Začetnik legednarnog serijala i pionir u svom žanru, Metal Gear pleni ljubitelje dobre priče sa puno obrta/zavrzlama/rebusa koje može da proizvede samo jedan genijalni japanski mozak (tačnije tip po imenu Hideo Kojima). Port za NES konzolu sa MSX sistema doprineo je još većoj popularnosti ove igre i u Severnoj Americi. Postoji i novija verzija za mobilne telefone, a igru je u originalnoj verziji moguće pronaći i na bonus disku Metal Gear Solid 3 Subsistence. Priča naslova ide otprilike ovako: 1995. godine, 200km severno od Galzburga, Afrika, nalazi se “Outer Heaven”, zabarikadirana država koju je stvorio jedan čovek – Big Boss. Glavni lik, Solid Snake, novi član elitne jedinice FOX-HOUND, dobija zadatak da se infiltrira u “Outer Heaven” i nađe/uništi Metal Gear, oružje za masovno uništenje.

MG logoKontole su prilično jednostavne (levo, desno, gore, dole) + udarac rukom i pucanj iz oružja. Oružje je raznovrsno – od klasičnog pištolja preko plastičnog exploziva do raketa sa navigacijom. Tu su i razni neprijatelji (psi, elektro-vojnici, tenkovi, škorpioni…), uključujući i “Metal Gear style” boss neprijatelje sa raznim sposobnostima i oružjem.

Od menija imamo: 1. Oružje; 2. Oprema; 3. Radio. Meni za oružje je jednostavno napravljen sa slikom oružja i preostale municije. Oprema je prilično interesantno rešena i nesvakidasnja za period kad je igra napravljena. Naravno, tu je i nezamenjiva kutija (Cardboard Box) koja se javlja i u nastavcima ove legendarne igre. Citat koji mi se lično svidja: “Čuvaj svoju kutiju, i ona ce čuvati tebe”. Takodje tokom igre moze se pronaći i protivotrov, kompas, pancir, neprijateljska uniforma, gas-maska i još mnogo toga. Radio služi za komunikaciju (well, duh!) gde svako od bitnih likova ima svoju frekvenciju. Preko njega glavni lik dobija važne i manje važne informacije vezane za progres misije.

Grafika je na zavidnom nivou obzirom da je iz 1988. godine i da je u pitanju NES platforma. Mnogo sivila unutar zgrada daje utisak zatvora i monotonije, dok je van zgrada džungla i zemlja predstavljena sa osrednjom paletom boja. Detalj koji upada u oči je da svako oružje u rukama glavog lika izgleda isto, bez obzira da li se radi o bacaču granata ili nagaznoj mini.

Metal Gear I FEEL ASLEEP
Kako da ne volite originalni japanski prevod, kult

Prvenac legendarnog serijala Metal Gear dobro je poznat fanovima ovog jedinstvenog žanra. Svaka pohvala Hideu Kojimi, Kojima Studios timu i Konamiju na izuzetnom serijalu koji ne prestaje i dan danas da nas oduševljava novim nastavcima.

Grafika: 4.0 Za standarde ’88 – veoma dobra. Igra izgleda dosta bolje od originalne verzije sa MSX platforme.
Zvuk: 4.5 Zvuk je fin, teme su lepo izabrane i u skladu sa datom situacijom tokom igre
Kontrole: 5.0 Dobro raspoređene jednostavne kontrole
Zabavnost: 4.5 Prvi Metal Gear je bez većih propusta i solidno igriva, čak i danas vredi utrošiti koji sat slobodnog vremena.