NES je prva Nintendova konzola koja je ubrzo posle pojavljivanja osvojila svet i oduševila sve pristalice video igara. Iako grafika nije bila u potpunosti u rangu sa baš svim automatima, kvalitet igara je daleko nadmašio konkurenciju (pre svega Sega Master System) i NES ubrzo postaje najpopularnija kućna konzola za igranje sa gomilom kvalitetnih naslova ali i velikim brojem razoćaravajućih. Nažalost, prvi deo igre koju vam predstavljamo bio je po svim karakteristikama jedva iznad nekog proseka, ali zato je ovaj nastavak možda i najbolja igra ikada napravljena za NES a sigurno je i medju 10 najboljih svih vremena u ovom žanru. Za razliku od prvog dela sada je konačno moguća igra u dvoje, a zadatak igrača je da zaustave Sekačha (Shreder) i kompaniju u novom pokušaju zavladavanja svetom.

TMNTII NESKontrole u igri su vrlo jednostavne: A za skok, B za udarac a oba tastera za super udarac čija je snaga dvostruka i upravo je on najefikasniji za savladavanje brojnih nindžha stopala koji su osnovni protivnici u igri. Za razliku od Capcomovih tabačina, ovde je nemoguće uhvatiti protivnika u klinč, već posle zadatog udarca morate odstupiti jer ce vam u suprotnom protivnik najčešće uzvratiti udarac. Ovo je mnogo originalnije rešenje jer je na ovaj način izazov daleko veći i izbegava se besomučno srljanje u gomilu protivnika (za ovo probajte Warriors of Fate na automatima). Grafika je vrhunska, gotovo na nivou 16-tobitnih konzola, likovi su sjajno nacrtani i animirani a jedino se premićuje lagani nedostatak boja (zbog ograničenja konzole). Zvukovi su vrlo dobri a muzika je sjajna i odlično je uklopljena u igru. Nivoi su raznovrsni pa ćete tako spasavati Ejpril iz zapaljenog stana, boriti se na ulicama Njujorka, kroz kanalizaciju i još štošta. Protivnici su svi poznati negativci iz crtane serije: nindzha stopala u svim oblicima, pacolovci i dr. a tu su i bossovi Rokstedi, Bibop, Bakster, Mutirani beli medved, Bakster the Fly, kameni ratnik, general Trag i naravno Krang i Sekač. Igra je zaista sjajna, praktično bez i jedne jedine mane sem što je recimo, mogla biti ubačena podrška za 4 igrača.

TMNTII NESbKako je u pitanju ipak konverzija igre sa automata, zgodno je uporediti ove dve verzije. Nameće se zaključak da je NES verzija mnogo bolja igra pre svega jer je mnogo duža (ubačena su dva nova nivoa a ostali su znatno produženi), izvodjenje je mnogo bolje a takodje i crtež glavnih likova. Naravno, tehnička strana je nešto lošija ali zanemarljiva u odnosu na ostale kvalitete.

Grafika: 5.0 Maksimum detalja koje može da pruži NES. Nivoi su jako lepi a likovi su chak bolje nacrtani nego u arkadnoj verziji. NES je sa ovom igrom pokazao svoje maksimalne mogućnosti
Zvuk: 5.0 Muzička podloga je jedna od najlepših za NES a zvučni efekti bogati
Kontrole: 5.0 Jednostavne i efektne, borbe su brze i interesantne.
Zabavnost: 5.0 U pitanju je jedna od najboljih borilačkih igara svih vremena koja uveliko nadmašuje original sa automata.