Ako tražite najbolju shoot ’em up pucačinu na Neo Geo sistemu, onda ste je upravo pronašli. U pitanju je Blazing Star, naslov koji se pojavio 1998. godine, a kako je u to vreme ovaj žanr igara polako prelazio sa klasičnog 2D izvođenja na 2.5D. pseudo 2D ili kako se već naziva kombinacija 2D i 3D grafike. Kroz tu tranziciju prošla je i ova fantastična pucačina, shodno mogućnostima Neo Geo sistema.

1Igra je predviđena za jednog ili dva igrača, a dešava se u dubokom svemiru, gde je na snazi planetarni rat. Vaš zadatak je da se taj rat što pre završi, i da oslobodite ljude koje je zarobila “Brawshella“(wtf?!), glavni negativac. Za tu misiju vam je ponuđeno 6 različitih svemirskih brodova, od kojih svaki poseduje drugačije naoružanje. Upravljanje svakom od letelica iziskuje drugačiju strategiju i pristup eliminaciji mase neprijatelja. Nivoa u igri ima ukupno sedam i veoma su raznovrsni, od unutrašnjosti svemirskih brodova, kroz guste šume, do borbe u Zemljinoj atmosferi. Kroz igru skupljate razne bonuse u obliku dragog kamenja, i Power Up pakete koji jačaju vaš arsenal.

Tu su klasične navodeće rakete svih kalibara, razne bombe, laseri… U neprijateljsku flotu spadaju raznorazne letelice, vozila, topovi i roboti svih veličina. Boss protivnici na kraju svakog nivoa su ogromni, i zahtevaju malo više truda.

Kontrole u igri su vrlo precizne, glatke, i jednostavne. Praktično samo jedno dugme se koristi za pucanje i izvođenje “specijalke” (za koje vam je potrebno samo da držite duže tipku dok se ne napuni skala). Grafički je igra impresivna i fantastična. Od vrhunski animiranih pozadina i detaljnih neprijatelja vam jednostavno kreće voda na usta. Toliko kreativnosti u detaljima i uloženog truda u animacije ostavlja igrača bez teksta! Sve dosta brzo ide, a usporenja su minimalna i retka. Neprijatelji su predivno nacrtani, a njihova animacija pokreta i transformacije je zapanjujuća. Muzička pozadina u igri odaje isti efekat kao i grafika, znači sjajna. Odmara mozak i opušta, a u isto vreme drži igrača duboko uvučenog u igru, zvučni efekti su na istom nivou. Jedino što može da za iritira je kreštavi ženski glas koji se čuje nakon skupljanja svakog predmeta.

3Šta reći, ovo je jednostavno najbolja igra na Neo Geo sistemu, ovog žanra. Odlična akcija i zabava, zarazan gameplay, i impresivna CG grafička prezentacija. Igra kojoj se mnogi i dan danas vraćaju, a oduševljenje viđenim je isto kao i nekada. Kapa dole kreatorima ove nezaboravne pucačine!

Grafika: 5.0 Impresivan izgled i animacija, izvlači maksimum iz Neo Geo sistema
Zvuk: 4.5 Odlična muzička pozadina, jedina mana je glas koji zna da iritira nakon nekog vremena
Kontrole: 5.0 Odzivne, brze i krajnje jednostavne, kao i izvođenje specijalnog poteza
Zabavnost: 5.0 Jednostavno najbolji Shoot ’em Up za Neo Geo. Treba li šta više reći? Nabavi i cepaj brale ovu igru odmah!