World Rally Fever jeste igra koja garantovano zbunjuje – kad je prvi put vidite u akciji pomislićete kako je u pitanju neki naslov sa arkada kog potpisuje SEGA ili neka druga japanska kompanija pa šok usledi kad shvatite da niste ni blizu istini! Zapravo, ovo ostvarenje nastalo je u potpuno anonimnoj belgijskoj kompaniji Split za koju niko ni pre ni kasnije nije čuo a još interesantnije, rađeno je ekskluzivno za PC računare, odnosno DOS! World Rally Fever može se grubo svrstati u arkadne vožnje po ugledu na Mario Kart ali treba reći da ovo ostvarenje s njim ima vrlo malo toga zajedničkog.

Ono što WRF čini specifičnim jeste kontrolni sistem koji deo inspiracije vuče upravo iz Seginog arkadnog hita Power Drift. To znači da u krivini ne morate konstantno držati levo ili desno već samo treba nagnuti bagi pod željenim uglom u kom će on ostati sve dok ne izvršite korekciju. Možda na papiru stvari zvuče komplikovano ali zapravo nisu – kad shvatite sistem upravljanje postaje vrlo logično i zabavno. Osim toga, dubinu igri pruža skok (neophodno za izbegavanje prepreka na putu) i mogućnost da protivnicima zagorčate život gađajući ih bombama ili drvenim sanducima ili da aktivirate kratkotrajan turbo pogon. Na raspolaganju inače imate osam vozača koji se razilkuju po maksimalnoj brzini, ubrzanju, visini skoka i upravljivosti ali te karakteristike nigde nisu navedene prilikom odabira pa ćete morati sami da istražujete. Recimo, Snežni čovek i crnac su teška kategorija što znači da su izuzetno brzi ali i vrlo slabo pokretni dok su recimo plavuša ili bakica mnogo sporiji ali i neuporedivo lakši za kontrolu.

Gejmplej je izuzetno dinamačan baš zbog strukture staza koje ne dozvoljavaju predah – oštre krivine su još i najmanji problem u odnosu na prepreke na putu poput vode u Škotskoj, zidova i ovaca u Francuskoj, velikih provalija u Njujorku ili raštrkanog rastinja i drveća na Havajima. Svako okruženje jeste priča za sebe i predstavlja veliki ali i savladiv izazov (OK, osim možda Himalaja koji su jedna od najtežih staza u istoriji vozačkih igara). Izvođenju se zaista ne može mnogo toga zameriti osim činjenice da se protivnici ponašaju u duhu arkadnih igara, tj. služe se varanjima. Prvo, njihov start iz mesta jeste munjevit kao i tempo koji održavaju u prvom krugu da bi onda popustili i pružili vam priliku da ih dostignete. Drugo, primetićete da se određene prepreke poput pokretnih vrata u Japanu automatski otvaraju kad im se približi CPU vozač dok vi nekad maltene morate da ukočite u mestu jer vam se zatvaraju ispred očiju. Protivnici su inače očekivano vrlo agresivni (naročito u kasnijim šampionatima) i pokušaće po svaku cenu da vas izblokiraju što možete biti veliki problem kad je manevarski prostor skučen. Svaki od četiri šampionata inače se sastoji od isto toliko staza a da biste se uopšte kvalifikovali na sledeću trku, osvajanje trećeg mesta predstavlja minimum.

Poseban deo priče odnosi se na grafičku podlogu koja je urađena kompletno u anime duhu i zaista je fenomenalna! Crtež je fantastičan, staze su vrlo detaljne i šarene a animacija teče u glatkih 60 fps pa se zaista stiče utisak da igrate jedno pravo arkadno ostvarenje sa automata koje vodi poreklo iz Japana. Nažalost, sve radi u VGA rezoluciji i 256 boja ali grafičkim filterima u DOS Boxu to se može lepo zamaskirati.

Očajna promocija i činjenica da su se PC igrači sredinom devedesetih mnogo više bavili drugim žanrovima uslovima je da World Rally Fever nezasluženo prođe potpuno nezapaženo iako je u pitanju jedno od najboljih arkadnih ostvarenja tog vremena, nezavisno od platforme. S obzirom da se WRF danas može legalno kupiti za zaista mali novac i to u verziji koja savršeno funkcioniše na najnovijim verzijama Windowsa, zaista savetujemo da mu pružite šansu!

Kako pokrenuti?
World Rally Fever bukvalno je desetak godina bio neigriv na modernim konfiguracijama čak i uz pomoć emulatora jer ni DOSBox nije uspevao da ga pokrene zbog brojnih specifičnosti koda. To je konačno omogućeno u njegovim novim verzijama a ukoliko niste vični radu s komandne linije, preporučujemo eXoDOS frontend koji će sav posao uraditi za vas. Ipak, ako želite legalno a ujedno i najbolje rešenje, predlažemo da igru kupite na gog.com gde joj je cena manja od pet evra a često je i niža od toga zbog čestih popusta. Ova verzija takođe se oslanja na DOSBox ali je mnogo bolje podešena tako nismo iskusili bilo kakva usporenja a aktivne su i opcije koje igru prilagođavaju widescreen monitorima odnosno grafički filteri.

wrf gog

Groznica i na fliperu
World Rally Fever nažalost nikad nije dobio nastavak ali jeste svoju fliper tablu u ostvarenju Addiction Pinball koje se pojavilo 1998. godine, najpre za PC a kasnije i PlayStation. Osim sakupljanja poena ovde je glavni cilj bio učestvovati i pobeđivati na raznim trkama ali sam fliper nije bio naročito zanimljiv jer je tabla ostala prilično siromašna. Interesantno je da je Addiction Pinball sad dostupan na Steamu ali pod izmenjenim imenom, Worms Pinball i sadrži upravo samo Worms tablu koja je bila deo originala.

FliperGrafika: 4.0 VGA rezolucija čak se i u 1996. godini smatrala zastarelom ali kvalitet crteža, animacija i kolorit uspevaju to da gurnu u drugi plan
Zvuk: 4.0
Muzičku podlogu čine slušljivi rok instrumentali ali je sam zvuk u toku trke prilično siromašan
Kontrole: 4.5
Neobično upravljanje može vas zbuniti na početku ali nakon malo vežbe shvatićete da sve ipak ima logike
Zabavnost: 4.5
Za ljubitelje arkadnih vožnji World Rally Fever verovatno je biser za koji i nisu znali. Ovo nije laka igra ali poseduje jedinstvenu atmosferu i šarm kojim će vas motivisati da ne odustajete