oružija i armor. Ovaj mod igre je svakako srž Half-Minute hero kompilacije, i predstavlja veoma zabavnu i suludo ubrzanu parodiju klasika kao što su prve Final Fantasy i Dragon Quest igre iz vremena NES-a, za čije je završavanje bilo potrebno po desetine sati.

Sledeći mod, Princess 30 nastavlja priču ali ovoga puta ste u ulozi princeze koja ima 30 sekundi da pronađe predmete potrebne za lečenje njenog oca, dok je izvođenje više u stilu mini-game pucačine. Evil Lord 30 mod je veoma pojednostavljen RTS u kome kontrolišete zle sile, dok u Knight 30 modu igrate sa vitezom koji brani maga kome treba 30 sekundi da castuje spell. Različiti stilovi izvođenja čine ovaj naslov u celini svežim, a svaki je zabavan i zarazan na svoj način. Sveukupno za kompletiranje priče rasute kroz sve modove neophodno je oko dvadesetak sati, a postoji čak i multiplayer za do četiri igrača ali isključivo u lokalu tkz. “Hero Ad Hoc“ koji se zasniva na Hero 30 modu stim što se za resurse takmičite sa drugim igračima.

Prezentacija je iako jednostavna, veoma kvalitetna sa umetničke strane. Pored autentičnih retro sprajtova i pozadina, u medju-animacijama videćete prelepe ručno crtane scene koje stilski najviše podsećaju na rane RPG igre sa SEGA Saturna i prvog PlayStationa. Muzika i efekti su takođe u stilu igara koje su korišćene za inspiraciju i uklapaju se fantastično. OST sveukupno može da se poredi i sa nekim visokobudžetnim “pravim” JRPG-ovima.

Nema mnogo toga čemu bi mogli da zamerimo, osim što je najzanimljiviji mod igre prvi koji je neophodno preći tako da ostatak ne deluje toliko specijalno posle inicijalnog oduševljenja 30 sekundnim RPG-om. Jednostavno Half-Minute Hero je savršena igra za ubijanje vremena, bilo da odigrate par partija u nekoliko minuta ili se posvetite malo duže imaćete kvalitetno ispunjeno vreme. Koncept kratkih partija je idealan za igru na džepnoj konzoli koju možete igrati svuda, a sirova zabavnost od početka do kraja čine ovaj naslov obaveznim u vašoj kolekciji PSP igara.

Zahvaljujući velikoj popularnosti i među zapadnom publikom Half-Minute Hero je godinu dana kasnije objavljen i kao XBLA naslov na Xboxu 360, pod imenom Half-Minute Hero: Super Mega Neo Climax. Najveća novina bila je ne toliko upečatljiva modernija nepikselizovana grafika, ali je bilo moguće prebaciti i na originalni 2D stil. Krajem 2012. stigla je čak i PC verzija za Steam nazvana Half-Minute Hero: Super Mega Neo Climax Ultimate Boy (ne, ne šalimo se to je pun naziv), dok je nastavak iako u Japanu objavljen na PSP-u još 2011. godine, na zapadno tržište stigao tek 2014. i to za sada isključivo na PC-u.