Kada je posle mnogo muka čuveni SNK bankrotirao 2000. godine, postavilo se pitanje kakva je dalja sudbina The King Of Fighters i drugih igara koje su proslavile ovu kompaniju. Naravno, znalo se da će serijal nastaviti svoj život, ali je bilo pitanje koliko će izmena doživeti i kako će one biti prihvaćene.

kof01-logoDok se za The King Of Fighters 2000 slobodno moglo reći da predstavlja samo blagu izmenu u odnosu na ranija izdanja, KOF 2001 predstavlja pravi jaz. Izvođenje je podosta izmenjeno, najviše zahvaljujući tome što sada sami možete da odredite broj strikera i boraca, tako da npr. možete imati samo jednog borca i 3 strikera, ili obrnuto, pa čak i sva 4 borca. Naravno, svaki način ima svoje prednosti i mane. Ako npr. odaberete samo jednog borca, njegova snaga će biti veoma velika a i imaćete mogućnost da power bar napunite do 4. nivoa. Ako recimo imate 4 borca bez strikera, tada power bar ne može biti veći od 1. Ono što je bitno jeste da se power bar sada ne koristi samo za izvođenje DM-a(desperation move), već i za pozivanje strikera. Counter i Armor modovi su potpuno izbačeni, ali to i nije neka šteta. Da biste izveli SDM potrebno da iskoristite 2 nivoa power bara (što znači da su oni u timovima od 4 borca nemogući). Sve u svemu, i pored toga što je balansiranje svih ovih elemenata nezahvalan posao, on je odlično odrađen. Likova ima više nego ikada, i sada ih je u startu čak 40, među njima i 4 nova (K9999, Foxy, May Lee i Angel).

Nažalost, sa tehničke strane, The King Of Fighters 2001 ne samo da nije najbolja igra do sada, već i zaostaje za nekim prethodnim izdanjima. Izgled boraca je u većini slučaja ostao isti, uz manje izmene (Terry ima tamne farmerke, Andy novo odelo, Athena je skratila kosu…) ali su pozadine daleko lošije. Ovo je svakako najmračnije izdanje serijala, pa nijedna pozadina nije više šarena kao u prethodnim izdanjima, već sve deluju nekako isprano i previše tamno. Naravno, jako je teško objektivno govoriti o ovakvim stvarima, ali je neka opšta ocena igrača da su pozadine u nekim prethodnim igrama bile daleko bolje. I pored toga što je konkurencija žestoka, sigurno najgora pozadina je Brazil smeštena na trkačkoj stazi (Interlagos?), koja je potpuno statična. Treba reći i da su za ovo izdanje urađeni potpuno novi portreti likova koji izgledaju strašno loše, a neki borci su totalno deformisani, poput Andyja Bogarda npr.

I za muziku se može reći da je… originalna, ali ništa više od toga. Naime, čovek koji je bio glavni za numere u prethodnim izdanjima nije više u SNK, a novi stil nije naročito impresivan. Sa druge strane zvučni efekti a posebno govor blistaju, i ima ih izobilju. Po ovome, KOF 2001 je bolji od bilo kog prethodnika.

kof01-2Ono što je izuzetno bitno jeste izbalansiranost težine igre, a ona je ove godine prilično dobra bar kada je reč o borbi sa običnim timovima. Iako na default težini nema lakih protivnika, nećete gubiti mečeve na jeftin način, ali su završni protivnici tradicionalno prejaki. U ovakvim mečevima kreativnost je zabranjena i za nju ćete biti oštro kažnjeni, tako da je jedini način za pobedu korišćenje neke šeme na koju je protivnik neotporan, što se ponavlja iz godine u godinu i na šta smo polako oguglali.

I pored toga što postoje neke stvari koje su prilično loše odrađene, ne može se reći da je izdanje za 2001. veliko razočarenje. Novi borbeni sistem deluje veoma dobro, izbor likova i zvučni efekti su odlični, kao i priča koja se nastavlja na KOF 2000. Bilo bi šteta propustiti je.

Grafika: 4.0 Sprajtovi izgledaju sjajno, baš kao i uvodna animacija, ali portreti likova su zaista katastrofalni. Pozadine su prilično dosadne, mračne i deluju isprano
Zvuk: 4.5 Zvučni efekti su fantastični, pogotovo govor koga ima više nego ikada. Utisak kvari samo slaba muzika
Kontrole: 5.0 Borbeni sistem je prilično izmenjen, ali nabolje. Sastavljanje tima nikada nije bilo slobodnije
Zabavnost: 4.5 Neverovatan izbor likova, kvalitetan zaplet i inovativno izvođenje su dovoljni kvaliteti da bi KOF 2001 obezbedio mnogo sati dobre zabave. Iako definitivno nije najbolja igra u serijalu, itekako je vredna igranja.