Gravity Rush se pojavio 2012. godine ekskluzivno za Vitu. Igra je akciona avantura, sa blagim RPG elementima. Glavni lik Kat, devojka koja je izgubila pamćenje, a nakon nalaženja mačke kojoj daje ime Dusty dobija moć da upravlja gravitacijom. Na igri su radili Keiichiro Toyama i Naoko Sato, koji su prethodno sarađivali na igrama poput Siren i Silent Hill. Na ovom projektu se radilo od 2008. godine kada je igra planirana za PS3, ali ipak je odlučeno da se razvoj prebaci na Vitu, gde je ovaj naslov dobio priliku da bude više primećen i ostvari veći uspeh.

Gravity Rush je u osnovi priča o super heroju koji vremenom stiče dodatne veštine i moći, sve u cilju spašavanja ljudi. To je jedan od razloga zbog kojih je igra urađena u pomalo stripskom cel-shaded stilu, ali i da bi se istakla na novoj konzoli.

gravity rush (3)

Igra se dešava u letećem gradu/državi Hekseville, gde se sve češće pojavljuju čudovišta zvana Nevi, koja napadaju ljude i izazivaju crne rupe koje uništavaju grad. Kada Kat stigne u Hekseville, već ¾ grada je nestalo. Nakon što spasi jedno dete od crne rupe i nesporazuma da je njegovu kuću bacila u crnu rupu, ona rešava da povrati izgubljene delove grada.

Hekseville se sastoji iz četiri „zone“: Auldnoir, Pleajeune, Endestria i Vendecentre. Kat se budi u Auldnoire, i odatle kreće njena avantura. Svaka izgubljena zona se treba povratiti iz crnih rupa, gde su postale leglo čudovišta Nevi. U svakoj zoni se nalazi po jedan veliki Nevi, koji se mora pobediti da bi se zona vratila u Hekseville. U zonama koje se zovu Rift Plane, se nalazi i po jedan redak Nevi, koji kad se ulovi, daje po trofej i dosta kristala koji služe kao XP. Kristali se koriste i da bi se popravila određena mašinerija po zonama, čime se otključavaju dodatni izazovi i povećava Katina reputacija. Kako joj reputacija raste, ali i kako se priča odvija, tako se otključavaju poboljšanja poput dužeg manipulisanja gravitacijom, jačih napada, većeg healtha, itd.

Svaka od zona predstavlja jedinstveni deo Hekseville-a, i drastično se razlikuju. Auldnoir je starinski deo Hekseville, u kome žive siromašniji, taj kvart se sastoji od viših i nižih delova. Pleajeune je akademski deo grada, gde najveći deo zauzimaju Arquebus akademija i studentski domovi, a po celoj zoni se nalaze visoke zgrade po kojima se može penjati. Endestria je industrijski deo grada, gde ima mnogo industrijskih pogona koji imaju velike dimnjake i interesantne misije, gde se mora iskoristiti ta njihova visina. Vendecentre predstavlja glavni grad Hekseville, gde se nalazi vojska i koji je najviše opsednut čudovištima.

Gravity Rush se svodi na manipulaciju gravitacijom, mnogo misija i borbi se zasniva upravo na kontroli te sile. Kat pritiskom na R poleće u vazduh, odakle može da napada protivnike sa Gravity Kick-om, da ih gađa sa stvarima koje se nalaze u okolini ili da priziva crnu rupu da usisa i pobedi sve protivnike. Svaka od tih akcija crpi Gravity Gauge, koji kada se isprazni, obara Kat, što može dovesti do njene smrti, pa je jako bitno da se svaki napad planira kao i trenutci kada su povlačenje i oporavak bolji izbor.

gravity rush (10)

Nevi se pobeđuju tako što im se uništi jezgro, a svaka vrsta Nevi-a ima neku jedinstvenost koja je izdvaja od ostalih. Neki su poput žaba i skaču na sve strane, pa ih je teže pobediti, dok drugi imaju oklope, a neki se šunjaju pod zemljom i moraju se prvo namamiti pa napasti.

Priča u Gravity Rush-u je interesantna i prikazana je kao strip, sa brojnim likovima. Ali to je istovremeno i jedan od najvećih problema u ovoj igri, jer priča se prekida i jednostavno staje nakon određenog dela. Očigledno je da je to urađeno zbog eventualnog nastavka, koji je i bio najavljen još 2013., ali od tada nema nikakvih informacija, tako da je trenutno priča nedovršena. U svakom slučaju ako posedujete Vitu i želite neuobičajenu japansku igru koja kombinuje akciju, RPG i čudnu mehaniku Gravity Rush i danas predstavlja dobar izvor zabave.