Nakon opisa prvog i drugog nastavka TMNT igara, na red dolazi i opis trećeg nastavka ove kultne franšize za NES konzolu. TMNT III The Manhattan Project je prvo izašao u Japanu krajem 1991. godine, a na Američko trzište u drugom mesecu 1992. godine. Izdavač je bio Konami, naravno. Kako su nastavci ove igre izlazili, tako im je i kvalitet rastao, takav je slučaj i sa ovim trećim delom, koji je imao jako težak zadatak da zadrži kvalitet drugog, sada već legendarnog nastavka.

Igra u uvodu započinje na plažama istočne obale, gde se naša četiri zelena junaka odmaraju i uživaju u suncem obasjanom New Yorku. Da im bude još zanimljivije, sa sobom su poneli i TV. Bolje da nisu, jer su tako pokvarili svoj dugo očekivani odmor… Naime, čekali su da gledaju uživo reportažu svoje prijateljice i novinarke April O’Neil, sa ulica Manhattana gde nasilje polako jača sve više. I u tom trenutku dolazi do naglog prekida programa… Ne, nije se antena otkačila, nije crk’o TV predajnik, nije zato što nisu platili pretplatu… Dogodilo se nešto strašno i neviđeno…

Na TV ekranu se pojavljuje Shredder (Sekač), dobro im poznati negativac, a ostrvo Manhattan se podiže u vazduh! U sledećem kadru se vidi kako je Sekač kidnapovao i April, uz kratku i jasnu poruku kornjačama: Ako želite ostrvo i April nazad, dođite po njih! Naši zelembaći nakon toga odmah uzimaju svoje oružje, i odlučno idu u nemilosrdnu borbu za spas ostrva i svoje prijateljice. I tu kreće akcija…

Tepih bi u smece bacio...a igru samo u konzole ubacio...
Tepih bih u smeće bacio… a igru samo u konzole ubacio…

Igra je predviđena za jednog do dva igrača, na raspolaganju su naravno četiri kornjače za izbor, od kojih svaki ima svoje prednosti (ali i mane) tako da je sa svakom kornjačom različita težina prelaska igre. Kontrole su vrlo jednostavne: A za skok, B za udarac, kombinacija AB je za specijalni kombo udarac. Svaka kornjača ima taj svoj specijalni kombo udarac: Leonardo se vrti sa mačevima kao ringišpil, Raphaelo se kao bušilica ustremi ka protivnicima, Donatello se kotrlja, udarajući svojom palicom, a Michaelangelo se kao kengur odbija rukama i nogama, i udara protivnike. Ovi specijalni kombo udarci oduzimaju vašu energiju u igri, tako da se oni koriste samo kada je “gužva”, kod borbe sa glavnim protivnicima na kraju nivoa, ili kada vam energija padne na samo jednu crtu, e onda cepate kombo udarce konstantno, jer više nema razloga štedeti zdravlje. Preporuka je da kroz igru koristite potez bacanja protivnika koji se izvodi kombinacijom DOLE + B , čime možete grupu protivnika privremeno onesposobiti tako što ćete ih gađati jednim od njihovih kompanjona.

Dok je za protivnika potrebno 2-3 standardna udarca, ovim potezom neprijatelja odmah neutrališete. Ovaj odličan potez uveliko olakšava i ubrzava prelazak igre i čuva vašu energiju u igri. Počinjete sa 3 života, a nove dobijate sakupljanjem određenog broja bodova. Energija se puni sakupljanjem pizza (njam njam!), ali nema ih puno, te morate čuvati vaše zdravlje i vešto izbegavati protivnike.

Krce mi creva i bas mi se zdere...Vegetu sam pripremio...vodu na smederevac stavio...jos samo kornjace cetiri da nabavim ja...i supa je gotova...
Krce mi creva i bas mi se ždere! Vegetu sam pripremio, vodu na smederevac stavio, još samo kornjače četiri da nabavim ja, i supa je gotova!

Protivnici su raznovrsni kroz igru, tu su naravno odrednici klana “Stopala” koji vas gađaju svakojakim oružjem (šurikeni, bumeranzi, noževi, koplja, burad, tegovi itd.), pa onda su tu razni roboti (psi, komarci, helikopteri, astronauti), kameni ratnici sa puškama, gvozdenim šinama, zoljom itd. Glavni protivnici na kraju svakog nivoa su raznovrsni: od standardne ekipe, Rokstedi i Bebopa, do mutiranih bića nastalih od Kornjača, Aligatora, Žaba, zatim veliki robot pas, i naravno, Krang i Sekač.

Nivoi su jako raznovrsni i dobro dizajnirani. Lokacije sa kojima ćete se susretati su plaža, podmornica, most, “leteći” Manhattan, podzemna železnica, kanalizacija, vrhovi zgrada, i naravno Technodrom! Grafika je odlična, sa puno sitnih detalja, Nindža Kornjače nisu vise toliko kruto animirane, kao u TMNT2 igri sada je to puno bolje i prirodnije. Zvukovi su verni i raznovrsni i ne iritiraju. Muzika je fenomenalna, odlično prati radnju i diže napetost i adrenalin tokom igranja, uvlači u igru maksimalno i daje baš poseban šmek. Posebna je uživancija kada igrate igru u dvoje, i onda razradite taktiku zajedno za prelazak igre. Posebno će vam dobro doći partner kod borbi sa boss neprijateljima.

TMNTIII screens
I šta reći za kraj… Nekada kao klinac davnih devedesetih sam ovu igru igrao svaki put kad sam palio konzolu, bez da mi imalo dosadi. Jednom mi je kertridž i “krepao” pa sam je opet kupio, a igra je tada već koštala pravo bogastvo. Spajala se ušteđevina i sa bratom, ali za tim novcem nikada nisam zažalio. I dan danas igram igru na emulatorima, bilo to na PCju, PS3, PSP, mobilnom… Stalno je uz mene, i kad se emulator pali, pokreće se odmah i upravo ova igra! Hvala ti Konami za ovo remek delo za sva vremena! Cowabunga rođaci, dame i gospodo!

Grafika: 5.0 Odlična, raznobojna i detaljna grafika, dobar dizajn lokacija i živahne animacije sprajtova, mnogo bolje nego u TMNT2. Ova igra izvlači maksimum iz konzole.
Zvuk: 5.0 Fenomenalna muzika dinamično prati atmosferu, a zvučni efekti su raznovrsni i bogati.
Kontrole: 5.0 Jednostavne, precizne i sa dobrim odzivom.
Zabavnost: 5.0 Ovo je jedan od naslova koji se mora odigrati! Prava poslastica za sve TMNT i Beat ’em up fanatike.