Soul Sacrifice je igra koja se pojavila 2013. godine na Viti, a dobila je ekspanziju u 2014., zvanu Soul Sacrifice Delta, koja je sadržala sav DLC i dodatne priče, likove, moći, arene. Igra spada u isti žanr kao i Monster Hunter, koji se svodi na borbe u malim arenama, u kojima se nalazi jedan veliki protivnik, i gomila manjih. Najčešći cilj jeste da se pobedi određeni broj manjih protivnika, tkz. Fiends, ili taj najveći protivnik, poznatiji kao Archfiend.

U Soul Sacrifice vodimo bezimenog roba, koji nalazi knjigu, Libroma, koji mu omogućava da proživi sećanja prethodnog vlasnika, čarobnjaka, da bi naučio kako da koristi magiju, u nadi da bi mogao da pobedi zlog Magusara.

LibromSoul Sacrifice je interesantna igra, kako zbog svoje priče i likova, tako i zbog svoje mehanike žrtvovanja. U celoj igri se postavlja pitanje: „Šta bi žrtvovao za pobedu?“ i „Da li je pobeda vredna te žrtve?“.

Aktiviran Black RiteSvaki put kada se pobedi čudovište, ono se vrati u svoj ljudski oblik i nude se dva izbora: Save ili Sacrifice. Ako se odabere Save, spašavate tu osobu, koja vam se posle pridružuje kao saveznik u borbi. Ako se odabere Sacrifice, on biva žrtvovan. Isto važi i za vašeg lika ili za vaše pomoćnike, koji mogu biti spašeni za pola vašeg HP ili da se žrtvuju za jedan jako moćan napad, ali onda ostaju mrtvi do kraja misije. U zavisnosti od izbora se povećava jedna od statistika: Life ili Magic. Life povećava odbranu i koliko se HP dobija od Healing Itema, dok Magic povećava napad i omogućava duže korišćenje oružja. U zavisnosti od nivoa Life i Magic se vaš lik menja. Ako imte veći Life, onda postajete Cleric, dok ako imate veći Magic postajete Demon. U Soul Sacrifice Delta dodata je još jedna opcija: Fate, koja odluku o sudbini žrtve prepušta slučajnosti, a ravnomerno povećava Life i Magic, održavajući neutralnost. Kada HP padne na oko 30%, vašem liku se nudi da odradi Black Rite, jako moćan napad koji zahteva prikladnu žrtvu, poput kože, vida ili nogu, što drastično utiče na lika. Ako lik žrtvuje kožu, prima duplo više štete, ako žrtvuje noge, kreće se usporeno i ne može da izbegava opasnost, ako žrtvuje oči ima umanjen vid, itd. Ako se iskoristi prerano, vaš lik može lako umreti, pa bi morao neko od saveznika da ga spase. Takođe, sva oružja, koja se zovu Offerings, se mogu koristiti određen broj puta, nakon čega se lome. Black Rite, Offerings i smrt partnera se mogu popraviti nakon svake misije.Save ili Sacrifice, ili pak Fate...Kada se dostigne dovoljan nivo Life i Magic, ti nivoi se mogu žrtvovati da bi se dobio jedan Heart Sigil, koji poboljšava određene aspekte lika. Sigils su tetovaže koje se nanose po telu lika, kako bi se on poboljšao. Najčešća poboljšanja su za veći HP, veći napad, bolju odbranu, ali ima par njih koji omogućavaju drugačije prednosti, poput umanjenja napada i HP određenih protivnika i Archfiendova, poboljšavanje rezultata na kraju svake misije, dobijanje većeg bonusa prilikom žrtvovanja ili spašavanja lika i sličnih bonusa.

Postoje i tri frakcije: Avalon, Sanctuarium i Grim, i svaka od njih nosi određene prenosti i mane. Avalon frakcija najviše ceni žrtvovanje protivnika, i kod njih se najčešće dobijaju Offerings za napadanje, koji dele veliku štetu, ali se mogu mali broj puta koristiti. Sanctuarium je frakcija za spašavanje, kod njih se dobijaju najčešće Offerings za odbranu i lečenje lika i njegovih saveznika. Grim frakcija prepušta sve izbore sudbini, i svako dobija Offerings, ma koliko bio aktivan ili neaktivan u toku borbe. Kod njih se najčešće dobijaju Offerings za napad, koji dele relativno malu štetu, ali se mogu mnogo puta koristiti.

Soul Sacrifice se sastoji iz niza misija koje lika teleportuju u neku od arena da bi završio neki od zadataka. Najčešći zadaci su da se pobedi određeni Archfiend, da se pobije određeni broj manjih protivnika ili da se nađe određeni broj nekih itema koji su skriveni po mapi. Svaki Archfiend ima određene slabosti u vidu elemenata i slabih tačaka koje se mogu uništiti, da bi se oslabio protivnik ili da bi mu se onemogućilo napadanje. Takođe, neki napadi se mogu dobiti samo ako se unište delovi tela određenih Archfiendova.

Igra takođe ima Coop, gde se mogu četri igrača udružiti i prelaziti određene misije ili prelaziti Alice’s Maze, u kome se nalaze samo Archfiendovi, koji na svakom spratu postaju sve teži i teži. Kako se napreduje po spretovima, tako se otključavaju sve veći i veći bonusi.

Soul Sacrifice kao igra nije jedna od onih koje će se svima svideti, ali onima kojima se svidi će pružiti mnogo sati zabave. Pogotovu onima koji vole da sakupljaju trofeje, jer za Platinum treba preko 150 sati aktivnog igranja.