Kada govorimo o arkadnim vožnjama, prvo što nam pada na pamet je zabavnost neverovatnih vratolomija i nemogućih akrobacija dok pod punim gasom letite u svom vozilu. Medjutim kada je Motorstorm prvi put predstavljen na E3 sajmu 2005., krenuo je još jedan korak dalje na polju koje arkadnu zabavu održava zabavnom – za to vreme neverovatnu next gen grafiku. Nakon skeptičnog pristupa kritičara, koji je iščezao nakon prvog tech demo-a, bilo je sigurno da će Motorstorm biti praznik za oči ljubiteljima arkadnih vožnji, ali i široj populaciji igrača.

Motorstorm (1)Sva “radnja” Motorstorma odvija se na izmišljenom festivalu Monument Valley-a. Ukratko rečeno, trke predstavljaju nelinearno stizanje do cilja, protiv mešovitih tipova protivnika. Da, u pitanju je okršaj motociklista i vozača kamiona, rally automobila i buggy-ja. Kako su sve staze smeštene u Monument Valley, nećete naići ni na kakvo zelenilo, ali zato možete očekivati mnogo peska, kamenja, i velike velike količine blata. Tako ćete u odnosu na stazu koju vozite, morati pažljivo da odaberete način pristupa, tj. vozilo (ukoliko sama staza to dozvoljava). Primera radi, nije pametno motorom seći kroz blato, kao ni kamionom se pesti uz brdo. Ali kako svako vozilo ima svojih mana na stazama, tako ima i svoje prednosti, do kojih se stiže odabirom pravog puta, koji je u većini slučajeva raznovrstan.

Sa grafičke strane, modeli automobila izgledaju fantastično, sa ogromnom količinom detalja (koje daleko od toga da možete prebrojati nakon čeonog sudara sa protivnikom, recimo). Fizika deluje realno, iako je to samo lažni utisak, jer ipak je u pitanju arkada. Efekti podizanja prašine ili prskanje blata dok prlja protivnike iza vas, urađeni su zaista revolucionarno. Kako je moguće ostavljati duboke brazde kamionom u blatu, ili rušiti razne objekte, tako protivniku možete otežavati da vas prati, i primorati ga da proba drugi put. Nelinearnost u pristupu igranja garantuje mnogo više sati zabave nego inače. I kako bi igra još više dobila na raznovrsnoti, unet je još jedan element – nitro boost. Svakako značajno utiče na brzinu kretanja vozila, i možete ga koristiti u neograničenim kolilinama, ali ga često morate “odmarati” da biste sprečili neželjene ishode (čitaj ‘ eksploziju sopstvenog vozila). U igri postoji 8 staza i 7 vrsta vozila: Big Rigs, Rally Car, Dirt Bike, ATV, Racing Truck, Buggy, Mudplugger. Nažalost ne postoji split screen režim za 2-4 igrača, ali zato tu je online mod za 2-12 igrača istovremeno.

Ne treba zanemariti ni soundtrack koji je odlčan. 23 pesme (sa poslednjim patch-em) u metal fazonu za pojačanje doživljaja pri skoro konstantno direktnom okršaju sa drugim vozačima, i velikoj brzini kroz sjajno dizajnirane kanjone.

Motorstorm je svakako preporuka svakom ljubitelju arkadnih vožnji punih vratolomija, ali mogao bi se dopasti i uobičajenom igraču koji od igre traži samo nešto novo. Motorstorm je uspeo baš to da donese, kako na planu igrivosti, tako i na grafičkom jer nije uživanje samo igrati, već je doživljaj i samo posmatrati sulude trke u ovom hardcore svetu. Motorstorm je zbog svog uspeha i začeo serijal koji je imao par nastavaka na PlayStationu 3 i jedan spinoff za PSP, ali nijedan nastavak nije na nas ostavio utisak kao prvi deo koji nas je sve oduševio i držao prikovane uz TV te 2007. godine.

Grafika: 5.0 Za vreme kada je izašla, sem par tekstura slabije rezolucije na stazama, apsolutno pleni efektima i načinom izvođenja
Zvuk: 4.5  Koliko god muzika i zvučni efekti bili fenomenalni, igrivost nadmašuje zvuk, koji polako postaje repetativan
Kontrole: 5.0 Kontrole su jednostavne i veoma efikasne. Kamera verno prati i izvođenje je naprosto odlično
Zabavnost: 5.0 Čak i da vam dosadi, budite sigurni da ćete se vratiti Motorstormu prvom prilikom kada poželite da igrate neku vožnju ovog tipa.