Iako je do danas uradjen veliki broj konverzija filmova u igre samo mali deo je posedovao nekakav kvalitet, da ne govorimo o onima koji su postigli nešto više od toga. Batman za NES je na svu sreću, odlična igra, jedna od najboljih za ovu platformu. Iako je reč o direktnoj konverziji filma, radnja nije uopšte vezana za isti osim što je cilj isti – poraziti Džokera na kraju. Ukoliko niste gledali film (a ko nije?) u dobro odradjenom introu ćete saznati neshto više o radnji igre, Batmenu, Džokeru i Viki Vejl. Batman je jedna od zaista retkih NES igara koja ima više nego dobro uradjene animacije izmedju nivoa što je već na početku značajan plus, a tek kada čujete ostalo… Sunsoftov adut je igra koja u svim kategorijama jasno odskače od standarda. Grafika u igri, iako pretežno mračna (uostalom i film je takav) može se oceniti gotovo najvišom ocenom čemu doprinose i već spomenute mini animacije. Likovi su sasvim pristojne veličine i dobro su nacrtani, a ni okruženje ne deluje ništa lošije.

Batman izgleda pomalo čudno s obzirom da je ljubichast (zbog toga što je pozadina uglavnom mračna) ali je odlično animiran, posebno njegov plašt. Jedina zamerka koju bih mogao da uputim su čudni krajolici, tako da ćete vrlo malo vremena provesti na lokacijama poznatim iz stripa i filma. Zvuk je zaista maestralno uradjen a muzika je odlična: ne samo da savršeno odgovara dogadjajima u igri nego je i vrlo prijatna za preslušavanje a najviši kvalitet poseduju i zvučni efekti kojih ima sasvim dovoljno, i što je važnije, zvuče kako bi trebalo. Kontrola nad likom je takodje dobra, pored skakanja i udaranja imate mogućnost upotrebe jednog od 3 oružja (bumerang, pištolj i šurikeni) za koje se troši posebna municija. Igra se sastoji od ukupno 5 svetova, pri čemu avanturu počinjete na ulicama Ghotam City-ja a završavate naravno finalnom borbom sa Džokerom na vrhu katedrale. Igra postaje prilično teška od 3. sveta a otežavajuća okolnost je da Batman odskače unazad kada mu je zadat udarac, što će vam nekad zaista zasmetati. Nema sumnje da je ovo najbolja inkarnacija popularnog heroja za NES, a možda i uopšte (Svakako je mogla da drži titulu sve do 2009. i Batman: Arkham Asylum-a). Nikako ne propustiti.

Grafika: 4.5 Mini animacije i crtež su sjajni, ali je izbor lokacija mogao biti i bolji
Zvuk: 5.0 Muzika će vam se sigurno dopasti, zvuk je takodje na zavidnom nivou
Kontrole: 4.5 Sem pomenutog ”odskakanja unazad” nema nikakvih zamerki
Zabavnost: 4.0 …iako je prisutan neograničen broj nastavaka, trebaće dosta znanja da dodjete do samog kraja. A bilo bi šteta da to ne uradite.