Ohrabren solidnim uspehom prvog Samurai Shodown-a, SNK odlučuje da izbaci nastavak kome daje logičan naziv Samurai Shodown II (odnosno Shin Samurai Spirits u matičnom Japanu). Kada je SS II izašao 1994. godine bukvalno je oduvao konkurenciju – svaka bolje opremljena igraonica koja je držala coin-up automate posedovala je ovaj biser. Njene tehničke karakteristike su prevazilazile sve konkurentske borilačke igre uključujući čak i Street Fighter franšizu. Nažalost, iako je dostigao veliku popularnost u svetu, našim igračima je ovaj naslov ostao prilično nepoznat, zbog zaista mnogo razloga koji nisu tema ovog teksta.

Priča se logično nastavlja na kraj prvog Samurai Shodowna. Nakon poraza Amakuse nad feudalnim Japanom se nadvilo novo zlo. Poslat od svog zlog gospodara Ambrosie, demon Mizuki zaposeda telo Šinto sveštenice sa namerom da uništi svet. Još jednom, samuraji se okupljaju, svako iz svojih ličnih razloga, da borbom odluče ko će biti najdostojniji (odnosno najspremniji) da se suoči sa novom pretnjom. Skoro svi borci iz prvog dela (sem Tam-Tama) su se vratili a njima su pridružena još 4 nova lika. Haomaru je sada dobio ljutog rivala u vidu samuraja Genjuroa žednog krvi a umesto Tam-Tama dolazi njegova simpatična sestra Cham-Cham sa njenim majmunom Paku-Pakuom. Ostale pridošlice čine Nicotine (Haomaruov mentor) i pruski vitez-oružar Neinhalt Sieger – njihovim ubacivanjem priča je svakako postala još kompleksnija i zanimljivija. Što se tiče starih boraca, oni sada izgledaju manje ”ukočeno”. Wan-Fu umesto mača ima džinovski kameni valjak, Charlote izgleda neuporedivo bolje nego u prvom delu… Doduše, sprajtovi većine starih boraca nisu dovoljno unapredeni (Earth-Quake izgleda malo izmuljano) dok novi likovi izgledaju odlično (pogotovo Sieger). Međutim, treba uzeti u obzir da je ovo igra iz 1994. godine.

Što se tiče borilačkog sistema, on je mahom ostao isti, uz par novih elemenata. Mehanika igre nije se bitno promenila, ali se težilo tome da se sve ispolira do savršenstva, odnosno uklone nedostaci prethodnika. Svi borci su dobili mogućnost da legnu na zemlju i tako izbegnu projektile, što se pokazalo kao veoma korisno. Takođe sada postoje dve vrste izazivanja protivnika (taunt) a uveden je i nov potez nazvan ”Smrtonosni udarac”. Iako se to može zaključiti iz njegovog naziva ovaj udarac nije smrtonosan ali oduzima veliku količinu energije protivniku i uništava njegovo oružje. Ipak ovo nije toliko strašno jer će posle 10-tak sekundi od sudije dobiti novo. Kao poslednja značajna novina pojavljuje se super-potez nazvan ”Deformisana transformacija”. kada se borcima smanji telo i dobiju ogromne glave. Ovaj simpatični element odlično dopunjuje atmosferu.

Grafika je prilično uznapredovala posebno kada je reč o nivoima koji izgledaju još bolje i imaju više detalja. Glasinama da je ekipa koja je radila na Ninja Scrollu radila na dizajnu SS boraca ide u prilog Nicotine, koji je pljunuta kopija Dakuwana iz poznatog anime-a. Muzika je dobra, ali se posebno izdvajaju zvučni efekti koji maltene čine 80 posto atmosfere. Faktor zabave povećavaju i razne tajne i easter eggs rasuti po igri (pogledajte mesec na Genjurovom nivou). Pod tajnama se podrazumeva mogućnost da se igra sa skrivenim borcem – sudijom Kurokom.

 

Samurai Shodown II je vanserijska igra, koja je i dan danas prilično igriva. Većini fanova ovo je najbolja igra u serijalu, ne bez razloga. Ako je niste igrali do sada propustili ste sate zabave koje bi vam ona pružila (ako je sada odlična, zamislite kakva je bila u ranim devedesetim). Ovo je pravi klasik i jedna od najboljih igara sa NeoGeo platforme, koja je uspela da pomuti slavu Capcomovog čeda. A must-play za svakog fana borilačkih igara.

Grafika: 4.5 Nije najbolja grafika sa NeoGeo sistema, ali izgleda impresivno
Zvuk: 5.0 Muzika je manje-više ostala ista, dok su se zvučni efekti prilično poboljšali
Kontrole: 5.0 Odlično izbalasirane, zahtevaju od igrača određeni stepen veštine
Zabavnost: 5.0 Teško da nešto može biti zaraznije od ovoga, igra će vas držati prikucane uz ekran.